Smaakt het naar meer (geluk)? Verschillende partners en organisaties bieden waardevolle materialen aan om in de klas rond het thema mentaal welbevinden te werken. We sommen er hier alvast enkele op.

Lespakketten, spel- en werkvormen basisonderwijs

Awel ontwikkelde een gratis lespakket rond weerbaarheid voor zowel de 3e graad van het basisonderwijs als de eerste graad van het secundair onderwijs. Het lespakket behandelt thema’s als omgaan met gevoelens, het stellen van grenzen en zelfbeeld.

Vlieg erin! Met dit educatief pakket van de CM rond welbevinden voor de derde graad van het basisonderwijs. Het pakket geeft hapklaar lesmateriaal om de sociaal-emotionele ontwikkeling van leerlingen te versterken en een positief klasklimaat te stimuleren. Kostprijs: 35 EUR.

Met het gratis lespakket van Warme William wordt gefocust op het concept vriendschap en mentaal welbevinden en worden tips gegeven om zelf een Warme William te worden. De versie voor het basisonderwijs spitst zich toe op leerlingen in de derde graad.

Sam de Robot is een lesmap én escaperoomspel van Joetz, waarin leerlingen leren over piekeren: hoe kan je het herkennen en wat kan je eraan doen? In het escapespel moeten de kinderen Sam de Robot helpen om minder te piekeren, door codes te kraken en puzzels op te lossen. Met het pakket stresskip kan je zelf aan de slag om kinderen spelenderwijs stress te laten (h)erkennen. De lesmappen kan je gratis downloaden, de escaperoom kost 150 EUR voor twee sessies.

Met Kalm in de klas biedt de Research & Expertise onderzoeksgroep van de UCLL een kader om te werken aan stressregulatie - van jezelf als leraar en van de kinderen in je klas. Want stress is er. Ook in het basisonderwijs.

De Geestje Gezond Box van de Vlaamse Logo’s bevat een handleiding voor de leerkracht en een selectie van spelletjes, lespakketten, boeken om te werken rond geestelijke gezondheid bij kinderen.

Lespakketten, spel- en werkvormen secundair onderwijs

Awel ontwikkelde een gratis lespakket rond weerbaarheid, voor zowel de 3e graad van het basisonderwijs als de eerste graad van het secundair onderwijs. Het lespakket behandelt thema’s als omgaan met gevoelens, het stellen van grenzen en zelfbeeld.

Take Off, het lespakket van Te Gek!?, helpt om geestelijke gezondheid bespreekbaar te maken in de klas. Het pakket is gratis, stevig wetenschappelijk onderbouwd en zit boordevol info, tips en bruikbare methodieken voor alle leerkrachten van het secundair onderwijs. Er zijn twee versies: eentje voor 12-15 jaar en eentje voor 15+.

De Gelukzoekers is een spel met bijbehorende lessenreeks van de CM rond mentale veerkracht en geluk voor de tweede graad van het secundair onderwijs. Via de 7 gelukslijnen sensibiliseer je je leerlingen om werk te maken van hun eigen geluk en krijg jij als leerkracht tips en handvatten om te werken rond het thema. Kostprijs: 38 EUR.

Met het gratis lespakket van Warme William wordt gefocust op het concept vriendschap en mentaal welbevinden en worden tips gegeven om zelf een Warme William te worden. Deze versie werd specifiek ontwikkeld voor het secundair onderwijs.

Joetz ontwikkelde binnen hun Taboo-reeks een gratis les rond onzekerheid en prestatiedruk. Aan de hand van activerende gesprekken worden de jongeren aan het denken gezet: “Wie ben ik?”, “Hoe ga ik om met druk en waar komt die druk vandaan?”. Andere lessen binnen de Taboo-reeks gaan o.a. over sociale media, seksuele voorkeur en labels.

Met De Conflixers wil de Vlaamse Scholierenkoepel leerlingen inspireren, informeren en ondersteunen, maar ook zorgen voor samenhang en uitwisseling. Conflixers zijn leerlingen die op hun eigen school andere leerlingen ondersteunen waar nodig. Dit kan verschillende vormen aannemen, maar 1 ding is zeker: leerlingen krijgen het voor elkaar.

De PXL Appwel van hogeschool PXL is een app om het welbevinden van jongeren in het secundair onderwijs te meten, systematisch op te volgen en te verhogen. Door in te spelen op de huidige technologie, een vroege signalering van psychische problemen bij jongeren en een snelle, laagdrempelige aanpak van de problemen, hoopt ‘Appwel’ het verschil te kunnen maken voor elke leerling.

Silver is een wetenschappelijk onderbouwde serious game van VLESP die jongeren van 12 tot 16 jaar een exclusieve kijk biedt in het hoofd van andere jongeren. Silver laat alle jongeren kennismaken met geestelijke gezondheid en geeft hen vaardigheden om hun mentale gezondheid te versterken. Het educatief pakket helpt leerkrachten om er mee aan de slag te gaan in de klas.

We(l) zijn Jong! is de naam van de expo die werd uitgewerkt door TEJO met een aantal partnerorganisaties. Ze focussen op drie belangrijke thema’s voor jongeren: hun persoonlijk welzijn, hun rechtspositie en waar ze terecht kunnen voor hulpverlening. Met het lespakket kunnen leerkrachten, jeugdwerkers, begeleiders en hulpverleners kunnen samen met hun groep de expo voorbereiden of er achteraf op reflecteren.

Logo Antwerpen lijstte een heleboel materialen op in deze handige Excel. Geestje Gezond is een box vol educatief materiaal dat je gratis kan ontlenen.

Boeiende organisaties

Ook de volgende organisaties zetten zich in rond het thema geluk op school en zijn een (digitaal) bezoekje waard:

Materialen geluksdriehoek & NokNok

In onze webwinkel kan je gedrukte materialen van de geluksdriehoek en NokNok bestellen. Je vindt er onder andere folders, een steekkaart voor professionals, posters, kaartjes … De materialen zijn gratis, je betaalt enkel de verzendingskosten. Hou er rekening mee dat het zo’n 2 tot 3 weken kan duren vooraleer je de materialen ontvangt.

Rond de geluksdriehoek zijn ook een heleboel gratis toegankelijke digitale materialen beschikbaar, zoals een introductiefilmpje, PowerPointpresentatie, theoretische basistekst en een e-learning.