Vlaams Instituut Gezond Leven

Bij Vlaams Instituut Gezond Leven vind je experten rond de thema’s voeding, beweging, sedentair gedrag (=lang stilzitten), binnenmilieu, tabak en mentaal welbevinden. Daarnaast zijn er collega’s die zich toegelegd hebben op gezondheid in school, binnen het lokaal bestuur, op werkplekken, rookbeleid in ziekenhuizen, voeding en lokale dienstencentra, gezonde sportclubs, gezonde kinderopvang ...

Logo

De Logo’s staan in voor de disseminatie van methodieken, projecten en materialen van de partnerorganisaties. Denk bv. aan speldozen Lekkerbekjes en affiches of placemats die je terugvindt in Santé gasten op … . Daarnaast organiseren de Logo’s ook vaak overlegmomenten met scholen en/of CLB’s.

Kind & Gezin of ONE

Kind & Gezin, ONE en Iriscare zijn aanspreekpunt rond voeding, beweging, sociaal emotionele ontwikkeling en andere thema’s bij jonge kinderen. Nooit ontwikkelt een kind zo snel als tijdens de eerste levensjaren. Vergelijk een pasgeboren kind maar eens met een peuter. Van melkvoeding naar een volledige maaltijd is een parcours waar heel wat bij komt kijken. Naast gezonde voeding wordt er de laatste jaren ook meer belang gehecht aan voldoende beweging en het beperken van te lang stilzitten. Beide hebben, onafhankelijk van elkaar, een positieve invloed op de gezondheid van je kind op korte en lange termijn. Een kind ontwikkelt zich, het leert omgaan met gevoelens, een band opbouwen met anderen ... Elk kind doet dat op zijn eigen tempo. Niet enkel de aanleg van het kind speelt hierin een rol, maar ook de kansen en de aanmoediging die het krijgt.

Sensoa

Kinderen en jongeren zijn in ontwikkeling en stellen seksueel gedrag waaronder experimenteergedrag dat soms ‘opvallend’, ‘zorgwekkend’ of ‘extreem’ wordt genoemd. Professionals die met jongeren werken, zijn het erover eens dat het niet steeds duidelijk is voor alle partijen waar grenzen liggen, en hoe men hier preventief kan op ingaan. Er is nood aan een duidelijk kader om af te wegen welk gedrag wel getolereerd kan worden, en waar grenzen nodig zijn. En vooral ook, waar kinderen zich in alle veiligheid en respect seksueel kunnen ontwikkelen. Een genuanceerd en eenduidig seksualiteitsbeleid ontwikkelen is voor vele voorzieningen dan ook een hele uitdaging. Sensoa kan hierbij ondersteunen. Een goede beleidsvisie moet zowel oog hebben voor de verlangens als voor de rechten van alle betrokkenen: de aanwezige kinderen/jongeren, de aanwezige professionals en de significante betrokkenen zoals ouders, externe relaties van de jongeren, … . Een goede balans vinden tussen een preventieve benadering en concrete handelingsrichtlijnen bij grensoverschrijdend gedrag is daarbij een blijvende uitdaging.

VAD

Alcohol- en ander druggebruik is een realiteit in onze samenleving, ook in de jeugdhulp. Jongeren komen in aanraking met drugs: hoofdzakelijk alcohol, tabak en medicatie, maar ook cannabis, en in beperkte mate andere illegale drugs. De doelstelling van drugpreventie is problematisch middelengebruik voorkomen en het welzijn en de gezondheid bevorderen. Een drugbeleid opzetten in een voorziening start bij het uitwerken van een gemeenschappelijke visie. VAD ondersteunt voorzieningen. In het verlengde van de visie wordt ook de doelstelling van het drugbeleid geformuleerd, met andere woorden: wat wil men bereiken met het drugbeleid? Voor vragen en advies over alcohol, drugs, medicatie, gamen en gokken kan je terecht bij De DrugLijn. Hier zijn tools beschikbaar zoals kennistesten, zelftesten en zelfhulp omtrent deze thema’s. De meeste tests zijn bedoeld voor meerderjarigen, maar voor alcohol, cannabis en gamen vind je ook een zelftest voor jongeren.

Vzw Eetexpert

Het kenniscentrum voor eet- en gewichtsproblemen Eetexpert informeert en geeft advies over eet-, beweeg en gewichtsgerelateerde problemen. Er zijn groeiwijzers (0-18 jaar) met de normale ontwikkeling van eet- en beweeggedrag: normale groeistappen vb veranderende portiegroottes, smaakontwikkeling ... Dit helpt voor een gepaste vroegdetectie van eet- en gewichtsproblemen. In deze groeiwijzers wordt relevante informatie samengebracht over de normale groeistappen in het eet- en beweeggedrag van kinderen en jongeren. Denk bijvoorbeeld aan de smaakontwikkeling, veranderende voedingsvoorkeuren en portiegroottes, snackgedrag, motorische ontwikkeling, sedentaire levensstijl, ...

Het Vlaams Expertise Centrum Suïcidepreventie (VLESP)

Iedereen die op zoek is naar informatie, advies en documentatie over de preventie van zelfdoding en geestelijke gezondheidsbevordering kan terecht bij het VLESP. Ze coördineren het Vlaams Actieplan Suïcidepreventie en ondersteunen de ontwikkeling en implementatie van wetenschappelijk onderbouwde methodieken en materialen inzake suïcidepreventie en geestelijke gezondheidsbevordering. Daarnaast ontwikkelt en onderzoekt VLESP ook zelf materialen en methodieken ter preventie van zelfdoding en volgen ze de brede verspreiding van deze methodieken en materialen in Vlaanderen op. Net zoals wat de nieuwe mogelijkheden zijn inzake suïcidepreventie.