Waterpijp roken heeft gevolgen voor de gezondheid, zowel op korte als lange termijn. De meest voorkomende gezondheidsgevolgen zijn long-, hart- en vaataandoeningen. Daarnaast kan je natuurlijk ook verslaafd geraken aan waterpijp roken. Veel gebruikers denken dat de waterpijp schadelijke stoffen uit de rook filtert, maar dat gebeurt maar voor een heel klein deel.

De belangrijkste gezondheidsrisico’s op korte termijn zijn: 

 • Koolmonoxide- of CO-vergiftiging 
  Bij het gebruik van houtskooltjes als verhittingsbron bestaat de kans dat er koolmonoxidevergiftiging optreedt omdat hierbij een grote hoeveelheid CO vrijkomt. Symptomen van een koolmonoxidevergiftiging zijn: duizeligheid, misselijkheid, hoofdpijn en kortdurende bewusteloosheid.
 • Mogelijk infectiegevaar
  Doordat een waterpijp door meerdere mensen wordt gebruikt, komen er bacteriën op de slang en het mondstuk. Onderzoek toont aan dat de bacteriën aanwezig op het mondstuk zouden kunnen leiden tot infecties, zoals tuberculose, hersenvliesontsteking en hepatitis C. 
 • Verminderde longfunctie
  Het roken van een waterpijp kan acuut leiden tot een verminderde longfunctie. Na waterpijpgebruik neemt de kracht waarmee je uitademt af. Dit kan wijzen op een verstoorde werking van de kleinste vertakkingen van de luchtpijp. 

De belangrijkste gezondheidsgevolgen op lange termijn zijn moeilijker rechtstreeks te herleiden tot de waterpijp, omdat in de studies vaak weinig geweten is over het combigebruik van waterpijp én sigaretten en de frequentie van waterpijpgebruik. Dat maakt het moeilijker om het effect van waterpijp op de gezondheid te achterhalen. Wel is er een verband tussen deze aandoeningen en de waterpijp: 

 • Hart -en vaataandoeningen
  Door het roken van waterpijp neemt de kans op hart -en vaatziekten op lange termijn toe in vergelijking met mensen die geen tabak roken.
 • Luchtwegaandoeningen
  Het roken van waterpijp kan leiden tot kortademigheid en hoesten maar ook tot COPD, zoals (chronische) bronchitis en longemfyseem. Het roken van waterpijp kan ook leiden tot een verminderde longfunctie.
 • Kanker
  Het roken van waterpijp wordt in verband gebracht met verschillende vormen van kanker, zoals longkanker, slokdarm-, maag-, mond-, hoofd- en halskanker. Maar de conclusies zijn gebaseerd op een klein aantal studies en die zijn niet van al te hoge kwaliteit. 
 • Invloed op zwangerschap en baby
  Het roken van waterpijp tijdens de zwangerschap verhoogt het risico op een lager geboortegewicht en geboortelengte en een kleinere hoofdomtrek van de baby.
 • Overige gezondheidsproblemen
  Naast bovenstaande gevolgen zijn ook tandvleesaandoeningen, multiple sclerosis, het metaboolsyndroom en mentale problemen, zoals depressie en angststoornissen, mogelijk geassocieerd met waterpijp roken. Maar dit is gebaseerd op een klein aantal studies.

Zowel zelf roken als meeroken verhogen de kans op deze gezondheidsrisico’s. De schadelijke stoffen uit de waterpijp komen niet alleen vrij in de ingeademde rook, maar ook in de omgevingsrook. Vandaar is het aannemelijk dat omstaanders ook deze gevolgen kunnen ervaren.