Aan de waterpijp kunnen verschillende soorten rookwaar toegevoegd worden. Het ene rookwaar wordt op smaak gebracht met smaakstoffen, het andere gebruikt net zoals sigaretten tabaksbladeren. We sommen de verschillen even op.

  • Niet-gearomatiseerde waterpijptabak is de traditionele waterpijptabak die vooral bestaat uit nicotine en tabaksbladeren. De tabaksbladeren worden voor gebruik bevochtigd met water. 
  • Gearomatiseerde waterpijptabak (molasse) bestaat uit een mix van tabak met stroop, honing, sap van suikerriet, extracten, smaakstoffen ... Deze mix wordt molasse genoemd en bevat nicotine. De molasse kan verschillende kruiden en gedroogde vruchten bevatten. 
  • Kruiden- en vruchtenmengsels (herbal molasses) zijn molasses zonder toegevoegde tabaksbladeren. Hoewel deze mengsels geen tabak bevatten, wordt er toch soms nicotine aan toegevoegd.   
  • Aromatische stoomsteentjes zijn een alternatief voor waterpijptabak. Het zijn steentjes die doordrenkt zijn met geurstoffen. Bij verhitting verdampen de geurstoffen. De stoomsteentjes zijn verkrijgbaar met en zonder nicotine en in verschillende smaken.
  • Wiet of hasj wordt ook als rookwaar gebruikt in een waterpijp. Meer info over deze stoffen vind je bij het Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD).