Milieu & gezondheid gaan hand in hand

02.06.2022

Op 5 juni is het Wereldmilieudag. Een dag waarop mensen over de hele wereld stilstaan bij hoe belangrijk ons milieu is en wat we kunnen doen om het te beschermen. Een gezond leefmilieu én daarvoor zorgen heeft bovendien heel wat voordelen voor je gezondheid.

Het deugddoend effect van ‘groen’

Heb je het ook al gemerkt? Dat je je goed of beter voelt als je in de natuur vertoeft? Er is al heel wat onderzoek gebeurd naar het effect van ‘groen’ in de omgeving op ons mentaal welbevinden. Daaruit blijkt dat het bijdraagt aan:

  • minder stress
  • minder negatieve en meer positieve emoties
  • een kalmerend effect dat helpt om te gaan met emoties
  • een sterker immuunsysteem
  • een betere concentratie
  • meer lichaamsbeweging (wat ook goed is voor je mentaal welbevinden)
  • verhoogd sociaal contact

Het hoeft niet eens spectaculair te zijn, een makkelijk bereikbaar parkje of een groenere straat (bv. met bomen, geveltuintjes of bloemen op de vensterbanken) kan al helpen.

Gezonde buitenlucht

Iedereen heeft baat bij een gezonde luchtkwaliteit. Maar wat kan je daaraan doen? Luchtvervuiling komt vooral door uitstoot bij industrie, verwarming in privéwoningen (o.a. door hout stoken), veeteelt en gemotoriseerd vervoer. Ook al zijn structurele en politieke oplossingen zeker een must, toch kan jij zelf een verschil maken. Hieronder lees je hoe je je steentje kan bijdragen op het vlak van voeding en verplaatsingen.

Milieuverantwoorde voeding

De veehouderij stoot veel broeikasgassen uit. En die hebben een ongunstig effect op het milieu en dragen bij tot de klimaatopwarming. Door minder vlees te eten, kunnen we samen zorgen voor een lagere uitstoot. Da’s nog goed voor je gezondheid ook, want één van de drie uitgangspunten van de voedingsdriehoek luidt: eet in verhouding meer plantaardige dan dierlijke voeding. Wie overwegend plantaardig eet, vergroot de kans op een goede gezondheid het meest én heeft een lagere impact op het milieu.

De Vlaming eet gemiddeld nog te veel vlees en te weinig voeding van plantaardige oorsprong. Geen nood! Je hoeft niet volledig vegetarisch of veganistisch te eten. Producten van dierlijke oorsprong hebben nog steeds een plaats in een gezond en milieuverantwoord voedingspatroon, maar minder vaak en in minder grote porties dan wat velen vandaag consumeren. De focus ligt daarbij vooral op het minderen van rood en bewerkt vlees.

Wil je nóg meer doen voor het milieu en naast het verlagen van de uitstoot van broeikasgassen ook bijdragen aan een lager waterverbruik en landgebruik, en de impact op de (wereldwijde) biodiversiteit beperken? Dat kan! Met de voedingsdriehoek bij de hand zet je in op je eigen gezondheid én die van de planeet.


Duurzame verplaatsingen

Door de auto minder te gebruiken en je actief te verplaatsen zorg je niet alleen voor een betere luchtkwaliteit en minder CO2-uitstoot, maar ook voor minder verkeerslawaai, een betere mentale gezondheid, meer beweging en dus een betere fysieke gezondheid. Je actief verplaatsen? Da’s te voet of met de fiets (rolschaatsen of skateboarden kan ook voor de durvers onder ons) – al dan niet in combinatie met het openbaar vervoer. Het helpt om de gezondheidsaanbeveling voor beweging te halen.

Een paar cijfers:

  • Dagelijks een uur minder in de auto zitten, verlaagt de kans op obesitas met 6%.
  • Mensen die het openbaar vervoer gebruiken zetten tot 1.500 stappen of 8 tot 33 minuten per dag meer dan autogebruikers.
  • Elke extra dagelijkse kilometer die je wandelt, verlaagt de kans op obesitas met 4,8%.
  • Mannen die de fiets nemen naar hun werk hebben 38,8% minder kans op overgewicht en obesitas dan mannelijke autopendelaars.
  • Mensen die regelmatig de fiets nemen, wegen gemiddeld 4 kg minder dan mensen die zich vooral met de auto verplaatsen.

Is je volledige traject te voet, met de fiets of het openbaar vervoer niet mogelijk? Check of je misschien wel een stukje van de route op die manier kan afleggen. Alle beetjes helpen. Initiatieven als Bike to Work, 30 Dagen Minder Wagen en 10.000 stappen geven je een duwtje in de goede richting.