“Bewegen Op Verwijzing helpt de mentale drempel om te bewegen te overwinnen”
Als diëtiste heeft ze niet altijd de tijd en de mogelijkheid om ook nog een beweegplan op te stellen voor haar patiënten. Een Bewegen Op Verwijzing-coach kan dat wél, en daar maakt Astrid Janssens dan ook dankbaar gebruik van. “Mijn job en die van de coach – voeding en beweging – gaan hand in hand. Als mensen door zo’n team ondersteund worden, zijn ze beter en langer gemotiveerd.”
“Via Gezond Leven kende ik Bewegen Op Verwijzing al wel, maar ik had er nog niet zoveel ervaring mee”, zegt Astrid Janssens, die al elf jaar aan de slag is als diëtiste. “Maar een paar jaar geleden is Bewegen Op Verwijzing-coach Renzo bij ons in Wetteren gestart. Hij is komen uitleggen wat Bewegen Op Verwijzing precies inhoudt en wat het voor ons als diëtisten kan betekenen. Die introductie heeft onze samenwerking erg vergemakkelijkt, want op die manier wist ik meteen waar ik naartoe moest en kon ik een gezicht plakken op de coach.”
Waarom zou elke diëtist moeten doorverwijzen?
“Mijn job en die van Renzo – voeding en beweging – gaan hand in hand. En hoewel ik in mijn praktijk ook wel kan aankaarten dat meer beweging interessant is voor de patiënt, heb ik niet altijd de tijd en de mogelijkheid om naast de voeding ook het beweegluik nog eens uitgebreid te belichten. Daarom is het heel handig als je kan doorsturen naar iemand die de patiënt op het sportieve vlak kan begeleiden, een beweegplan op maat kan maken en mensen kan enthousiasmeren om toch naar een sportclub of groepsles te gaan. En nog een voordeel: als diëtist zit je een beetje op je eigen eiland, er zijn niet meteen tien collega’s waarmee je een patiënt kan bespreken. Met de coach kan dat wel: Renzo en ik hebben een WhatsAppgroepje waarin we onze ervaringen uitwisselen.”
“Dankzij Bewegen Op Verwijzing zijn er opeens twéé mensen met je begaan. Het is dat waar mensen naar op zoek gaan: ik sta er niet alleen voor, iemand luistert naar mij”
Astrid Janssens - Diëtiste
Wat is het voordeel voor de patiënt?
“Een Bewegen Op Verwijzing-coach helpt om de mentale drempel om meer te bewegen te overwinnen. Je krijgt een coach die zich bezighoudt met jou en met wat jij graag zou willen doen van sport en beweging. Er zijn opeens twéé personen met je begaan. Het is dat waar mensen naar op zoek gaan: ik sta er niet alleen voor, iemand luistert naar mij. Als ze op die manier ondersteund worden, blijven ze langer en beter gemotiveerd.”
Vind je het moeilijk om het onderwerp aan te kaarten?
“Nee, want mijn hoofdbekommernis is niet om mensen zo snel mogelijk te laten afvallen, maar wel om ervoor te zorgen dat ze zich beter in hun vel voelen. En voor die mentale gezondheid is ook bewegen essentieel. Het is zo belangrijk om iets te vinden waar je je goed bij voelt, waar je veel plezier uithaalt en dat je fysiek en mentaal sterker maakt, zonder dat het als een straf overkomt. Want als je denkt: ik moét op mijn voeding letten en ik moét sporten, wil niemand er zelfs maar aan beginnen.”
Hoe motiveer jij mensen om zich aan te melden bij een Bewegen Op Verwijzing-coach?
“Ik bekijk het als: hoe is de relatie met jezelf? Maak je wel voldoende tijd voor jezelf? Heb je voldoende ontspanning? Een moment waarop je je hoofd kan leegmaken? Als je het in dat kader plaatst, begrijpen mensen vanzelf wel dat bewegen heel interessant kan zijn.”
“Patiënten zijn vaak wel enthousiast, maar met de praktische kant hebben ze het toch moeilijk. Sowieso is het lastig om gewoontes te veranderen”
Astrid Janssens - Diëtiste
Hoe reageren je patiënten als je hen een coach voorstelt?
“Soms afwachtend: ik wil het wel gaan doen, maar wannéér moet ik dat dan doen? Of ze stellen uit: na de vakantie begin ik ermee. Terwijl je het net zo goed vandaag kan doen. Ze zijn vaak wel enthousiast, maar met de praktische kant hebben ze het toch moeilijk. Sowieso is het lastig om gewoontes te veranderen. En ‘geen tijd’ mag dan wel een excuus zijn, maar daaronder zit meestal die mentale weerstand: ga ik dat wel kunnen? Zal ik dat wel volhouden? Maar ook onwetendheid speelt mee: wat moet ik dan gaan doen? Zal ik mij niet blesseren? Het is dus belangrijk om mensen zoveel mogelijk te informeren over Bewegen Op Verwijzing, zodat ze niet denken dat ze een marathon moeten gaan lopen.”
Hoe trek je hen over de streep bij twijfels?
“Ik blijf vragen of ze al contact hebben opgenomen met de coach. En ik bespreek de positieve gevolgen van meer bewegen. Als ik hen een laagdrempelige opdracht geef, zoals bijvoorbeeld een eindje gaan wandelen, vraag ik tijdens de volgende consultatie of het hen heeft geholpen om hun hoofd leeg te maken, of ze er minder snoep- of eetbuien door hebben gehad. Zo kan je hen laten inzien dat bewegen effect heeft en hen motiveren om een stapje verder te gaan en hulp te zoeken bij een Bewegen Op Verwijzing-coach.”
“Soms hebben mensen nood aan iemand die met hen bezig is, die wil weten hoe het met hen gaat en die samen met hen blij is als ze vorderingen maken. Bewegen Op Verwijzing biedt dat allemaal”
Astrid Janssens - Diëtiste
Welke patiënten verwijs je precies door?
“Als mensen van zichzelf al sportief zijn, heeft het geen nut om door te verwijzen. Maar wel als ze een pathologie hebben waarbij bewegen een meerwaarde kan zijn, zoals prediabetes. Of als ze bijvoorbeeld knieproblemen of andere fysieke moeilijkheden hebben waarbij extra begeleiding handig kan zijn. Want het zijn soms ook die dingen die hen tegenhouden: ik heb een slechte knie dus ik kan niet bewegen. Ja dat kan wel, alleen moet je weten welke bewegingsvorm voor jou geschikt is.”
Welk succesverhaal is je bijgebleven?
“Ik had een cliënte met een zware mentale problematiek die ik naar de Bewegen Op Verwijzing-coach had gestuurd. Zij was achteraf ontzettend dankbaar, want ze ging er zich veel beter in haar vel door voelen. Soms hebben mensen beweging nodig om het leven aan te kunnen, ze hebben nood aan iemand die met hen bezig is, die wil weten hoe het met hen gaat en die samen met hen blij is als ze vorderingen maken. Bewegen Op Verwijzing biedt dat allemaal.”
Meer weten? Check www.bewegenopverwijzing.be.