“Diëtisten die het beste resultaat willen, informeren hun cliënten over Bewegen Op Verwijzing”

Een gezonde leefstijl? Dan volstaat het niet om enkel gezond te eten. Ook bewegen is essentieel. Omdat diëtisten niet altijd de mogelijkheid hebben om daarop in te zetten, is Bewegen Op Verwijzing voor hen een ideale manier om hun cliënten in actie te krijgen. “Mijn specialisatie is voeding, ik heb niet de ervaring om een beweegplan op maat op te stellen. De echte expert hiervoor is de Bewegen Op Verwijzing-coach”, zegt diëtist Pieter. “Het kost misschien wat extra tijd om je cliënt warm te maken voor zo’n traject, maar daarna bespaar je er zoveel tijd mee uit.”

“Ik heb mijn stage gedaan in het wijkgezondheidscentrum De Ridderbuurt in Leuven, de bakermat van Bewegen Op Verwijzing. Ik ken het concept dus eigenlijk al heel lang”, zegt zelfstandig diëtist Pieter Brughmans. “Toen ik begon te werken als diëtist moest ik mijn cliënten nog naar de huisarts sturen voor een doorverwijzing, maar nu mag ik dat zelf doen. En daar ben ik heel blij mee, want zo valt er een tussenstap weg en is de drempel voor de cliënt weer wat lager. Die doorverwijsbriefjes maken het ook heel concreet: als mensen zo’n papiertje in handen hebben, is hun beslissing meestal al genomen en gaan ze ervoor.”

Pieter brughmans

“Een valkuil is dat je misschien dingen gaat voorstellen die je zelf leuk vindt. Als diëtist is het immers moeilijk om dat uitgebreid te bespreken. In zo’n geval verwijs ik liever door”

Pieter Brughmans - Diëtist

Wie verwijs je door?

“Ik geef drie voorbeelden van mensen die ik heb doorverwezen en waarvan ik vind dat ze ideale cliënten zijn voor Bewegen Op Verwijzing. Cliënt 1 had leververvetting en obesitas. Maar ze had ook autisme, wat een grote impact had op haar functioneren. Ze was werkloos, ze kwam zelden buiten en voelde zich erg eenzaam. Hier was het sociale aspect van Bewegen Op Verwijzing belangrijk: niet alleen in het contact met de coach, maar ook in haar beweegplan, door bijvoorbeeld groepslessen voor te stellen. Zij had wat extra inleiding en motivatie nodig van mij, want zo iemand zal niet impulsief ‘ja’ zeggen. Cliënt 2 worstelde met zijn mentale gezondheid en was geobsedeerd door fitness, spieren en er goed uitzien. Bij hem kwam de vraag: waar vind ik een sport die ik louter voor het plezier kan doen, zonder dat ik daar obsessief mee bezig ben?”

Waarom was Bewegen Op Verwijzing voor hem nuttig?

“De valkuil zou in zo’n geval kunnen zijn dat je als hulpverlener dingen gaat voorstellen die je zelf leukt vindt, of waarvan je denkt dat hij het fijn zou vinden. Als diëtist is het immers moeilijk om dat uitgebreid te bespreken. Daarom verwees ik hem door. Hij stond versteld van het lage tarief en dat stimuleerde hem om de begeleiding op te starten. Hij is samen met een paar anderen beginnen mountainbiken en daardoor is hij afgekickt van zijn fitnessverslaving. Nu is bewegen geen obsessie meer, maar een manier om te ontspannen."

Wie was de derde cliënt?

“Een poetshulp die alleenstaande moeder was en dus veel uren moest kloppen om rond te komen. Ze had ernstige obesitas, waardoor ze gewrichtsklachten had. Maar ze wilde geen operatie. Ik heb de tijd genomen om het voedingsaspect toe te lichten, maar ik kon het bewegen er niet tussen de soep en de patatten bijnemen. Gelukkig had haar huisarts haar al doorverwezen, waardoor ik enkel hoefde te vragen naar haar ervaringen. En die waren heel positief. De coach had een plan met haalbare stappen gemaakt, iets wat ik tijdens een consultatie nooit had kunnen doen.”

Pieter brughmans

“Kijk naar wie je voor je hebt: waar is die persoon mee bezig, wat vindt die belangrijk? En probeer dat te linken aan Bewegen Op Verwijzing”

Pieter Brughmans - Diëtist

Hoe motiveer je je cliënten om beroep te doen op een Bewegen Op Verwijzing-coach?

“Ik gebruik motiverende gespreksvoering. Kijk naar wie je voor je hebt: waar is die persoon mee bezig, wat vindt die belangrijk? En probeer dat te linken aan Bewegen Op Verwijzing. Neem bijvoorbeeld de alleenstaande moeder. Uit het gesprek blijkt dat haar zoontje heel belangrijk voor haar is. Daar zou ze alles voor doen. Ook bewegen. Maar die link moet je wel maken, want dat gaat ze niet spontaan vertellen. En als ik merk dat iemand toch niet meteen enthousiast is, vis ik nog wat meer: “Waarom twijfel je? Hoe kunnen we die twijfels wegnemen?” En dan kan je verder. Want gewoon zeggen: je moet meer bewegen, werkt niet.”

Wat zijn de redenen waarom mensen niet naar een coach willen?

“Vaak denken ze dat het toch niet gaat helpen. En dat is begrijpelijk: als je al tien keer hebt geprobeerd om meer te bewegen en af te vallen en het is tien keer mislukt, keldert dat je zelfvertrouwen. Ik ga daar dan op in en probeer te achterhalen wat ze in het verleden hebben gedaan en hoe Bewegen Op Verwijzing voor hen toch een verschil kan maken.”

Pieter brughmans

“Bewegen Op Verwijzing is gericht op een concreet plan maken in plaats van op ‘ik zal wel zien’, want dat is een dooddoener”

Pieter Brughmans - Diëtist

En hoe kan het een verschil maken?

“Bewegen Op Verwijzing is laagdrempelig: het gaat over meer bewegen en niet zozeer over meer sporten. Het is ook gericht op een concreet plan maken in plaats van op ‘ik zal wel zien’, want dat is een dooddoener. Als iemand zegt ‘ik zal wel zien’, weet je dat er niks van in huis zal komen. Bewegen Op Verwijzing is ook heel lokaal. De coach bevindt zich in hun eigen buurt, hij volgt op en motiveert. Hij luistert en maakt een beweegplan op maat. Het feit dat je de coach ‘in real life’ ziet, helpt ook. Dat is een stok achter de deur, want de cliënt zal toch het gevoel hebben dat hij verantwoording moet afleggen aan de coach: die heeft zo’n mooi beweegplan opgesteld, nu moet ik toch mijn best doen.

Wat is de meerwaarde voor jou?

“Mijn specialisatie is voeding. Over de andere domeinen van een gezonde leefstijl, zoals beweging, heb ik slechts een basiskennis. De echte expertise hierover ligt bij de Bewegen Op Verwijzing-coach. Hij is goedkoper dan een diëtist, hij kent het buurtaanbod en hij heeft meer tijd en ervaring. Voor de diëtist kost het misschien wat extra tijd om je cliënt warm te maken voor Bewegen Op Verwijzing, maar daarna bespaar je er zoveel tijd mee uit. Want achteraf moet je alleen nog maar eens informeren hoe het loopt met de coach.”

Pieter brughmans

“Stel een reminder in vlak voor de consultatie, zo vergeet je Bewegen Op Verwijzing niet ter sprake te brengen”

Pieter Brughmans - Diëtist

Welke tips heb je nog voor zorgverleners die dat ook willen doen?

“Kijk als je je planning overloopt wie langs komt en wie geholpen zou zijn met Bewegen Op Verwijzing. Stel een reminder in vlak voor de consultatie, zo vergeet je het niet ter sprake te brengen. Respecteer wel de autonomie van je cliënt. Probeer niet te overtuigen door de voordelen op te noemen, maar door samen met je cliënt na te denken over wat die waardevol vindt. Je kan ook de getuigenissen van Bewegen Op Verwijzing gebruiken. Kijk samen naar het bovenstaande filmpje of vertel over je eigen cliënten die een succesvol Bewegen Op Verwijzing-traject hebben doorlopen. Eigenlijk zou elke diëtist moeten doorverwijzen. Want als je enkel focust op voeding, zal je cliënt zeker de effecten voelen, maar dan laat je veel op tafel liggen qua gezondheidswinst. Diëtisten die het beste resultaat willen halen, verwijzen mensen die daar baat bij kunnen hebben dus ook door naar Bewegen Op Verwijzing.”

Op zoek naar praktische tips en materialen voor een vlot traject? Kijk dan hier.

Meer weten? Check www.bewegenopverwijzing.be.