Een gezonde geest en een gezond lichaam gaan hand in hand. Ook psychologe Elke Geraerts is daar rotsvast van overtuigd. Ze is werkzaam als professor aan de UGent en richtte Better Minds at Work op, een organisatie die zich bezighoudt met mentaal welzijn. Aan dat rijtje kan ze nu ook ambassadeur voor Bewegen Op Verwijzing toevoegen. Hoe kan een laagdrempelig doorverwijssysteem zoals Bewegen Op Verwijzing haar en haar patiënten helpen?

Hoe belangrijk is beweging voor onze gezondheid?

Elke: “De meeste mensen bewegen te weinig. Zeker mensen die een zittend beroep hebben. Ik pleit er voor om tijdens de werkuren ook regelmatig te bewegen want de impact op onze gezondheid is enorm. Uiteraard voor een groot stuk fysiek, maar ook mentaal. Mensen die tijd nemen om veel te bewegen, ook doorheen de dag, zijn mentaal fitter. Zo’n beweegmoment helpt bijvoorbeeld om stress beter te kanaliseren. En er zijn nog voordelen. Wanneer je veel beweegt, slaap je beter. Studies tonen aan dat bewegen ook het risico op angst of depressie verlaagt. Daarnaast heeft bewegen ook een positieve invloed op ons cognitief welzijn. We zien dat mensen die voldoende bewegen zich beter kunnen concentreren en een beter geheugen hebben. Niet onlogisch, terwijl je beweegt kan je alles wat je doorheen de dag meemaakt een plek geven, dingen in perspectief zetten en mentaal terug energie opdoen.”

Wanneer weet je dat je te weinig beweegt en wat zijn de gevolgen daarvan?

Elke: “Er zijn signalen die je kan herkennen als je te weinig beweegt. Je voelt je minder fit, je slaapt slecht en je bent gestresseerd omdat je te weinig kwalitatieve beweegmomenten hebt om te ontladen. Hoe langer je je in zo’n situatie van weinig beweging en opgekropte stress of slaaptekort bevindt, hoe meer je in die vicieuze cirkel komt en je eigenlijk nog minder gaat bewegen.”

Hoe helpt Bewegen Op Verwijzing jou om patiënten die te weinig bewegen weer in gang te krijgen?

Elke: “Bewegen Op Verwijzing is voor mij een laagdrempelige manier om zoveel mensen aan het bewegen te krijgen. Wanneer iemand doorverwezen wordt door mij, of door een maatschappelijk werker of een arts, dan komt die persoon terecht bij een Bewegen Op Verwijzing-coach. Samen stellen ze een beweegplan op.”

Wat houdt zo’n beweegplan precies in?

Elke: “Dat is een plan met heel eenvoudige doelstellingen die sterk verweven zijn met hoe die persoon zijn leven op dat moment al invult. De coach probeert eigenlijk vooral een paar extra momenten van beweging in te lassen. Ikzelf parkeer bijvoorbeeld regelmatig verder dan de locatie dan nodig. Zo kan ik een paar minuten wandelen. Een beweegplan met veel van die laagdrempelige beweegmomenten kunnen echt wel een grote impact hebben op iemand zijn welzijn. Dit varieert natuurlijk per persoon. Voor de ene is een beetje beweging al een grote inspanning. Voor de andere is het mogelijk om meer te bewegen. Het beweegplan is dus echt een traject op maat.”

Zou je Bewegen Op Verwijzing aanbevelen aan andere psychologen en zorgverstrekkers?

Elke: “Zeker en vast. Door iemand door te verwijzen naar een Bewegen Op Verwijzing-coach kan je ook impact hebben op die persoon zijn mentale gezondheid. Het is een mooie aanvulling op de therapie die wij als psychologen aanbieden. Het feit dat je als psycholoog ook in contact blijft met de coach is een win-win.”

Wat is het grote voordeel van Bewegen Op Verwijzing voor de patiënt?

Elke: “Eerst en vooral is er het concrete stappenplan, soms zelfs letterlijk. Er staat bijvoorbeeld in wanneer, waar, met wie, hoeveel, ... je gaat stappen. De coach zorgt voor een goede opvolging en motivatie om het traject voort te zetten. Daarnaast is er uiteraard ook het lage tarief. De patiënt betaalt een heel voordelige prijs voor de coaching. Tenslotte is er het positieve effect dat de coach kan hebben op een patiënt. Iedereen ervaart wel drempels om meer te bewegen. Je hoort vaak ‘ik heb geen tijd’ en daardoor stellen mensen hun beweging uit. Daardoor wordt het net moeilijker en moeilijker om eraan te beginnen.”

Wat is de grote troef van te werken met een coach die niet actief meedoet maar ondersteunt vanaf de zijlijn?

Elke: “Mensen hebben snel de neiging om op te geven als ze hun doel niet meteen bereiken. Als je dan iemand naast je hebt die elke kleine stap beloond, en er ook op toekijkt dat je het doet en je goed begeleidt … Dat is een enorme meerwaarde! Ik zie er zeker de voordelen van dat de coach zelf niet mee beweegt. Bewegen Op Verwijzing is er om voor jezelf een goede beweegroutine te creëeren. Je moet als mens dus ook zelf het eigenaarschap pakken om te gaan bewegen. Dat heeft een positief effect op lange termijn. Stel dat je nu voor een tijdje samen met een coach op stap gaat. Als de coaching dan stopt, is de kans groot dat je goede voornemen als een pudding in elkaar zakt, want je bent te afhankelijk van de coach. Dus ik zie het als een goede zaak dat je vanaf het begin zelf de motivatie moet creëren om dagelijks te bewegen en op die manier zelfredzaam wordt..”

Hoe pas jij beweging toe in je dagelijks leven?

Elke: “Bewegen is voor mij vooral een mindset. Ik wil voldoende routine creëren in mijn dag om te bewegen. Het hoeft zeker geen marathon te zijn, absoluut niet. Een stukje wandelen helpt mij om alles even los te laten. Ik vind het belangrijk om dat zonder apparaten bij me te doen. Zo kan ik echt even loskoppelen en connecteren met de natuur.”

Als je nog één goede tip mag geven aan iedereen die dit leest, wat is het dan?

Elke: “Start met kleine momenten van beweging. Je zal al snel het positieve effect ervaren.”

Meer weten? Check www.bewegenopverwijzing.be.