Lieven Maesschalck, de gekendste fysiotherapeut van het land en een grote naam in de wereld van sportrevalidatie, kan het niet genoeg benadrukken: beweging is belangrijk om je goed in je vel te voelen. Hij is dan ook trots om met zijn praktijk Move To Cure ambassadeur te mogen zijn van Bewegen Op Verwijzing.

Waarom vind je het belangrijk om Bewegen Op Verwijzing te ondersteunen?

Lieven Maesschalck: “Ik weet hoe moeilijk het is om mensen te bereiken en te overtuigen van het belang van bewegen vanuit mijn rol als fysiotherapeut. Iedereen praat over preventie. Dat preventieve aspect van beweging is een heel belangrijk onderdeel van mijn job. Ik ben al dertig jaar bezig met Move To Cure. We kennen de impact van beweging op allerlei vlakken. Zowel de spieren en gewrichten - rugpijn en klachten aan nek en schouders zijn veruit de meest voorkomende klachten - maar ook op neurologisch vlak. We zien dat een minimale bewegingsvorm al bijdraagt aan het genezingsproces. Als patiënten uit behandeling zijn en terug in de zetel gaan liggen en niets doen, dan komt het probleem terug. Door dagelijks te blijven bewegen voelen patiënten duidelijk een verschil. Het is echt door kleine dingen in hun gedrag te veranderen, dat ze grote resultaten boeken. Ze ervaren minder pijn en een betere, algemene fitheid. Maar zeker ook secundaire klachten die gelinkt zijn aan bloedvaten, hersenen, darmen, maag, … worden voorkomen, en dat is allemaal belangrijk voor een goede levenskwaliteit. Het is gewoon heel duidelijk dat meer bewegen bijdraagt tot de algemene gezondheid van de patiënt.”

Wat houdt Bewegen Op Verwijzing in als kinesist?

Lieven Maesschalck: “In onze kinepraktijk proberen we mensen actief te genezen. Als mijn patiënten klaar zijn met revalideren dan verwijs ik ze sowieso door. Want de meeste mensen hebben geen plan na hun revalidatie. Eigenlijk begint na het genezingsproces het preventieve proces. Daar speelt dagelijkse beweging een belangrijke rol in. We zorgen ervoor dat de patiënt een beweegplan krijgt dat te overzien is in hun dagelijkse leven waarbij ze met minimale inspanning een maximaal resultaat kunnen behalen. Want het doel is eigenlijk: door te blijven bewegen, blijven ze bij mij weg. Van dat preventieve aspect van bewegen probeer ik mijn patiënten altijd te overtuigen. Daarom vind ik het ook belangrijk om veel te praten over het belang van beweging, bijvoorbeeld voor groepen, collega’s of andere mensen. Ik ben er eigenlijk constant mee bezig om mensen te motiveren om meer te bewegen, niet alleen in de praktijk maar ook in mijn dagelijks leven.”

Na de kinesist is het aan de Bewegen Op Verwijzing-coach?

Lieven Maesschalck: “Ja, eigenlijk kan revalideren bij ons in de praktijk en bewegen met hulp van een coach tegelijk gebeuren. Ik pleit er zelfs voor om die twee zaken simultaan te laten lopen. Voor mij is het de ideale situatie als ik voor het einde van de revalidatie mijn patiënten al doorverwijs naar een coach. Zo kunnen ze op tijd starten en wennen aan de nieuwe, dagelijkse bewegingsvormen. Als de revalidatie eindigt, volgt de coach de patiënt op met een beweegplan. Al zal die de patiënt nooit te hard pushen. De patiënt heeft altijd de vrijheid om dingen al dan niet te doen. Want Bewegen Op Verwijzing draait echt om een routine inbouwen.”

Lieven Maesschalk quote

“Bewegen Op Verwijzing draait echt om een routine inbouwen”

Hoe ziet zo’n beweegplan eruit?

Lieven Maesschalck: “De coach en de patiënt stellen samen een persoonlijk beweegplan op. Dat begint met een individueel gesprek waarin rekening wordt gehouden met twee belangrijke zaken. Het eerste is ‘Wat kan de persoon vandaag?’ en het tweede is ‘Hoe ziet de leefwereld eruit en wat zijn de interesses, problemen, wensen van deze persoon?’ Bewegen Op Verwijzing wil een gedragsverandering creëeren. Dat vraagt coaching en dat vraagt ook tijd. Als je iemand niet vanaf het begin goed begeleidt, dan hervalt die persoon snel in oude gewoontes. Vandaar het belang van Bewegen Op Verwijzing.”

De coach is dus geen personal trainer. Net zoals het een misvatting is dat bewegen gelijk staat aan sporten, juist?

Lieven Maesschalck: “Het is gewoon bewezen dat we allemaal veel te weinig bewegen.
Bewegen wordt vaak verward met sporten, maar bewegen is totaal iets anders. Het zit in de kleine dingen zoals met de fiets naar het werk rijden, te voet naar de bakker gaan, een tramhalte vroeger afstappen, de trappen nemen in plaats van de lift of gaan wandelen met vrienden. Het kan voor iedereen iets anders zijn. Wat wel voor iedereen geldt, is dat al die kleine beetjes samen bijdragen tot een betere levenskwaliteit.”

Kom je in de praktijk vaak klachten tegen die je kan toeschrijven aan te weinig beweging?

Lieven Maesschalck: “Vandaag gaan de meest voorkomende klachten over hart en bloedvaten, spieren en gewrichten. Veel van die klachten komen voort uit te lang zitten, of te lang staan, of de som van beide. Als mensen dagelijks wat meer bewegen, dan zouden ze mij niet nodig hebben. Het is echt zo. Eigenlijk zijn het allemaal zeer eenvoudige en kleine dingen die het verschil maken. It’s how you move, how you sleep, how you eat. Mensen dat doen inzien is het allerbelangrijkste om hun gedrag te veranderen. Als dat gebeurt, zal je zien: onze algemene gezondheid gaat gewoon omhoog.

De voordelen van meer beweging zijn niet alleen fysiek. Welke impact heeft het nog op ons leven?

Lieven Maesschalck: “Meer bewegen kan in het begin aanvoelen als een serieuze inspanning. Maar al snel begin je de effecten te voelen. Je voelt je fitter, je staat minder moe op. Ook voor je sociaal leven heeft het positieve gevolgen. Je kan misschien weer meer activiteiten doen met vrienden of vriendinnen. Dat allemaal samen is eigenlijk de beste beloning die jij alleen aan jezelf kan geven. Dat is toch fantastisch? Ik kan zeggen dat ik zelf ook graag en veel beweeg. Ik fiets, ik loop af en toe met mijn dochter, in en rond de praktijk doe ik alles te voet, en ik voel me daar ongelooflijk goed bij. Ik doe het niet voor de prestatie. Ik beweeg om mij goed te voelen, om bij mijn vrienden of familie te zijn, en om ervoor beloond te worden. Niets leuker dan achteraf iets te gaan drinken met vrienden. Dat is zo belangrijk.”

Beseffen mensen altijd dat ze niet voldoende bewegen in het dagelijkse leven?

Lieven Maesschalck: “Zeker niet. Het besef komt vaak heel langzaam. Mensen zien het pas in wanneer er pijn optreedt en ze klachten krijgen. Ze hebben niet door dat er al veel langer iets foutloopt. Dan vraag ik mij af: moeten we die pijn net niet vermijden en vroeger optreden? Daarvoor is Bewegen Op Verwijzing zo’n belangrijk project. Door op tijd in te grijpen en goede beweeggewoontes te kweken, moeten we minder genezend werken en houden we mensen uit de ziekenhuizen.”

Waarom raad je andere artsen aan om hun patiënten beweging voor te schrijven?

Lieven Maesschalck: “Artsen, maatschappelijk werkers, fysiotherapeuten, … zijn de verbindende factor. Hulpverleners uit verschillende disciplines spelen allemaal een belangrijke rol in en kunnen hun steentje bijdragen om mensen meer te doen bewegen.”

Meer weten? Check www.bewegenopverwijzing.be.