Michaël Sels is hoofddiëtist in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen, auteur, spreker én chef. Met een achtergrond in voedingswetenschappen en een grote liefde voor koken weet hij als geen ander hoe belangrijk het is om ook elke dag voldoende te bewegen, en ook dat het niet voor iedereen even makkelijk is. Als ambassadeur van Bewegen Op Verwijzing wil hij stap voor stap zoveel mogelijk mensen op weg helpen naar een gezond dieet én een actieve levensstijl.

Waarom vind je het belangrijk om Bewegen Op Verwijzing te ondersteunen?

Michaël Sels: “Als diëtist en chef ben ik elke dag bezig met voeding, en zie ik wat het effect ervan is op ons lichaam. En voeding gaat dan weer hand in hand met beweging. Daarom wilde ik absoluut ambassadeur worden van Beweging Op Verwijzing. Daarnaast vind ik de persoonlijke begeleiding heel sterk. Er bestaan namelijk al heel veel richtlijnen rond beweging, en toch blijven veel mensen het moeilijk vinden om die adviezen toe te passen. In plaats van advies te geven gericht naar een grote groep, zorgt Bewegen Op Verwijzing voor persoonlijke begeleiding op maat van ieder zijn leven. Daardoor zijn de slaagkansen veel groter.”

Waarom is het zo moeilijk om beweging in te bouwen in ons dagelijkse leven volgens jou?

Michaël Sels: “We hebben allemaal een drukke agenda met een lange lijst van to do’s, en beweging staat meestal niet bovenaan het prioriteitenlijstje. Een tweede factor is dat we in een obesogene omgeving leven. Dat is een omgeving die obesitas in de hand werkt en waarin de ongezonde keuzes vaak de makkelijkste zijn. De gemiddelde belg zit echt wel te veel op zijn stoel of in de sofa. Of kijk naar hoeveel mensen de lift nemen in plaats van de trap. Dat zijn allemaal heel knappe technologische ontwikkelingen, maar het zijn ook kleine beweegmomentjes die wegvallen, en die we misschien tien of vijftien jaar geleden wel nog vaker hadden. Nog zo’n voorbeeld is de zeedijk. Daar zie ik steeds meer kinderen met een geëlektrificeerde go-cart rondrijden waarbij ze enkel nog het pedaal hoeven in te duwen. Beweging is uit ons leven aan het verdwijnen, en het begint eigenlijk al heel jong. Daarom is het belangrijk om initiatieven op poten te zetten zoals Bewegen Op Verwijzing. Deze projecten helpen ons om elke dag in beweging te blijven en een stapje meer te kunnen doen.”

Michael Sels Quote

“De ongezonde keuzes zijn vaak de makkelijkste”

Hoe helpt Bewegen Op Verwijzing jouw patiënten verder?

Michaël Sels: “Ik vind het een heel gemakkelijk tool die me helpt om mijn patiënten nog beter te kunnen begeleiden. Als ik een patiënt doorverwijs, dan weet ik dat die terecht komt bij een expert, een Bewegen Op Verwijzing-coach, die meer bewegen op een heel eenvoudige manier mogelijk maakt. Want het hoeft niet alleen te gaan over sport. Bewegen gaat over kleine, dagdagelijkse beweegmomenten die helpen om een klein beetje actiever te leven. Dat heeft heel veel voordelen. Een hartslag die lichtjes de hoogte ingaat is bijvoorbeeld goed om hart- en vaataandoeningen te voorkomen en voor een evenwichtige bloedsuikerspiegel. Er zijn nog heel wat aandoeningen waarbij beweging een goede preventiemaatregel is, ook na een diagnose en tijdens een behandeling trouwens.”

Aan wie schrijf je beweging voor?

Michaël Sels: “De groep is heel groot. Ik geloof echt dat meer bewegen voor iedereen een meerwaarde kan zijn. Zeker ook als ik kijk naar de kankerpatiënten die ik begeleid in het Universitait Ziekenhuis Antwerpen. Beweging vormt voor hen een belangrijk aspect om minder nevenwerkingen te hebben van de therapie. Dat geldt ook voor mensen in een pre-diabetestraject bijvoorbeeld. Een beetje meer bewegen kan echt wel het verschil maken in deze situaties.”

Hoe reageren je patiënten als je hen een voorschrift geeft om meer te gaan bewegen?

Michaël Sels: “De meesten zijn wel al overtuigd van het feit dat beweging en gezonde voeding zinvol zijn. Als ik bijvoorbeeld zeg dat ze meer groenten en fruit moeten eten, dan valt niemand van zijn stoel. Met beweging is dat hetzelfde. Als we kijken naar de cijfers, dan blijkt wel dat maar heel weinig mensen de adviezen ook in de praktijk omzetten. Veel mensen willen dus wel meer bewegen, actiever leven en gezonder eten, maar vinden het heel moeilijk om het toe te passen in hun leven.”

Wat zijn de grootste voordelen van Bewegen Op Verwijzing?

Michaël Sels: “De kracht van Bewegen Op Verwijzing zit in de persoonlijke coaching en een beweegplan dat focust op wat mogelijk is in jouw leven op een heel laagdrempelige manier. Zo’n beweegplan kan er voor iedereen anders uitzien. Heb je een actief leven met een druk gezinsleven of heb je een kantoorjob waarbij je heel wat uren achter je pc zit? Dan zijn je noden ook anders. Vaak gaat het over heel kleine dingen. Dat je bijvoorbeeld niet langer dan een half uur op je bureaustoel zit. Ik heb het zelf ook al toegepast op mijn eigen leven. Vroeger kwam de krant bij mij elke dag in de bus, maar ik heb mijn krantenabonnement opgezegd. Nu wandel ik elke ochtend naar de krantenwinkel twee straten verderop om mijn krant op te halen. Via Bewegen Op Verwijzing geniet je ook van lage kosten voor professionele begeleiding. Dat is ook al een hindernis die wegvalt.”

Helpt het project jou ook in je job als diëtist?

Michaël Sels: “Als diëtist ben ik heel veel bezig met een gezonde levensstijl. Die zit hem niet enkel in voeding, maar zeker ook in beweging. Het is mijn job om in te grijpen in het dagelijkse leven en de routines van mijn patiënten. Ik wil samen met hen goede gewoontes opbouwen. Daarom vind ik het heel logisch om als diëtist niet alleen te kijken naar voeding, maar ook naar de factor beweging. Ik ben dus heel enthousiast dat het nu ook voor diëtisten mogelijk is om patiënten door te verwijzen. Als diëtist bouw je een vertrouwensband op met je patiënt. Het is goed dat wij nu ook iemand kunnen aanmelden voor Beweging Op Verwijzing. Hierdoor kan ik bovendien ook meer tijd steken in mijn eigen expertise. Want onze consultatietijd is vaak beperkt, en in een half uurtje wil je zoveel mogelijk informatie meegeven. Bewegen Op Verwijzing maakt het mogelijk om meer multi-disciplinair te werken. Zo weet ik dat mijn patiënt goede begeleiding krijgt van iemand die in hetzelfde verhaal gelooft. Dat verhoogt de kans op slagen alleen maar.”

Welke dagelijkse beweegmomenten, naast de dagelijkse wandeling naar de krantenwinkel, heb jij ingebouwd in je leven?

Michaël Sels: “Ik heb voor mezelf een aantal manieren gevonden om mezelf te pushen naar meer bewegen. Ik woon in het centrum van Antwerpen en werk in het UZ dus mijn verplaatsing van thuis naar het ziekenhuis gaat ook altijd met de fiets. Voor mij is dat het moment om mijn werkdag af te sluiten. Tegen dat ik thuis ben, is niet alleen die pc al even toegeklapt, maar is ook mijn hoofd terug leeg. Ook op het werk is bewegen een prioriteit. De jaarlijkse evaluatiegesprekken doen we al wandelend. Je komt buiten, geniet van de buitenlucht, en het geeft soms ook wat zuurstof aan het gesprek. Na de lunch doen we met de collega’s ook vaak een blokje rond het ziekenhuis om de vertering op gang te brengen. Dat vind ik wel een fijne manier om meer te beweging te hebben op de werkvloer.”

Michael Sels Quote

“Voor mij is bewegen een moment om mijn hoofd leeg te maken”

Heb je nog één ultieme beweegtip of boodschap?

Michaël Sels: “In welke situatie ook, jong, oud, preventie, tijdens een ziekte of tijdens een behandeling. Bewegen is goed voor iedereen.”

Meer weten? Check www.bewegenopverwijzing.be.