“Samen bouwen aan een goede bewegingsroutine voor het leven”
Als opbouwwerker bij SAAMO Gent omarmt Michelle Ginée mensen in maatschappelijk kwetsbare posities. In haar job ontmoet ze regelmatig personen die niet tot bewegen komen vanwege hun problematiek. Dat ze als maatschappelijk werker deze mensen nu ook rechtstreeks kan doorverwijzen naar een coach via Bewegen Op Verwijzing juicht ze alleen maar toe. Want de impact van een klein dagelijks beweegmoment op een mensenleven is enorm. We spraken Michelle over de maatschappelijke rol van Bewegen Op Verwijzing en haar ambassadeursschap.
Waarom heb je besloten om ambassadeur te worden van Bewegen Op Verwijzing?
Michelle: “Voor ik bij SAAMO begon, werkte ik lange tijd bij het OCMW als maatschappelijk werker. Daar zag ik vaak mensen die niet meer buiten durfden te komen of amper hun zetel uitkwamen. Op dat moment kon ik deze mensen niet doorverwijzen, nu wel en daar ben ik heel blij mee. Bewegen Op Verwijzing is goedkoop, laagdrempelig en motiverend. Voor mijn cliënten betekent dat heel veel.”
Aan wie schrijf jij beweging voor?
Michelle: “Ik kom mensen tegen die me vertellen dat ze zich geïsoleerd voelen, veel thuiszitten, weinig buitenkomen en niemand kennen. Ze vinden het heel moeilijk om de eerste stap naar buiten te zetten. Het is een veelvoorkomend probleem bij maatschappelijk kwetsbare mensen. Bewegen Op Verwijzing helpt mij in de eerste plaats om met deze mensen het gesprek aan te knopen over hoe ze in hun dagelijkse leven meer beweging kunnen krijgen, hun hoofd kunnen leegmaken en zo uiteindelijk wel de stap durven te zetten om bijvoorbeeld bij de bakker binnen te stappen.”
“De moeilijkste meters om aan beweging te beginnen, zijn die van je stoel naar de voordeur.”
Michelle Ginée - Opbouwwerker bij SAAMO Gent
Wat zijn de voordelen van Beweging Op Verwijzing volgens jou?
Michelle: “Als ik iemand doorverwijs naar een Bewegen Op Verwijzing-coach dan weet ik dat die coach ook een sociale opleiding heeft meegekregen en weet hoe die met mensen in kwetsbare situaties moet omgaan. Mijn cliënten zijn met andere woorden in goede handen bij deze coach. De coaching en het persoonlijk beweegplan dat ze samen opstellen is bovendien heel vrijblijvend en laagdrempelig. Dat in combinatie met de motiverende woorden van de coach is vaak het kleine duwtje in de rug dat ze nodig hebben.”
Hoe ziet zo’n beweegplan eruit?
Michelle: “Een beweegplan is echt een plan op maat voor elk individu. De Bewegen Op Verwijzing-coach bekijkt samen met de doorverwezen persoon wat mogelijk is, want dat is voor iedereen anders. De coach stelt vragen zoals ‘Wat voor beweging doe je nu al?’, ‘Wat kan je lichaam aan?’, ‘Wat wil je bereiken door meer te bewegen?’ en ook ‘Waarop kunnen we verder bouwen?’ Want ik wil zeker niet zeggen dat mensen in kwetsbare posities per definitie niet bewegen. Op welk niveau de cliënt zich ook bevindt, de coach doet een voorstel om op eigen tempo de volgende stap te nemen. Dat kan bijvoorbeeld het idee zijn om een bushalte vroeger af te stappen en het laatste eind te voet doen. De coach gaat op zoek naar beweging die bij die persoon past, en niet per se belastend is. Zo bouwen ze samen aan een goede bewegingsroutine die de cliënt heel zijn leven kan meenemen.”
In welke zin heeft meer beweging ook een positief effect op de mentale gezondheid van kwetsbare personen?
Michelle: “Bewegen is inderdaad ook goed voor de mentale gezondheid. En dat geldt absoluut niet alleen voor mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie. Buiten komen en kunnen bewegen is voor iedereen een goede manier om je hoofd leeg te maken. Als ik terugkijk op mijn tijd als maatschappelijk werker bij het OCMW, stuurde ik sommige cliënten naar de psycholoog, maar dat is best een hoge drempel. Een afspraak maken met een Bewegen Op Verwijzing-coach is makkelijker en toegankelijker. Ik zie het als een duwtje in de rug voor zij die nood hebben aan extra motivatie en beweging, maar ook voor cliënten die de stap naar professionele psychologische hulp nog niet durven zetten. Bewegen Op Verwijzing kan voor die mensen een goede tussenstap zijn om in een latere fase alsnog een beroep te doen op een psycholoog.
Welke andere drempels houden je cliënten tegen om meer te bewegen?
Michelle: “Mensen denken vaak: het is alles of niets. Ik betrap mezelf er ook op. Dan denk ik dat ik twee keer per week naar het zwembad moet. Door te veel te denken dat het moét, heb ik precies geen tijd meer om het effectief te doen. Het klopt dus wel wat ze zeggen: de moeilijkste meters om aan beweging te beginnen, zijn die van je stoel naar de voordeur. Als dat voor mij al geen evidentie is, dan moet dat voor veel mensen zo zijn. Ik kan mij inbeelden dat er dus een nieuwe wereld opengaat als ze horen dat ze hulp kunnen krijgen van een Bewegen Op Verwijzing-coach die geen torenhoge verwachtingen heeft. Want het is niet het een of het ander, het is meer een alles-kan-verhaal. Je kan net zo goed kleine dingen doen om meer te bewegen. Ik ga bijvoorbeeld zoveel mogelijk met de fiets naar het werk.”
Speelt het financiële aspect voor je cliënten ook een rol?
Michelle: “Absoluut. Bewegen Op Verwijzing is een heel interessant en goedkoop aanbod voor mensen die het minder breed hebben. Zonde dat het nog niet zo heel bekend is bij deze doelgroep. Stel, je kan geen fitnessabonnement of loopschoenen kopen, dan is je Bewegen Op Verwijzing-coach er om te zoeken naar bewegingsvormen die wel mogelijk zijn voor jou, zoals een blokje gaan wandelen. Hoe goedkoper de coaching, hoe interessanter het is voor deze mensen om hun dagelijkse beweging vol te houden.”
Waarom is het zo belangrijk dat ook maatschappelijk werkers cliënten mogen doorverwijzen voor Bewegen Op Verwijzing.
Michelle: “Maatschappelijk werkers staan vaak heel dicht bij hun cliënten. Met ons hebben ze toch nog een andere band dan met pakweg hun dokter. Ik denk dat het belangrijk is dat wij als maatschappelijk werker op die vertrouwensband spelen om onze cliënten door te verwijzen. Ze denken dan al sneller: “Oké, als het van mijn maatschappelijk werker komt, die het goed met mij voorheeft, dan zal het mij vast wel goed doen.”
Hoe pak jij zelf zo’n doorverwijzingsgesprek met een cliënt aan?
Michelle: “Als ik van iemand te horen krijg dat ze stramme spieren krijgen, de bus niet meer op geraken of gewoon niet zo veel buiten komen, dat is voor mij een goed moment om het over Bewegen Op Verwijzing te hebben. Ik breng het voorzichtig aan zoals: “Wat als je nu eens zou beginnen met een wandeling in de buurt?” Daarna licht ik dan ook toe dat er zoiets bestaat als Bewegen Op Verwijzing met professionele coaching aan een laag tarief, of in sommige gemeenten zelfs gratis, met de vraag of ze dat eens willen proberen. Daarbij wil ik ook wel zeggen dat een maatschappelijk werker er niet vanuit mag gaan dat als je het één keer hebt voorgesteld, en het antwoord is nee, dat het daarbij blijft. Als je je cliënt wil overtuigen, helpt het om het regelmatiger ter sprake te brengen.”
Hoe blijf jij zelf gemotiveerd om elke dag te bewegen?
Michelle: “Als ik een slechte dag heb, dan zijn mijn vrienden mijn motivatie om te bewegen. Ik heb geen auto dus dan wandel of fiets ik naar daar om een beetje te ventileren of te zagen. Die combinatie van beweging en daaraan een leuke activiteit gekoppeld, werkt voor mij persoonlijk het best. Wanneer ik mij amuseer, vergeet ik eigenlijk dat ik aan het bewegen ben en voelt het dus niet aan als iets dat moet.”
“Koppel beweging aan een leuke activiteit met vrienden”
Michelle Ginée - Opbouwwerker bij SAAMO Gent
Wil jij ook graag je patiënten/cliënten in beweging krijgen met Beweging Op Verwijzing?
Vraag dan nu je GRATIS verwijsblok aan. Dit kan nog tot en met 22 september 2024.
Schrijf je nu in voor de gratis webinar van Bewegen Op Verwijzing!
Meer willen bewegen is één ding, het ook effectief doen een ander. Soms is een klein duwtje in de rug nodig om in actie te schieten. Een Bewegen Op Verwijzing-coach kan hierbij helpen.
Bewegen Op Verwijzing helpt mensen op weg naar een actiever leven aan de hand van professionele coaching en een beweegplan op maat.
In deze korte webinar leggen we uit wat Bewegen Op Verwijzing is en hoe het jou als hulpverlener kan ondersteunen.
Wil je deelnemen aan dit GRATIS webinar? Schrijf je dan hieronder in.
WEBINAR BEWEGEN OP VERWIJZING
Wanneer? 24 september van 12u15 tot 12u45
Prijs? Deelname is gratis
Meer weten? Check www.bewegenopverwijzing.be.