Sanne Boonen is huisarts in Leuven. Ze is grote voorstander van Bewegen Op Verwijzing, maar beseft dat er nog niet vaak genoeg gebruik van wordt gemaakt. En daar wil ze verandering in brengen.

“Heel veel patiënten komen in aanmerking voor een verwijzing, zoals mensen met een risico op hart- en vaatproblemen of een hoge bloeddruk. Die mensen probeer ik altijd eerst beweging voor te schrijven, in plaats van (alleen) medicijnen. Ik betrap er mezelf op dat ik dat nog niet vaak genoeg doe. Ik denk dat we met z’n allen een gedragsverandering moeten realiseren."

"Als huisarts weten we, ook uit onderzoek, dat bewegen ontzettend belangrijk is. Medicijnen verlagen alleen de bloeddruk, terwijl bewegen nog zo veel andere voordelen heeft. En daar moeten we op focussen. Zeker bij patiënten die geen pathologie hebben, maar in de toekomst meer kans hebben op de ontwikkeling ervan door een gebrek aan beweging.”

Beeld Dr  Boonen

"Het is onze taak om mensen te doen inzien dat meer bewegen absoluut noodzakelijk is."

Sanne Boonen

Bewegen ≠ sporten

Patiënten overtuigen en motiveren, dat vraagt soms wat moeite. Dr. Boonen stoot vaak op dezelfde misvatting. “Mensen denken bij ‘bewegen’ vaak aan sporten. Ze denken dat ze drie keer per week een halfuur moeten gaan joggen. Het is belangrijk dat wij als huisarts uitleggen dat mensen niet per se naar de sportclub moeten, maar dat het ook gaat over bewegen in het dagelijkse leven. De auto wat verder parkeren bijvoorbeeld, of de trap nemen in plaats van de lift. Mensen zijn daar zeker van te overtuigen. Maar wij als huisartsen moeten eraan denken om dat ook expliciet zo te zeggen. De uitleg over Bewegen Op Verwijzing neemt snel vijf minuten in beslag, maar eigenlijk is dat maar een kleine investering en zeker eentje op lange termijn.”

Doorverwijsbrief

“Eigenlijk weten onze patiënten dat bewegen belangrijk is. Ze verwachten wel dat de huisarts dat adviseert, maar meestal niet dat dit voorgeschreven wordt.” De doorverwijsbrief kan op verschillende manieren opgemaakt worden. Je kan een generieke verwijsbrief maken, net zoals je iemand zou doorverwijzen naar een kinesist. Maar ook een papieren verwijsbrief waar de huisarts onderaan zijn of haar naam, handtekening en stempel op zet, is mogelijk.

“Ik gebruik graag de online verwijstool van Bewegen Op Verwijzing. Daar geef ik alle gegevens van de patiënt in en krijg ik de optie om de contactgegevens van de patiënt meteen door te sturen naar de coach, zodat hij of zij contact kan opnemen met de patiënt in plaats van andersom. Ik merk dat dit de drempel een pak verlaagt, waardoor mijn patiënten sneller bij de coach terechtkomen.”

Ondersteuning

De aangeboden ondersteuning geeft de huisartsen vertrouwen dat ze de juiste patiënten doorverwijzen, zo getuigt ook Dr. Boonen. “Je hebt de online verwijstool, waar je meteen advies krijgt over dingen die we moeten checken bij mensen met een chronische aandoening. Er is zowel offline als online heel wat informatie beschikbaar en Domus Medica biedt een bijscholing en een LOK-pakket aan. Daar leer je ook hoe je de online verwijstool moet gebruiken. Een extra plus was dat onze coach zich persoonlijk is komen voorstellen. We kunnen een gezicht plakken op de naam en dat wekt vertrouwen.”