Tom Jacobs, huisarts in Antwerpen, verwijst mensen met plezier door naar een Bewegen Op Verwijzing-coach. Ook al moet hij patiënten soms een beetje overtuigen, eens ze vertrokken zijn, hebben ze er zichtbaar deugd van.

“Mensen vragen me vaak hoe ze hun weerstand kunnen verbeteren, tegen ziekte. Alsof er een medicijn voor bestaat. Eigenlijk is dat ook beschikbaar, maar niet in de vorm van iets wat je moet slikken, maar in de vorm van beweging. Bewegen Op Verwijzing is vooral belangrijk omdat beweging het beste preventieve en meest veelzijdige ‘medicijn’ is. Het kost ook niks en het heeft geen neveneffecten. Dat zijn allemaal al voordelen. Om dan nog maar te zwijgen over het effect op je mentale gezondheid. Mensen die meer bewegen, voelen zich ook beter.”

Beeld Dr Jacobs

"Mensen moeten terug zin krijgen in bewegen. De coaches kunnen daarbij perfect helpen"

Dr. Tom Jacobs

Zin geven in bewegen

Bewegen Op Verwijzing is nog niet bij iedereen gekend. Dat maakt het niet altijd even makkelijk om een patiënt tot bij een coach te krijgen. “Het is soms wat moeilijker om patiënten te motiveren. Het is belangrijk dat ze inzien dat wat in hun hoofd moet opgelost worden met medicijnen, ook kan voorkomen worden met beweging. Het komt erop aan te zoeken naar wat mensen terug zin geeft in het bewegen. En dat is de sterkte van die Bewegen Op Verwijzing-coaches waar wij naar doorverwijzen. Zij beschikken over een heel groot netwerk om mensen aan het bewegen te krijgen, in groep of alleen. Maar ook hebben ze de expertise om te weten welke beweging welke persoon goed zou doen en waar, wanneer of hoe ze dat kunnen uitvoeren.”

Contact met de coaches

Binnen een Bewegen Op Verwijzing-traject is de huisarts de eerste schakel. Hij of zij verwijst een patiënt door naar een coach. Goede communicatie onderling is dan ook belangrijk. “Ik vind dat de coaches heel open staan naar de huisartsen toe. Ze doen de moeite om naar de lokvergaderingen te komen en zich voor te stellen. Ze gaan ook op de vragen in. Daaruit blijkt onmiddellijk dat zij een aparte expertise hebben en dat zij dingen kunnen aanbrengen die ik als huisarts niet kan aanbrengen.”

Een minuutje

Als huisarts moet je wat tijd uitrekken om tot een doorverwijzing te komen. Maar dat vindt Dr. Jacobs maar een kleine moeite. “Als je het een paar keer gedaan hebt, kost het bij wijze van spreken zelfs geen minuut om de doorverwijsbrief in te vullen, mee te geven aan de patiënt en de gegevens van de coach te noteren. En je weet dat ze goed opgevolgd worden.”