Gezonde School

Een gezondheidsbeleid op school is geen overbodige luxe. Maar wat moeten we daaronder verstaan? Welke thema’s krijgen een plaats? En hoe begin je daar nu aan? Lees rustig verder, want Gezonde School biedt een antwoord op al je vragen.

Beleid maken

Misschien organiseert jouw school af en toe een gezond ontbijt of een sportdag. Mogelijk was er zelfs al een hele themaweek gewijd aan alcohol en drugs. Mooie initiatieven, maar toch maken die verschillende activiteiten nog geen samenhangend gezondheidsbeleid. Daarom reiken we enkele handige tools aan om een sterk beleid op poten te zetten: de gezondheidsmatrix, het stappenplan en het spinnenweb gezondheidsbeleid. Meer lezen over beleid maken.

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

De gezondheidsmatrix zet je in om de beginsituatie in kaart te brengen en om het beleid concreet te maken wanneer je  nieuwe gezondheidsacties uitdenkt. 

Stappenplan 2

Het stappenplan

Het stappenplan gebruik je aan de start en tijdens het proces om stappen vooruit te zetten. 

Spinnenweb 2

Het spinnenweb 

Wat geeft het gezondheidsbeleid op jouw school meer kans op slagen? We onderscheiden enkele succesfactoren.

In de kijker

Rookverbod Symbool

Algemeen rookverbod

Vanaf 1 september 2018 geldt een algemeen rookverbod in onderwijsinstellingen in Vlaanderen. Het verbod geldt voor personeel, leerlingen, ouders, internen en bezoekers. Hoe zit dat  met roken aan de schoolpoort of tijdens een opendeurdag? En wat als bijvoorbeeld een personeelslid zelf het rookverbod overtreedt? Bekijk alle vragen en antwoorden over het algemeen rookverbod op school.

Afbeelding Sint

Dans mee(r) met de Spaanse dansles!

28 oktober 2018 lanceerden Sinterklaas en Piet met “Uno, dos, tres”, de favoriete dans van de Sint uit de film ‘Sinterklaas en de Wakkere Nachten’. Vlaams minister van Volksgezondheid, Welzijn en Gezin Jo Vandeurzen, het Vlaams Instituut Gezond Leven, Kind en Gezin en het Agentschap Zorg en Gezondheid willen met dit liedje en de bijhorende dans kinderen aansporen om uit de zetel te komen en mee(r) te dansen en bewegen. Want mee(r) bewegen is leuk én gezond!

Ondersteuning 

Een gezondheidsbeleid uitrollen lijkt een hoop werk – en dat is het ook! – maar je staat er als school gelukkig niet alleen voor. Je kunt namelijk beroep doen op het ondersteuningsaanbod van de schoolnabije partners (bv. CLB en pedagogische begeleiding) en externe partners (bv. MOEV, preventiewerkers en de gemeente).

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel?