Gezonde School

Een gezondheidsbeleid op school is geen overbodige luxe. Maar wat moeten we daaronder verstaan? Welke thema’s krijgen een plaats? En hoe begin je daar nu aan? Lees rustig verder, want Gezonde School biedt een antwoord op al je vragen. 

Op zoek naar materialen om rond voeding te werken op jouw school? 

Beleid maken

Misschien organiseert jouw school af en toe een gezond ontbijt of een sportdag. Mogelijk was er zelfs al een hele themaweek gewijd aan alcohol en drugs. Mooie initiatieven, maar toch maken die verschillende activiteiten nog geen samenhangend gezondheidsbeleid. Daarom reiken we enkele handige tools aan om een sterk beleid op poten te zetten: de gezondheidsmatrix, het stappenplan en het spinnenweb gezondheidsbeleid. Meer lezen over beleid maken.

Matrix 2

De gezondheidsmatrix

De gezondheidsmatrix zet je in om de beginsituatie in kaart te brengen en om het beleid concreet te maken wanneer je  nieuwe gezondheidsacties uitdenkt. 

Stappenplan 2

Het stappenplan

Het stappenplan gebruik je aan de start en tijdens het proces om stappen vooruit te zetten. 

Spinnenweb 2

Het spinnenweb 

Wat geeft het gezondheidsbeleid op jouw school meer kans op slagen? We onderscheiden enkele succesfactoren.

Beweeghoek

In de kijker

In de (beweeg)hoek staan was nog nooit zo leuk!

Juf Sonia en Juf Kim staan in de derde kleuterklas van De Wijsneus in Oplinter. Zij gingen aan de slag met het educatieve pakket van Woogie Boogie. In de klas merkten ze dat je met kleine aanpassingen het zitgedrag van kleuters al flink kan veranderen. 

Gezonde lucht in de klas! Vind je dat als leerkracht ook zo belangrijk?  

ImpressantPlus ontwikkelt samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven nieuwe educatieve pakketten rond binnenmilieu in de klas. Wij horen graag hoe jij als leerkracht (basis en secundair onderwijs) wenst dat de pakketten eruitzien. Neem je graag deel aan een focusgroep hierover, stuur dan een mailtje voor eind september naar petra.heyse@gezondleven.be. Je krijgt dan een uitnodiging in de loop van oktober.  

Ondersteuning 

Een gezondheidsbeleid uitrollen lijkt een hoop werk – en dat is het ook! – maar je staat er als school gelukkig niet alleen voor. Je kunt namelijk beroep doen op het ondersteuningsaanbod van de schoolnabije partners (bv. CLB en pedagogische begeleiding) en externe partners (bv. Stichting Vlaamse Schoolsport, preventiewerkers en de gemeente).

Thema's

Zet jij ook in op een gezondheidsbeleid voor je personeel?