De geluksdriehoek biedt ook handvaten aan voor professionals, zowel om een gesprek te voeren over geestelijke gezondheid als om het narratief errond te verbreden. Hulpverleners kunnen ook concreet aan de slag gaan met geluksdriehoek.be en noknok.be en deze platformen integreren in hun werking (het zogenaamde blended werken).

Blended werken

Handleiding Blended Werken V2

Hulpverleners, psychologen, leerlingenbegeleiders, zorgcoaches, … Iedereen die als professional in gesprek gaat met jongeren en (jong)volwassenen over mentale gezondheid en op zoek is naar bijkomende tools om de gesprekken aan te vullen, kan terecht op geluksdriehoek.be.

Geluksdriehoek.be en NokNok.be kunnen een mooie meerwaarde betekenen als aanvulling op face-to-facebegeleidingen. Hiermee kan je cliënten immers ook buiten de begeleiding toegankelijke, onderbouwde informatie (psycho-educatie) aanbieden. Met de oefeningen kan je hen zowel voor, tijdens, als na de begeleiding vaardigheden laten inoefenen of laten reflecteren over bepaalde thema’s.

De handleidingen blended werken loodst je doorheen het hoe en wat.

Het verbreden van het narratief rond geestelijke gezondheid

De geluksdriehoek toont aan dat het concept geestelijke gezondheid ruimer is dan het al dan niet hebben of ontwikkelen van psychische klachten. Het is met andere woorden een visuele weergave van de groene as van het tweevoudig continuüm model.

Tweevoudige continuum model

Door met deze brede blik naar geestelijke gezondheid en mensen te kijken, ontstaat er ruimte om in te zetten op het versterken van het mentaal welbevinden, los van het voorkomen van psychische problemen. Bovendien zorgt de geluksdriehoek ervoor dat (gezondheids)professionals uit diverse domeinen aan de slag kunnen gaan met geestelijke gezondheid. Het thema behoort dus niet (langer) louter toe aan zorgverleners.

In gesprek gaan over mentaal welbevinden

De reflectievragen vormen een eerste aanknopingspunt en hulpmiddel om in gesprek te gaan met mensen over hun mentaal welbevinden.

Maar ook de bouwblokken zelf en de bijbehorende competenties kunnen je handvaten geven voor een gesprek. Door op basis van de geluksdriehoek naar mensen (hun mentaal welbevinden) te kijken, ben je alert voor signalen en merk je belangrijke zaken sneller op.