Rookvrije plaatsen beschermen niet-rokers tegen rook, tegen passief roken. In België is roken in openbare publieke ruimtes al even verboden. Ondertussen kwamen er ook rookvrije omgevingen om andere redenen bij.

De rookverboden vandaag gelden altijd in binnenruimten, meestal publieke. Denk aan: de horeca, werkvloer, openbare gebouwen, scholen, het openbaar vervoer … De wet verbiedt het om daar te roken. 

Maar ook in andere ruimtes is een rookverbod uitzonderlijk mogelijk. Zo mocht je niet in de auto roken als er kinderen jonger dan 16 jaar meerijden. En sinds juli 2020 is het verboden te roken in aanwezigheid van elke minderjarige.

Rookverbod in privéruimtes, kan dat wel?

De auto is privéruimte. Kan de wet daar een verbod opleggen?

In dit concrete geval wel: de auto is een kleine ruimte waarin veel giftige stoffen zich opstapelen als iemand rookt. Sigarettenrook in de auto is nog schadelijker dan sigarettenrook in huis. Want: de giftige stoffen kleven aan zetels, vloerbekleding, plafond, deurhendels … Naast het inademen van de rook krijgen passagiers dus giftige stoffen binnen door dingen aan te raken.

In privéwoningen een rookverbod opleggen kan niet. Wat wel kan: ouders die in huis roken sensibiliseren om dat niet meer te doen, zodat hun kinderen rookvrij kunnen opgroeien. En dat doet de campagne ‘Binnen roken is nooit oké'.

Rookvrije omgevingen geven kinderen het goede voorbeeld

Er zijn véél goede redenen om ruimtes rookvrij te maken. De meest voor de hand liggende is natuurlijk niet-rokers beschermen tegen gezondheidsschade. Maar rookvrije plaatsen geven ook het goede voorbeeld aan kinderen en jongeren.

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg weten dat roken slecht is voor hun gezondheid. En volwassenen, inclusief rokers, kunnen hen daarbij het goede voorbeeld geven. Door niet te roken op plaatsen waar veel kinderen en jongeren zijn. Want zien roken doet roken. Kinderen kopiëren gedrag, zelfs rookgedrag. Als volwassenen tonen dat niet-roken eigenlijk normaal is, dan helpt dat kinderen en jongeren om zelf niet te beginnen roken. Dat blijkt uit onderzoek.

Daarom wil Generatie Rookvrij plaatsen zoals speel- en sportterreinen rookvrij maken. Generatie Rookvrij zet in op vrijwillige afspraken en op medewerking van alle betrokkenen, ook de rokers. Dit project wil van niet roken de norm maken.

Ook jij kan helpen een rookvrije generatie te realiseren. Maak plekken waar veel kinderen komen rookvrij. Denk aan speel- en sportterreinen, jeugdverenigingen, kinderboerdijen … Gezond Leven ondersteunt je hierbij met verschillende materialen:

Terreinen

Algemene ondersteuning om je terrein rookvrij te maken

Sportterrein

Ondersteuning om je speelterrein rookvrij te maken als gemeente

Speelterrein

Ondersteuning om je sportterrein rookvrij te maken als sportclub

Jeugdbeweging

Ondersteuning om het terrein van je jeugdvereniging rookvrij te maken

Komt er een rookverbod in sommige openluchtruimtes?

Misschien wordt roken in sommige buitenomgevingen ooit verboden. Want onderzoek toont dat tweedehandsrook in openlucht de gezondheid kan schaden.

Wie af en toe naar een voetbalwedstrijd gaat in een druk stadion, een terrasje doet in de zomer, of langs de ingang van een ziekenhuis passeert waar alle rokers zich verzamelen, weet dat zelf ook.

De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt een niet-rokenbeleid aan in elke openluchtsetting waar tweedehandsrook een mogelijk probleem is.