Wat is passief roken?
Rookvrije plaatsen beschermen niet-rokers tegen rook, tegen passief roken. In België is roken in openbare publieke ruimtes al even verboden.
Het is ondenkbaar: roken op treinen en vliegtuigen. Ooit was dat normaal. Vandaag is roken op heel wat plaatsen bij wet verboden. Van cafés, restaurants en het openbaar vervoer tot het werk en openbare gebouwen.
Tweedehandsrook en derdehandsrook zijn gevaarlijk
Passief roken of onvrijwillig meeroken gebeurt als niet-rokers tabaksrook uit de omgeving inademen. Dat is tweedehandsrook: een dodelijke cocktail van meer dan 4.000 irriterende stoffen, toxines en kankerverwekkende stoffen. Hinderlijk, maar ook heel gevaarlijk. Voor volwassenen en zeker voor kinderen. Daarom voerde de wetgever een rookverbod in op bepaalde plaatsen.
Naast tweedehandsrook bestaat er derdehandsrook. Dat zijn de giftige stoffen die blijven hangen in zetels, kleding, stof, de vloer, de oppervlakte … lang nadat de sigaret is gedoofd. Het is een bedreiging voor de gezondheid van baby’s, peuters en kinderen.
Komt er een rookverbod in sommige openluchtruimtes?
Misschien wordt roken in sommige buitenomgevingen ooit verboden. Want onderzoek toont dat tweedehandsrook in openlucht de gezondheid kan schaden.
Wie af en toe naar een voetbalwedstrijd gaat in een druk stadion, een terrasje doet in de zomer, of langs de ingang van een ziekenhuis passeert waar alle rokers zich verzamelen, weet dat zelf ook.
De Wereldgezondheidsorganisatie beveelt een niet-rokenbeleid aan in elke openluchtsetting waar tweedehandsrook een mogelijk probleem is.