E L K E S T A P T E L T !

Snij je groenten rechtstaand

Snij al rechtstaand je groenten en fruit. En kies niet altijd voor de dure automatische toestellen. Wortels raspen, aardappelen schillen, deeg mengen, … kan je ook perfect met de hand. En dat is meteen ook een ideale oefening voor je spieren!

Kraanwater in het zicht

Zet een karaf kraanwater met grote waterglazen klaar om jezelf eraan te herinneren om regelmatig water te drinken. Kies voor grote glazen als je water drinkt en voorzie kleinere glazen als je bij gelegenheid eens fruitsap, (light)frisdrank of alcohol drinkt.

Zichtbaar fruit

Zet een fruitschaal met verschillende soorten (seizoens)fruit op een zichtbare plaats in je keuken. En plaats ongezonde verleidingen uit het zicht. Zo grijp je vaker naar een stuk fruit in plaats van een koek als tussendoortje.

Plan je weekmenu en boodschappenlijstje

Met de nodige planning wordt gezond en milieuverantwoord eten nét iets makkelijker. Gebruik hiervoor ons boodschappenlijstje en weekmenu, samen met de bijhorende tips. Maak je weekmenu op een vast moment en vul vervolgens op basis van je weekmenu het boodschappenlijstje in.

Reminder: elke stap telt

Plak een flyer van het project ‘10.000 stappen’ op je frigo. Of schrijf ‘Elke stap telt’ op een post-it. Zo herinner je jezelf er aan om meer te bewegen.

Meal prepping

Op drukke dagen heb je vaak geen tijd of zin om nog te koken of een gezonde lunch te bereiden. Probeer op rustige momenten (bv. in het weekend) aan meal prepping te doen. Zo kan je op drukke dagen snel een kom soep uit de koelkast halen of een lunch meenemen als je de deur uitgaat.

Beperk je voorraad frisdrank

Een grote voorraad frisdrank in je koelkast zorgt voor verleiding telkens als je de koelkast opent. Probeer daarom niet meer dan één blikje (light)frisdrank per persoon koel te zetten en drink in de eerste plaats kraanwater als je dorst hebt. Ontdek onze drie tips om gezonder te drinken.

Ga voor een gezonde diepvries

Een diepvries vol gezonde producten maakt het je makkelijker om op drukke dagen snel iets gezond op tafel te toveren. Denk aan diepvriesgroenten (zonder toevoegingen) of porties zelfgemaakte spaghettisaus en soep. Zet ze in het zicht zodat je er sneller naar grijpt, bv. vooraan in de diepvries.

Voorrang in de vriezer

Haal niet te veel ijsjes, frietjes, party snacks en koffiekoeken in huis én plaats ze achter in de diepvries. Zo word je niet elke keer verleid om een ijsje te eten of frietjes te bereiden wanneer je de diepvries opent.

Altijd iets gezonds in huis

Heel wat voedingsmiddelen zijn lang houdbaar. Vul je voorraadkast vooral met gezonde producten uit de voedingsdriehoek en plaats ze in het zicht. Denk aan conserven of bokalen met peulvruchten (bv. kikkererwten, rode bonen), maïs, tomatenblokjes, passata, … Of droge voeding zoals volkoren pasta, bruine rijst, havervlokken, ongezouten noten, … Zo heb je altijd iets in huis voor een gezonde maaltijd en hoef je niet zo vaak naar kant-en-klare gerechten te grijpen.

Snoepen mag, maar met mate

Zet jezelf schaakmat en haal maar een kleine voorraad koeken, chips, frisdrank en andere producten uit de rode bol in huis. Zet ze bovendien uit het zicht om de verleiding te beperken.