Drink jij elke dag 1,5 liter water? Das niet altijd even gemakkelijk. Toch is kraanwater drinken een belangrijk advies van de voedingsdriehoek: het is dorstlessend, kwaliteitsvol en milieuverantwoord. Met deze drie tips drink je gezond doorheen de dag!

Tip 1 | Je drinkt wat je ziet: zet water in het zicht

Kraanwater is de beste keuze, maar het is niet altijd gemakkelijk om daarvoor te kiezen. Gelukkig kan je zelf van de gezonde keuze de gemakkelijkste keuze maken. Doe dit door je eigen omgeving gezond in te richten.

Zoek het niet te ver: plaats de ongezondere keuzes zoals frisdrank uit het zicht, en de gezonde keuzes zoals water binnen handbereik. Uit studies blijkt dat je sneller naar de gezonde keuze grijpt als die in het zicht staat!

Wist je dat…

  • De inrichting van een drankautomaat impact heeft op je keuze? Onbewust grijp je sneller naar het drankje dat op ooghoogte staat. Niet alleen in een drankautomaat, maar ook in je eigen kast of frigo!
  • Er veel manieren zijn om je omgeving gezond in te richten? De inrichting van je omgeving heeft écht een impact op de keuzes die je maakt.
  • Een leuke drinkbus volwassenen en vooral ook kinderen stimuleert om meer water te drinken? Gevuld met kraanwater is dat bovendien ook nog eens de meest milieuverantwoorde keuze.

Tip 2 | Kies naast fruitsap eens voor water met een smaakje

Grijp je vaak naar een glas appelsien- of pompelmoessap? Probeer dan toch eens wat vaker af te wisselen met water. Fruitsap bevat immers veel suiker. En voor de vitaminen en vezels hoef je het ook niet te doen! Die haal je het beste uit een stuk fruit.

Maar wat als je nu eenmaal houdt van die fruitige smaak? Ga dan voor een goede tussenoplossing en kies voor (kraan)water met een smaakje (ook wel ‘gearomatiseerd water’ genoemd)! Da’s kraanwater met een schijfje appelsien, komkommer of bosbessen. Genoeg mogelijkheden om creatief te zijn: check bijvoorbeeld onze recepten voor gezonde drankjes op Zeker Gezond!

Gearomatiseerd water vind je ook in de winkel. De samenstelling verschilt van merk tot merk. Check daarom de ingrediëntenlijst op de verpakking, en kies voor gearomatiseerd water zonder toegevoegde suikers of zoetstoffen.

Benieuwd of jij vandaag al gezond drinkt? Doe onze online watertest en ontdek het meteen!

Wist je dat…

  • Je veel meer vezels en vitaminen uit fruit haalt als je het in zijn vaste vorm eet? Je voelt je ook sneller voldaan.
  • Fruitsappen zuren bevatten die zorgen voor slijtage van je tandglazuur?
  • Drankjes als Caprisun geen fruitsap zijn maar fruitdranken? Aan deze drankjes is naast de fruitsuikers nog éxtra suiker toegevoegd.

Tip 3 | Verkies koffie, thee en vooral water boven energiedrankjes

Energiedipje? Het lijkt logisch om dan naar een energiedrank te grijpen. De combinatie van suiker, taurine en cafeïne kunnen een snelle boost geven. Maar die werkt slechts heel even, en vaak volgt een suikerdip: de vermoeidheid slaat dan dubbel zo hard toe.

Je hoeft energiedranken of frisdrank niet vollédig te verbannen. Toch is het een goed idee om er niet te veel van te drinken, en ze niet als standaarddrankje te zien. Energie- en frisdranken bevatten immers veel suiker, taurine en cafeïne.

Kies in de plaats voor koffie en thee: deze dranken zorgen voor extra vocht én afwisseling. Er zit natuurlijk ook cafeïne in koffie en thee. Daarom drink je beter niet meer dan 4 kopjes per dag.

Wissel ook af met (kraan)water. Ben je geen grote waterdrinker? Begin dan met kleine glazen water en bouw geleidelijk aan op. Je zal zien, water drinken went snel.

Wist je dat…

  • Voldoende slapen, bewegen, (kraan)water drinken en evenwichtig eten de beste bron van energie en concentratie zijn?
  • Jezelf hydrateren niet alleen zorgt voor een goede werking van je organen en een mooie huid, maar ook zorgt voor een betere concentratie?
  • Af en toe een kopje koffie kan beschermen tegen hart- en vaatziekten en diabetes? Omwille van de cafeïne drink je best niet te veel koffie. Hou je aan de richtlijn van maximum 4 kopjes per dag.