Doe de check check check van 4 basisregels en hou je kot gezond!

REGEL 1: VENTILEER: Zorg voor een constante luchtdoorstroming door je huis

Ventileren = voortdurend (24 op 24) de lucht verversen.

Een uniforme regel om te ventileren bestaat niet. Zorgen voor een constante luchtdoorstroming, en dus verversing van de binnenlucht, gebeurt op verschillende manieren, afhankelijk van de toestand van de woning waar men wil ventileren.

Bij oudere woningen, zonder ventilatiesysteem of -roosters, kan je verluchten door het raam op kiepstand te zetten. Wanneer dit niet mogelijk is, zet je het raam best op een kier.

TIPS

  • Varieer de opening. Maak ze minder groot als het koud of winderig is.
  • Gebruik een raamstopper. Die voorkomt dat je raam open- en dichtwaait.
  • Zorg voor inbraakbeveiliging.
  • Stop kieren en spleten niet dicht, of ventileer op een andere manier.
  • Lucht(door)stroming is belangrijk.
  • Ventileer ook in de winter!

De meeste nieuwe ramen hebben ventilatieroosters. Zorg dat deze effectief open staan en reinig de roosters regelmatig met een stofzuiger.

Nieuwbouwwoningen kunnen vaak rekenen op een ventilatiesysteem. Zorg dat dit aan staat en laat het tijdig onderhouden door een technicus. Meer informatie vind je hier.

REGEL 2: VERLUCHT: Zet je raam extra open

Verluchten = het raam of de buitendeur wijd open zetten gedurende een korte tijd.

Het is noodzakelijk om te verluchten bij activiteiten met water, zoals:

  • bij het drogen van de was in huis
  • na het baden of douchen
  • tijdens en na het schoonmaken
  • tijdens en na het koken zonder goede dampkap

Ademen is ook een vorm van vocht produceren. Let er daarom op dat je ook ’s nachts, tijdens het slapen, veel vocht produceert. Ventileer ’s nachts goed en verlucht ’s morgens je slaapkamer. Ook wanneer veel mensen aanwezig zijn in de woning is het nodig om te verluchten.

TIPS

  • Zet de verwarming lager of schakel ze uit terwijl je verlucht.
  • Woon je langs een drukke weg? Verlucht bij voorkeur buiten de spitsuren en zo ver mogelijk van de straatzijde.

REGEL 3: Beperk vervuilende stoffen in huis en verlucht

Het is ook noodzakelijk om te verluchten bij activiteiten waarbij schadelijke stoffen vrijkomen, zoals bij klussen en hobby-knutselen (lijmen, producten) en na de aankoop van nieuwe meubelen en gordijnen.

Vervuilende stoffen beperk je best zoveel als mogelijk. Luchtverfrissers, geurkaarsen en wierookstokjes kan je daarom best vermijden. Rook niet binnen. Roken vervuilt de binnenlucht dramatisch. Bij binnen roken zal verluchten nooit helpen om de schadelijke stoffen volledig te doen verdwijnen.

In woningen met een ventilatiesysteem kan je het best ook extra verluchten, bijvoorbeeld tijdens een feestje wanneer er veel mensen in je huis aanwezig zijn, tijdens en na renovatie, bij nieuw meubilair of bij het klussen, bij aangebrand eten. Zet het systeem in een hogere stand of doe de ramen open. In de winter moet je rekening houden met wat energieverlies, maar dit weegt niet op tegen de positieve elementen nl. een gezond binnenmilieu.

REGEL 4: Vermijd CO-vergiftiging door je verwarmingstoestel te laten nakijken

In 2019 kende België 830 slachtoffers door koolstofmonoxide- of CO-vergiftiging, waarvan 29 mensen het leven lieten. Vooral bij gebruik van verwarmingstoestellen in huis bestaat er een potentieel CO-gevaar. CO is een geurloos, reukloos en dodelijk gas. Het ontstaat bij een onvolledige verbranding van fossiele brandstoffen. Inademen van CO kan leiden tot gezondheidseffecten zoals hoofdpijn, misselijkheid, braken, flauwvallen en zelfs tot de dood.

Gezien de corona-epidemie willen we extra wijzen op het belang van een goed onderhoud van de verwarmingsinstallatie. We weten dat sommige mensen geneigd zijn om een bezoek aan de dokter uit te stellen uit angst voor een besmetting. Mocht ook de noodzakelijke controle van het verwarmingstoestel om dezelfde reden uitgesteld worden, dan zal dit onvermijdelijk leiden tot hogere aantallen slachtoffers van CO-vergiftiging. Daarom roepen we bewoners op om het verwarmingstoestel te laten nakijken en een CO-vergiftiging te voorkomen.

Laat je verwarmingsinstallatie nakijken door een erkend technicus. Soms is dit wettelijk verplicht, maar het is sowieso altijd aangeraden om veilig en gezond te blijven. Wil je meer weten over wanneer en hoe je je toestellen moet laten nakijken?
Check dan de verwarmingswegwijzer op www.veiligverwarmen.be.