Bij het ventileren en verluchten laat je vervuilde en warme lucht buiten en komt er gezondere, koude lucht binnen. Dit zal altijd met een beetje energieverlies gepaard gaan. Het is echter geen verspilling, want verse lucht is hard nodig voor je gezondheid, ook in de wintermaanden.

Ventileren en verluchten

Door te ventileren zorg je ervoor dat er voortdurend verse lucht binnen komt en dat de vervuilde lucht weg kan. Dit kan met een ventilatiesyteem, via een ventilatierooster of door een raam op kiep of op een kier te zetten.

Door te verluchten vervang je op korte tijd de lucht in de ruimte door verse buitenlucht. Verluchten doe je wanneer er veel vocht of vervuilende stoffen geproduceerd worden. Voorbeelden van situaties wanneer verluchten van toepassing is vind je hier.

Energie en verse lucht

Bij het ventileren en verluchten laat je vochtige, warme lucht buiten en droge, koude lucht binnen. Deze lucht moet dan weer opgewarmd worden. Hierdoor verlies je telkens een klein beetje energie.

Om een goede luchtkwaliteit in je huis te onderhouden blijft ventileren en verluchten erg belangrijk. Het klein beetje energieverlies weegt niet op tegen het effect van gezonde lucht op je gezondheid.

Tenslotte blijft het toch nog opletten om de temperatuur in je huis niet te laag te laten dalen. Koude lucht kan namelijk niet zoveel vocht bevatten als warme lucht. Daardoor zal er meer vocht condenseren. Zo krijg je vochtproblemen en kan schimmel ontstaan.

Energieverlies beperken

Paul Van Den Bossche (WTCB): "Je moet ventileren niet verantwoorden met energieverbruik: er zijn veel goede redenen om te ventileren, en jammer genoeg kost dit ook een beetje energie, dus zorg dat je dit ventileren gecontroleerd doet: genoeg, maar ook niet te veel."

Om het energieverlies te beperken kan je op enkele dingen letten:

  • Ventileer steeds gecontroleerd. Dit doe je, als dit mogelijk is, door een ventilatiesysteem te gebruiken. Er zijn verschillende soorten op de markt die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Bekijk hier de tips voor keuze en onderhoud van ventilatiesystemen.
  • Daarnaast kan zelfregelende ventilatieroosters installeren of roosters die aangepast zijn aan de grootte van je woning.
  • Zet de verwarming uit tijdens het verluchten.
  • Beperk de tijd die het verluchten nodig heeft door ramen tegenover elkaar open te zetten

Vergeet niet dat 24u op 24 ventileren noodzakelijk is!

Meer weten?

Neem contact op met de medisch milieukundige van het Logo van je regio.

Logo Logos