Laat je begeleiden door een tabakoloog om te stoppen met roken. Hij of zij geeft je tips als het even moeilijk gaat, bekijkt samen met jou wanneer de drang naar een sigaret het grootst is, kijkt welke hulpmiddelen je kan gebruiken …

Een tabakoloog weet ongeveer alles over roken en over hoe je ermee stopt. Hij of zij is dus je rookstopcoach. Wat een tabakoloog niet doet, is controleren. Stoppen met roken doe je uiteindelijk toch zelf.

Begeleiding door een tabakoloog kan op verschillende manieren: individueel, in groep en ook telefonisch via het gratis nummer van Tabakstop (0800 111 00).

Individuele begeleiding

Hoe gaat dat, zo’n eerste keer bij een tabakoloog? Je vertelt wanneer je precies rookt en hoeveel. Zo krijgt de tabakoloog een beter beeld van jouw rookgedrag. Van daaruit vertrekken jullie om je helemaal van de sigaret af te helpen. De kans dat je met de hulp van deze coach stopt met roken is 4 keer groter dan wanneer je het op je eentje probeert. Ga je liever niet alleen? Vraag dan of je iemand mag meenemen.

In het begin ga je elke week naar de tabakoloog. Zo word je goed begeleid en hou je het stoppen beter vol. Vanaf het 3de à 4de gesprek zal er alsmaar meer tijd tussen de sessies zitten. Hoeveel gesprekken je nodig hebt om helemaal te stoppen met roken bepaal je zelf, in samenspraak met de tabakoloog.

Maak een afspraak met een tabakoloog in jouw buurt en krijg de beste tips en tricks om te stoppen met roken.

Begeleiding in groep

In 8 sessies onderneem je een rookstoppoging in groep onder begeleiding van een tabakoloog. Het voordeel van stoppen in groep is dat mensen zo steun vinden bij elkaar. Iedereen heeft hetzelfde doel voor ogen, jullie kunnen veel delen en lachen samen. Een sessie duurt ongeveer anderhalf uur.

Is deze groepsbegeleiding iets voor jou? Op tabakologen.be vind je groepssessies die plaatsvinden in jouw buurt.

Wat kost begeleiding door een tabakoloog?

Je woont in Vlaanderen

De Vlaamse overheid voorziet jaarlijks een tussenkomst voor wie in Vlaanderen woont en wil stoppen met roken. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming, dan betaal je minder.

Begeleiding in groepindividuele begeleiding
Met verhoogde tegemoetkoming€0,5 per kwartier
€24 voor 8 sessies
€1 per kwartier
€2 à € 3 per sessie
Zonder verhoogde tegemoetkoming€1 per kwartier
€48 voor 8 sessies
€7,5 per kwartier
€15 à € 22,5 per sessie

Ben je jonger dan 21 jaar of word je dit jaar 21? Dan kan je al voor € 1 per kwartier naar de tabakoloog. Een gemiddelde consultatie zal je dus maximaal € 2 à € 3 kosten.

Je woont in Brussel of Wallonië

De tabakoloog bepaalt het tarief, zowel voor individuele als voor groepsbegeleiding. Het ziekenfonds betaalt binnen twee kalenderjaren 8 consultaties terug. Hieronder vind je hoeveel deze terugbetaling bedraagt. Sommige tabakologen werken tegen dit tarief.

Wat wordt er terugbetaald?
Bij het 1ste gesprek (min. 45 minuten)€30
Voor het 2de t.e.m. het 8ste gesprek (min. 30 minuten)
met maximaal 8 consultaties binnen twee kalenderjaren
€20 per gesprek
Zwanger? 1ste t.e.m. 8ste consultatie met maximaal
8 consultaties per zwangerschap
€30

De tabakoloog kan rokers effectief helpen om te stoppen met roken, maar er zijn nog vele andere manieren om dat te doen. Zo is er begeleiding door Allen Carr, rookstopmedicatie, de e-sigaret, telefonische begeleiding en verschillende rookstop-apps.