Vanaf 31 december 2024 is er in België een nieuwe rookwetgeving van kracht. De wet van 2009 wordt op deze manier uitgebreid naar verschillende publiek toegankelijke plekken in openlucht. Het rookverbod in afgesloten ruimtes blijft ook nog van toepassing.
Wat kan je als organisatie doen om in orde te zijn met de wetgeving? Op deze pagina bundelen we enkele tools en informatiebronnen die je hierbij kunnen helpen.

Webinar over het rookverbod

Herbekijk de webinar over het nieuwe rookverbod en ontdek niet alleen de wetgeving in het kort, maar ook de stappen die je kan zetten om minimaal in orde te zijn, welke signalisatie- en communicatiematerialen je kan gebruiken, hoe je de naleving verhoogt en hoe je dit inpast in een ruimer rookbeleid.

Veelgestelde vragen

Vind hier het antwoord op de meest gestelde vragen over het rookverbod.

Aan de slag

Signalisatie- en communicatiematerialen: de opties

Hoeveel en waar je signalisatieborden en communicatiematerialen gebruikt, mag je zelf bepalen, want dit wordt niet gespecifieerd door de wet. Het rookverbod moet wél zichtbaar zijn bij het betreden van het terrein. Gebruik best signalisatiemateriaal met een verwijzing naar de wet, want dit maakt het voor bezoekers duidelijk dat zij zich op een wettelijk rookvrij terrein bevinden (ten opzichte van een terrein dat niet op wettelijke, maar op vrijwillige basis rookvrij is).

  • Gebruik het signalisatiemateriaal van Generatie Rookvrij. Dat is toegelaten op de wettelijk rookvrije terreinen op basis van de huidige wetgeving en het beleid van de FOD. Heb je al materiaal van Generatie Rookvrij in gebruik? Zorg dan voor een overstickering of een extra sticker op de witruimte van het materiaal, zodat naar de wetswijziging gerefereerd wordt. Vind de stickers hier in de webshop.
  • Ook de FOD voorziet signalisatie die je kan downloaden en gebruiken om de gebieden aan te duiden die onder het rookverbod vallen, en om de mogelijke rookzones aan te geven:

Je kan ook je eigen signalisatie gebruiken/ontwikkelen.

Meer informatie over signalisatie lees je in de FAQ van de Federale overheid.