Als onderneming ben je volledig vrij hoe en op welke manier je hierin een opdracht voor jezelf ziet, als losstaande actie, of als deel van een bredere beleidsvoering. Weet dat je als onderneming, door het creëren van een gezonde werkomgeving, een verschil kan maken in de leefstijl van je werknemers.

Als onderneming kan je Bewegen Op Verwijzing als een losstaande actie zien. De hulpverlener (arbeidsarts, bedrijfspsycholoog, bedrijfsverpleegkundige, …) maakt tijdens een consult een verwijsbrief op en wijst door naar de Bewegen Op Verwijzing-coach uit de eigen regio. De werknemer maakt een afspraak met de Bewegen Op Verwijzing-coach en gaat in zijn of haar vrije tijd naar de coach. Zo treedt de werkgever enkel en alleen op als doorverwijzer via de arbeidsarts naar de Bewegen Op Verwijzing-coach.

Wil je als onderneming echter meer ondersteuning bieden aan de werknemers, dan kan je Bewegen Op Verwijzing ook aanpakken als een actie binnen het breder gezondheidsbeleid. Hier kan je erg verschillende keuzes maken.

1. Doorverwijzen

Niet in elke onderneming komt een hulpverlener zoals bedrijfsarts of -verpleegkundige standaard over de vloer. Heel wat ondernemingen hebben maar weinig contact met een arbeidsarts of bedrijfsverpleegkundige, laat staan dat werknemers ermee contact hebben. Je kan als onderneming – naar aanleiding van een infosessie of workshop rond beweging en lang stilzitten – een hulpverlener uitnodigen die onmiddellijk werknemers kan doorverwijzen. Ook een infosessie over Bewegen Op Verwijzing, door een lokale coach, kan een aanleiding zijn om bijvoorbeeld een bedrijfsverpleegkundige uit te nodigen, zodat de koe bij de hoorns gevat wordt en werknemers onmiddellijk doorverwezen kunnen worden.

2. Groeps- of individuele sessies

Je kan als onderneming zélf een coach aanspreken en afspraken maken over het organiseren van groepssessies voor je werknemers. Daarnaast kan je ook een coach onder de arm nemen om individuele sessies op het werk te organiseren.

3. Sessies tijdens of na de werkuren

Onafhankelijk van de keuze voor groeps- of individuele sessies, neemt de werkgever de beslissing of de sessies al dan niet tijdens de werkuren mogen plaatsvinden. Je kan ervoor kiezen om de sessie aansluitend op de werkuren te laten plaatsvinden, wat bijvoorbeeld interessant kan zijn voor ploegenmedewerkers. Of de sessies kunnen gedurende de dag plaatsvinden, maar buiten de werkuren, of werknemers kunnen de sessies gewoon tijdens hun werkuren inplannen.

4. Onderneming betaalt al dan niet volledige bijdrage

Ook hier zijn er keuzes te maken. Als onderneming de persoonlijke bijdrage van de werknemer betalen, kan drempelverlagend werken.