Mensen zijn dagdieren. We zijn gemaakt om ’s nachts te slapen en overdag actief te zijn. Ons lichaam en vele lichamelijke processen zijn ook zo ingesteld. Ze volgen onze interne biologische klok: het circadiaanse ritme.

Als je bij nacht- of ploegenarbeid ’s nachts wakker en actief moet zijn, kom je in conflict met je interne klok. Je bent wakker terwijl je fysiologie zegt dat je slaapt. Het gevolg? Verschillende lichaamsfuncties zoals slaap, temperatuur, spijsvertering en hormonale secretie raken ontregeld. En dat brengt gezondheidseffecten met zich mee. Bovendien zijn er ‘tijdgevers’ zoals licht en sociale zaken zoals eetmomenten die onze biologische klok beïnvloeden.

Wat houdt ploegenarbeid precies in?

De term ploegenarbeid betekent dat verschillende groepen medewerkers op dezelfde werkplek twee of meer diensten werken in een periode van 24 uur. Ploegenarbeid overschrijdt meestal de ‘normale’ werkuren. Dat betekent dat medewerkers voor 6 uur ’s morgens en na 18 uur ’s avonds werken. Ploegenarbeid gebeurt vaak in een rotatiesysteem waarbij medewerkers bijvoorbeeld de ochtendshift afwisselen met de namiddagshift. 

Concreet bestaan er drie soorten ploegenarbeid:

  1. Discontinu: medewerkers werken niet in het weekend, op zondag of ’s nachts. 
  2. Semicontinu: medewerkers werken alle dagen en nachten van de week, maar niet tijdens het weekend of op zondag.
  3. Volcontinu: medewerkers werken alle dagen en nachten van de week (ook op zondag).

Wat zijn de gezondheidseffecten van ploegenarbeid?

Een verminderde slaapkwaliteit, slaapstoornissen en chronische vermoeidheid.

Je slaapt minder omdat je ritme verstoord is en externe factoren zoals lawaai en licht voorkomen dat je de slaap kan vatten. Ook familiale en sociale aspecten kunnen een rol spelen omdat je leefomgeving een ander leefpatroon heeft.

Spijsverteringsproblemen zoals misselijkheid en maag- en darmklachten.

Je darmen werken ’s nachts op een lager pitje. Eten op ongewone uren kan - in combinatie met onevenwichtige maaltijden, roken en veel tussendoortjes – je kans op een opgeblazen gevoel, diarree en constipatie verhogen.

Meer ongevallen, vaker ziek en vaker afwezig.

Je raakt vermoeid door je slaaptekort. Het gevolg? Je bent minder alert en geconcentreerd en krijgt meer last van stress. 

Zwaarlijvigheid en overgewicht.

Als je ploegenarbeid verricht, bestaat de kans dat je een onevenwichtig dieet hebt, onvoldoende beweegt en een slaaptekort opbouwt. Die factoren kunnen leiden tot overgewicht en obesitas. Je slaaptekort heeft een grote invloed op de hormonen die je honger- en verzadigingsgevoel regelen. Je krijgt meer zin in vet en suiker en gaat meer snacken. 

Een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Overgewicht en zwaarlijvigheid in combinatie met stress kunnen leiden tot een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. 

Bronnen:

  • Loes Neven, Erika Vanhauwaert, Krista Morren (2012), Bewust eten: kiezen, kopen en klaarmaken, Leuven: Acco. 
  • Wouters, E. (2015, 3 december), Gezonde voeding, het belang van ‘maaltijd’, powerpointpresentatie voor de studiedag ‘Welzijnsconnectie’, Vlaams Instituut Gezond Leven, Brussel. 
  • ACV (2018), Werken in ploegen, https://www.acv-online.be/acv-...
  • B-Fit@BASF (2015), Aan tafel in de shift, Antwerpen.