Een succesvol beleid uitrollen rond lang stilzitten: dat is niet altijd eenvoudig. Ondernemingen beginnen vaak heel gemotiveerd hun werknemers te informeren en te sensibiliseren, hun aanbod om het lange stilzitten tegen te gaan uit te breiden en afspraken op te stellen. Maar het loopt soms even vlot als gehoopt. En misschien willen ook de medewerkers niet mee. Wat kan je doen om het beleid rond lang stilzitten in jouw onderneming meer kans op slagen te geven?

Een sterk preventief gezondheidsbeleid vertrekt vanuit een duidelijke, gedragen visie en de betrokkenheid van medewerkers, leidinggevenden én directie is in dit verhaal belangrijk. Maar er zijn nog factoren die leiden tot een succesvol beleid rond minder lang stilzitten op het werk. Benieuwd welke dat zijn? Je ontdekt ze in het spinnenwebmodel. Hieronder vind je enkele tips en materialen rond het thema lang stilzitten die passen binnen de succesfactoren ‘communicatie’, ‘deskundigheid’ en ‘participatie’.

Communicatie

Zorg dat al jullie medewerkers weten dat jullie een gezonde en actieve leefstijl promoten. Willen jullie intern of extern over het beleid rond minder lang stilzitten communiceren? De communicatie- en nudgingmaterialen van de bewegingsdriehoek kunnen daarbij helpen, net als onze projecten. Kom naar buiten met je beleid rond minder lang stilzitten en inspireer zo andere ondernemingen om er zelf ook voor te gaan.

Deskundigheid

Denk je dat jouw team nog niet de juiste kennis of vaardigheden heeft om optimaal aan het beleid rond minder lang stilzitten te werken? Daar zijn hulpmiddelen voor! Zo biedt Gezond Leven een vorming over de bewegingsdriehoek aan en verschillende materialen. Check ook wisselwerken.be voor feiten en cijfers rond ‘wisselwerken’, dat is elk half uurtje even rechtstaan.

Participatie

Betrek je ook de leidinggevenden en directie bij de uitbouw van het beleid rond minder lang stilzitten? Zij kunnen het verschil maken. Want ondernemingen met een succesvol beleid daarrond hebben een groot draagvlak voor minder lang stilzitten op het werk waarbij sleutelfiguren zoals directie en leidinggevenden het belang van het beperken en onderbreken van het vele zitten voor alle medewerkers ondersteunen en benadrukken. Ze geven ‘het goede voorbeeld’ en zetten zich in om collega’s te inspireren en te ondersteunen.