Van 1 tot 10 oktober vindt ook dit jaar opnieuw de 10-daagse van de Geestelijke Gezondheid plaats. Samen met een 800-tal organisaties zetten het Vlaams Instituut Gezond Leven vzw, de Vlaamse Logo’s en Te Gek!? het belang van geestelijke gezondheid en veerkracht in de kijker. Psychische kwetsbaarheid bespreekbaar maken en het taboe rond geestelijke gezondheid doorbreken: daar gaan we voor!
In Vlaamse en Nederlandstalige Brusselse scholen wordt vooral water aangeboden en krijgen de leerlingen veel mogelijkheden om te bewegen. En steeds meer schooldirecties en leerkrachten hebben aandacht voor het mentaal welbevinden van hun scholieren. Dat blijkt uit de meest recente editie (2022) van de Preventiepeiling in het basis- en secundair onderwijs.
De strenge wetgeving, de klimaatverandering, een mislukte oogst: landbouwers hebben het niet gemakkelijk. Met ‘Zaadjes van Geluk’ is er nu een educatief traject waarmee land- en tuinbouwscholen jonge boeren vaardigheden kunnen bijbrengen om hun geestelijke gezondheid te versterken en preventief aan hun mentaal welbevinden te werken. Want jong geleerd is oud gedaan!
Met vakantie en geen goesting om ook dan elke ochtend plichtsgetrouw die loopschoenen aan te trekken? Ga dan eens op zoek naar andere activiteiten en geef je zin om te bewegen een heel nieuwe boost. Kom uit je luie strandstoel en ga peddelen. Of speel eens een partijtje beachvolley. Zo blijf je ook tijdens je vakantie fit en gezond.
Als mantelzorger is het vaak balanceren op een slappe koord: hoe ver ga je in de zorg voor een geliefde en hoe waak je erover dat je jezelf onderweg niet verliest? Het is een dilemma waar ook Flore als mantelzorger van haar partner elke dag mee wordt geconfronteerd. “Zet jezelf altijd op de eerste plaats, anders kan je niet voor een ander zorgen”, zegt ze op de Dag van de Mantelzorger.
Eindelijk, zomer! Genieten van welverdiende rust, een frisse duik in het zwembad en me-time of qualitytime met familie en vrienden. Toch wat zomerse zorgen aan het bezwete hoofd? Gezond Leven schiet te hulp met 11x onderbouwd advies. En zo zomerden we nog lang, gezond en gelukkig …
Te weinig tijd om als leerkracht bezig te zijn met de individuele noden van je leerlingen? Maar wel vol enthousiasme om het mentaal welbevinden van je klas op te krikken? Dan zit je goed met onze vorming ‘Geluk in de klas’. Meer dan 1.000 leerkrachten volgden deze workshop al. Jij ook?
Voel jij ze ook al, de vakantiekriebels? Nog even geduld dan, want voor de zomer officieel kan worden ingeluid, moeten studenten eerst nog een grote hindernis over. Examens! Toch hoeft deze periode niet noodzakelijk een poel van ellende te zijn. Met deze tips beperk je de examenstress tot een minimum.
Slapeloze nachten, amper nog tijd voor jezelf en 1001 extra zorgen: het ouderschap heeft vaak een grote impact op ons leven en ons mentaal welbevinden. “Ze zeggen altijd dat je van kinderen veel terugkrijgt, maar die eerste 2 jaar was het voor ons toch vooral veel geven”, zegt mama Annelies in deze Week van de Groeilamp. “Maar hoe ouder ze zijn, hoe makkelijker het wordt.”
Schaterlachen, glimlachen, grijnslachen, bulderlachen: trek vandaag, op de Dag van de Lach, alle registers open! Want hoe meer je lacht, hoe gelukkiger je wordt. Positieve emoties hebben immers een gunstig effect op ons mentaal welbevinden.
"Investeren in de kinderopvang is investeren in de volgende generaties", vindt Veerle Soyez, expert mentaal welbevinden bij Gezond Leven. "En daarmee mogen we niet wachten tot september, want deze situatie heeft ook gevolgen voor het mentaal welbevinden van onze baby's en peuters."
Omdat er maar 1 planeet is die de mensheid in leven houdt, kunnen we er maar beter véél zorg voor dragen. Om ons daar aan te herinneren, is 22 april al meer dan 50 jaar ‘Dag van de Aarde’, een dag waarop we extra aandacht schenken aan de natuur. Want die is niet alleen essentieel voor de algemene gezondheid van alle leven op aarde, maar ook voor het mentaal welbevinden van de mens.