Elke dag buitenspeeldag

19.04.2023

Op woensdag 19 april is het opnieuw Buitenspeeldag. Alle kinderen worden dan opgeroepen om … buiten te spelen natuurlijk! Maar, waarom is buiten ravotten eigenlijk zo belangrijk? Dat het goed is voor de gezondheid door het bewegen kan je al raden. Maar wist je dat ook het mentaal welbevinden er een boost van krijgt? Ontdek alles over de voordelen, en de do’s en don’ts.

Buiten spelen zet in beweging

Buiten spelen is supergezond. Niet alleen voor de frisse lucht, maar ook omdat kinderen er heel vrij kunnen bewegen. Kinderen die buiten spelen:

 • gaan intenser bewegen;
 • leven zich volop uit;
 • oefenen hun motorische vaardigheden; 
 • en doen tal van ontdekkingen, ze leren ruimte, diepte, afstand, snelheid, hoogtes en risico’s beter inschatten. 

En al dat bewegen levert kinderen en jongeren heel wat op. Dat toont de bewegingsdriehoek ons ook. Het:

 • houdt hun gewicht beter onder controle;
 • versterkt hun hart, longen, spieren en botten;
 • verbetert hun bloeddruk en bloedwaarden;
 • zorgt voor een betere nachtrust;
 • zorgt voor sterker ontwikkelde hersenen;
 • en het levert knappere schoolresultaten op.

Buiten spelen is ... bouwen aan geluk

Buiten spelen is niet alleen top voor de fysieke gezondheid, er zijn ook een pak voordelen voor de mentale gezondheid. Door buiten te spelen, versterken kinderen onbewust de verschillende bouwblokken uit de geluksdriehoek:

 • Samen spelen en avonturen beleven versterkt de verbondenheid. Want buiten spelen, dat is met elkaar leren omgaan, maar ook nieuwe kinderen uit de buurt leren kennen (bouwblok ‘Goed omringd zijn’).
 • Buiten spelen is op avontuur gaan. Het moedigt aan om creatieve oplossingen te verzinnen. Kinderen leren risico’s inschatten en ontdekken waar ze goed in zijn. Buiten spelen laat kinderen hun sterktes op andere manieren gebruiken (bouwblok ‘Jezelf kunnen zijn’).
 • Buiten spelen is opgaan in het moment en in het hier en nu plezier maken, dat geeft energie. Spelen in de natuur of een eigen plekje zoeken in de buurt, waar ze even helemaal tot zichzelf kunnen komen (bouwblok ‘Je goed voelen’).
 • Spelen laat toe om – zonder prestatiedruk – op een positieve manier met stress te leren omgaan. Het is een uitlaatklep wanneer ze een lastige dag hebben (oranje bol, uit balans = oké).

Meer weten? Kind en Samenleving maakte dit mooie overzicht over de meerwaarde van buiten spelen. Print zeker de toffe poster die erbij hoort en hang hem op!

Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel

Laat slecht weer geen hindernis zijn om kinderen buiten te laten spelen. Want van de regen of kou worden ze niet ziek, maar wel van ziektekiemen. Met een dikke trui, regenjas en laarzen aan vinden kinderen buiten spelen meestal niet erg. Ze gaan meestal gewoon door met voetballen, rennen of skeeleren als er eens een druppel valt. Doordat ze bezig zijn, voelen ze de regen en kou amper. Weer of geen weer, het is dus altijd buitenspeelweer. Dat vertellen ook weericonen Frank en Sabine in deze filmpjes.

Alleen in een grote tuin?

Nee, om buiten te spelen heb je echt geen grote tuin nodig. Of dure speeltuigen. De natuur heeft genoeg om in en mee te spelen: kampen bouwen, spelen in het zand, torens bouwen van stenen, bloemen en diertjes bestuderen … Eindeloze spelmogelijkheden die zorgen voor creativiteit en plezier. Is je tuintje uitgespeeld? Of heb je geen tuin? Dan ga je op pad. Naar plekjes waar de kinderen naar hartenlust kunnen ravotten, tikkertje spelen, met de bal gooien …

Pas op! Of toch niet?

Als kinderen gaan buiten spelen, zie je als ouder misschien hier en daar gevaren. Toch is het goed om kinderen risico’s te laten nemen bij het spelen. Want als je ze allemaal probeert weg te nemen, ontneem je kinderen de kans om zelf risico's te leren inschatten en met die risico's om te gaan. En dat is belangrijk voor het ontwikkelen van meer veerkracht. Meer weten? Bekijk onderaan deze pagina drie filmpjes over avontuurlijk spelen en ontdek nog meer voordelen en tips.

Hoe krijg je je kind naar buiten?

In onze adviezen voor peuters en kleuters, en voor kinderen en jongeren, vind je nog meer ideetjes om je kind van achter de schermpjes te krijgen en over waar je naartoe kan trekken voor een leuke buitenspeeldag.

En omdat het élke dag buitenspeeldag is, hebben we ook voor jeugdbewegingen en leerkrachten nog heel wat activiteiten in petto.