Gezond en evenwichtig eten houdt ons doorheen de werkdag energiek en gaat dipjes in de namiddag tegen. Wie gezond eet is natuurlijk ook minder ziek en minder dikwijls afwezig op het werk. Als onderneming een inspanning doen om medewerkers gezonder te doen eten loont dus zeker de moeite.

Er zijn meer dan voldoende redenen om werk te maken van gezondheid in jouw onderneming. Toch eten veel Vlaams werknemers niet echt evenwichtig en gezond. Het voedingsaanbod van de werkgever speelt hier natuurlijk sterk in mee. Gezond en evenwichtig eten zou overal moeten kunnen, dus ook op het werk.

Gezonde bedrijven

Heel wat Vlaamse ondernemingen stimuleren hun medewerkers om gezond te eten, bijvoorbeeld: 

Met de juiste aanpak en wat moeite is elke onderneming in staat om mooie resultaten te boeken. De werkomgeving is immers zeer geschikt om mensen aan te zetten tot een gezondere leefstijl. De helft van de Belgische werknemers geeft ook aan dat ze met plezier gebruik zouden maken van een gezonde producten als de werkgever die aanbiedt. 

Onze tools zetten jouw onderneming alvast goed op weg naar een degelijk voedingsbeleid en duurzaam succes.

Wat is een voedingsbeleid op het werk?

Een workshop over gezonde voeding? Een wekelijkse fruitmand voor medewerkers? Een eenmalige kookworkshop? Mooie initiatieven! Toch ontbreekt er iets. Het geheim zit hem in een diverse mix van acties die een samenhangend voedingsbeleid vormen.

Aan de slag met de instrumenten van Gezond Werken

Twee instrumenten kunnen je helpen om een degelijk beleid uit te werken op maat van jouw onderneming:

Gebruik de materialen van de Voedingsdriehoek

Gl Voedingsdriehoek

De voedingsdriehoek is welbekend in Vlaanderen. Dit model vertelt je hoe je gezonde en duurzame keuzes kunt maken. 

Maak gebruik van de materialen van de voedingsdriehoek (o.a. posters, postkaartjes, folders, infographics en e-learningmodules), verspreid ze in de onderneming en deel ze met collega’s. 

Of ga nog een stapje verder en overtuig medewerkers en collega’s voor een infosessie over de voedingsdriehoek. Klop aan bij het Lokaal Gezondheidsoverleg (Logo) in jouw buurt en boek een professionele diëtist(e) die werd opgeleid door het Vlaams Instituut Gezond Leven. Tip: Vraag gerust welke infosessies ze nog voor jullie kunnen organiseren!

Wat is een gezonde lunch?

Als een onderneming lunchmaaltijden aanbiedt aan haar personeel, kan ze natuurlijk evengoed (eventueel in afspraak met cateraars) gezonde maaltijden aanbieden. Maar wat is nu een gezonde en evenwichtige lunch

Gezond eten op het werk: het begint bij de medewerker zelf

De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk niet enkel bij de onderneming. Elke medewerker kan zelf heel wat doen om gezond en evenwichtig te eten, ook tijdens de werkuren. Met deze tips zet je elke collega een heel stuk op weg.

Ondersteuning

Misschien kan het project ‘Gezond op de werkvloer’ jullie helpen om een voedingsbeleid op maat van de onderneming op poten te zetten. Een bedrijfscoach komt langs om samen met jullie het proces te doorlopen. Misschien heeft jouw onderneming zelfs recht op een subsidie. Doe dus zeker een aanvraag!