Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje draagt geen ziektes over en vormt dus geen gevaar voor de gezondheid. Zijn aanwezigheid kan wel als onaangenaam ervaren worden. Je houdt ramen en deuren best zoveel mogelijk gesloten als je tijdens de herfstmaanden lieveheersbeestjes op je huisgevel ziet.

Wat is het Aziatisch lieveheersbeestje?

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje (Harmonia axyridis) is een kever die afkomstig is uit Zuidoost-Azië en die behoort tot de familie van de lieveheersbeestjes (Coccinellidae).

Lieveheersbeestje

Het insect werd als biologische bestrijding van bladluizen ingevoerd in België. Ze planten zich snel en massaal voort en kunnen tot drie jaar oud worden.

Naast bladluizen doet het Aziatisch lieveheersbeestje zich ook tegoed aan de larven van onze inheemse lieveheersbeestjes en larven van andere inheemse insecten. Daardoor vormt deze invasieve soort een bedreiging voor de inheemse soorten lieveheersbeestjes.

Het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje heeft een zeer variabel uiterlijk. Individuen kunnen sterk verschillen in kleur, van vrijwel geheel oranje tot bijna zwart, maar ze zijn aan een aantal kenmerken herkenbaar:

  • Hun grootte (> 5mm)
  • Motief op het halsschild: bleek met zwarte ‘M’-vormige tekening, bleek met ‘pootafdruk van een kat’ zonder bijkomende vlekken of zwart met brede, bleke randen
  • Typerend deukje aan het uiteinde van de dekschilden
  • Aan de onderzijde: zwart met een duidelijke oranje rand

Hoe en waar ondervind je overlast?

De aanwezigheid van de lieveheersbeestjes kan als vervelend ervaren worden. Ze kunnen massaal voorkomen en als je hen verstoort, verspreiden de diertjes een vlekkenmakende afweerstof met een onaangename geur.

Zoals alle lieveheersbeestjes overwintert het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje als volwassen kever. Ze verschuilen zich in groep in gebouwen, spleten … De diertjes paren in de lente en zetten hun eitjes in pakketjes dicht bij een voedselbron af. De larve die hier uitkomt, ziet er volledig anders uit dan de volwassen lieveheersbeestjes. De larven ontwikkelen zich in vier verschillende fases tot een pop. In dit stadium zijn de kevers bewegingsloos vastgehecht aan het gebladerte. Na enkele dagen komen de volwassen lieveheersbeestjes tevoorschijn en de cyclus kan herbeginnen.

Lieveheersbeestje Cyclus

Binnen eenzelfde jaar kunnen meerdere generaties voorkomen. De lieveheersbeestjes voeden zich met bladluizen of andere insecten. In de herfst wordt hoogwaardig voedsel (bv. bladluizen) schaars. Dan schakelen de diertjes vaak over op fruit en kan je ze massaal vinden in boomgaarden en tuinen. Hoewel het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje haast in alle leefomgevingen aangetroffen wordt, is het toch eerder een boombewonende soort. Het lijkt echter de voorkeur te geven aan loofbomen, waarin vaak meer bladluizen zitten (esdoorn, linde of eik).

Gevolgen voor de gezondheid?

Het Aziatisch lieveheersbeestje draagt geen ziektes over. Af en toe komen gevallen van allergie of irritatie voor.

Hoe overlast beperken?

Vermijd het gebruik van insecticiden! De meeste insecticiden zijn schadelijk voor het milieu en voor de gezondheid. Bovendien zijn ze in dit geval onpraktisch en niet efficiënt.

Voorkomen is beter dan genezen. Hou ramen en deuren zoveel mogelijk gesloten als je tijdens de herfstmaanden lieveheersbeestjes op je huisgevel ziet. Wanneer het veelkleurig Aziatisch lieveheersbeestje er toch in slaagt binnen te dringen en overlast veroorzaakt, is verwijdering door stofzuigen het beste idee. Om verwijdering van de diertjes achteraf te vergemakkelijken, kan je een nylonkous monteren in de buis van de stofzuiger. Hierin zitten de opgezogen lieveheersbeestjes gevangen. De meest diervriendelijke manier om de beestjes te doden is door ze enkele uren in een bokaal in de ijskast te stoppen.

Let er op dat je de inheemse soorten niet doodt. Deze zorgen namelijk voor minder overlast en ongeveer 1/3 van de soorten is bedreigd. 

Meer weten?

Neem contact op met de medisch milieukundige van het Logo van je regio.

Logo Logos

Referenties

  • www.ibegbim.be: bezocht op 22 januari 2016