Kakkerlak
Kakkerlakken zijn zeer beweeglijke insecten met een bruinige kleur. Ze lijken oppervlakkig een beetje op kevers. Ze zijn vooral ’s nachts actief. Ze gaan dan op zoek naar eten en kunnen zo ziektekiemen verspreiden. Sommige mensen kunnen zelfs allergisch op kakkerlakken reageren. Een kakkerlakkenplaag moet altijd oordeel- en vakkundig worden aangepakt, want ze verdwijnt nooit zomaar vanzelf maar breidt zich steeds verder uit.
Wat zijn kakkerlakken?
Kakkerlakken zijn zeer beweeglijke, gevleugelde insecten. Ze hebben een afgeplat uiterlijk met lange antennes en lange, doornige poten. Ze zijn meestal bruin van kleur en lijken oppervlakkig een beetje op kevers.
De meest voorkomende kakkerlak in België is de Duitse kakkerlak (Blatella Germanica).In mindere mate worden de Oosterse kakkerlak (Blatta orientalis), die ook wel eens de ‘bakkerstor’ wordt genoemd, en de Bruinbandkakkerlak (Supella longipalpa) opgemerkt.
De Boskakkerlak (Ectobius sylvestris) wordt soms aangetroffen in en rond woningen in bos- en heiderijke omgevingen.
Duitse kakkerlakken zijn lichtbruin van kleur en hebben twee duidelijke zwarte lengtestrepen op het borstschild, lange antennen en grote vleugels. Ze zijn 12 tot 16 mm lang. Jonge kakkerlakken zijn 2 tot 12 mm lang en hebben nog geen vleugels.
Hoe en waar ondervind je overlast?
Kakkerlakken zijn vooral ’s nachts actief. Overdag vluchten ze weg van licht en verbergen ze zich meestal in donkere, warme en vochtige ruimten, naden en kieren. Ze houden van temperaturen van 20 tot 30°C en voldoende vochtigheid.
Lievelingsplekjes van kakkerlakken zijn onder meer:
- achter de koelkast
- in en achter keukenkastjes
- leidingkokers
- afvoerputjes
- kelders
- in de buurt van huisvuil: huisvuilzakken, stortkokers voor huisvuil
- dicht bij het lampje van de stand-by knop van videorecorder of televisie
Er zijn vaak aanwijzingen te vinden voor hun aanwezigheid, zoals:
- uitwerpselen en vlekken
- dode insecten
- eipakketjes
- huidschilfers.
Kakkerlakken komen niet enkel voor in ‘vuile’ woningen, je kan ze ook aantreffen in verhuisdozen, postpakketjes en tweedehands spullen. Ze ‘liften‘ ook graag mee met kleding en bagage. Controleer daarom altijd deze spullen en maak ze indien nodig goed schoon.
Kakkerlakken kunnen komen van bij de buren. Kakkerlakken verspreiden zich snel naar aanliggende kamers, appartementen en gebouwen. Om verspreiding van en naar andere ruimtes te vermijden, kan het helpen om de kieren en naden rond CV-leidingen waar mogelijk af te dichten met bijvoorbeeld siliconenkit.
Een kakkerlakkenplaag die niet bestreden wordt, verdwijnt nooit zomaar vanzelf, maar breidt steeds verder uit!
Gevolgen voor de gezondheid?
Kakkerlakken kunnen net als vliegen dragers zijn van bacteriën (bv. Salmonellabacterie) en schimmels die ze kunnen overbrengen op ons voedsel (en dat van onze huisdieren), waardoor verschillende aandoeningen zoals voedselvergiftigingen, huidziekten en astmatische symptomen kunnen ontstaan.
Daarnaast kunnen ook de eiwitten in het speeksel en uitwerpselen van kakkerlakken bij sommige mensen allergische reacties en astmatische symptomen uitlokken.
Kakkerlakken verspreiden een zeer onaangename geur. Een plaag van kakkerlakken wordt als hinderlijk ervaren en kan na verloop van tijd een algemene negatieve impact hebben op de levenskwaliteit.
Hoe overlast beperken?
Wil je geen bezoek van kakkerlakken in huis, dan is het belangrijk dat je de woning ‘onaantrekkelijk’ maakt voor kakkerlakken:
- Hou je huis proper en droog.
- Vermijd bronnen van water in huis, repareer lekken zo snel mogelijk.
- Bewaar voedsel in goed afsluitbare voorraaddozen. Vermijd vooral dat er ‘s nachts onafgedekt voedsel in huis ligt.
- Bewaar afval in afgesloten vuilnisbakken met goed sluitende deksels.
- Wanneer je huisdieren in huis hebt, geef ze dan enkel de hoeveelheid eten die ze in één keer kunnen opeten en vermijd dat er ’s nachts voedsel in hun etensbakjes blijft staan.
Hou er rekening mee dat kakkerlakken makkelijk nog enkele weken kunnen overleven zonder voedsel en vocht.
Heb je last van kakkerlakken, dan kan je aan de hand van kakkerlakkenvallen een inschatting maken van de grootte van het probleem (Hoeveel kakkerlakken zitten er in de val? Komen er naast grote ook kleine kakkerlakken en eipakketjes voor?). ’s Nachts kunnen kakkerlakken gemakkelijk gedetecteerd worden door met een zaklamp op zoek te gaan.
Kleine aantallen kan je bestrijden met lokdozen, poeders en sprays, die je in de winkel koopt. Indien je deze middelen gebruikt, volg dan steeds de aanwijzingen op de verpakking en vermijd contact met kinderen en huisdieren.
Een echte kakkerlakkenplaag kan niet bestreden worden met de producten die je in de winkel koopt, ze zijn daar niet krachtig genoeg voor. De bestrijding van een kakkerlakkenplaag moet steeds oordeel- en vakkundig worden aangepakt. De hulp van een professionele bestrijdingsfirma is dus steeds nodig.
Wanneer je een kakkerlak dood trapt, ruim dan de resten goed op en controleer steeds je schoenzolen op de aanwezigheid van eipakketjes. Op die manier vermijd je de verdere verspreiding van de eitjes (en dus ook van de kakkerlakkenplaag).
Normen
Volgens het Binnenmilieubesluit is de richtwaarde voor kakkerlakken kleiner dan 1. Dit wil praktisch zeggen dat er in een woning géén kakkerlakken aanwezig mogen zijn.
Meer weten?
Neem contact op met de medisch milieukundige van het Logo van je regio.
Referenties
- Vlaams Binnenmilieubesluit (Besluit van de Vlaamse Regering van 11 juni 2004 houdende maatregelen tot bestrijding van de gezondheidsrisico's door verontreiniging van het binnenmilieu; Belgisch Staatsblad 19/10/2004)
- Geneeskundige en Gezondheidsdienst (GGD) Amsterdam: Kakkerlakken.www.gezond.amsterdam.nl/menu-ii/dierplaagbeheersing/overzicht-dieren/kakkerlakken
- United States Environmental Protection Agency (EPA):Cockroaches: Concerns, trigger, description and what can you do http://www.epa.gov/agingepa/solutions/08cockroaches.html
- United States Environmental Protection Agency (EPA): Asthma Triggers: Gain Control: Pests http://www.epa.gov/asthma/pests.html
- Tilborghs G. et al. 2009. Wonen & Gezondheid 4de ed. Brussel: Chris Vander Auwera
- Rozendaal J. A. 1997.Cockroaches: Unhygienic scavengers in human settlements. In: Vector control: Methods for use by individuals and communities, 288-300. Geneva: World Health Organization.