Niet alleen sport en lopen zorgen dat je kind voldoende beweegt. Ook actief zijn in het dagelijkse leven en actief spelen kunnen bijdragen tot de aanbevolen 3 uur beweging per dag en zo het lange stilzitten beperken. Gouden tips: hou het leuk voor je kinderen en varieer de activiteiten!

Enkele ideetjes om je kind op een leuke manier aan het bewegen te krijgen:

  • Fiets of wandel elke dag naar school, de winkel, familie … Probeer je kleuter op tijd uit de wandelwagen te halen bij je dagelijkse tochtje. Vanaf 3 jaar laat je de buggy beter thuis.
  • Vanaf 3 jaar zijn kinderen echt leergierig. En ze vinden het leuk dat je hen betrekt bij je dagelijkse activiteiten thuis. Geef hen leuke taken, zoals groentjes en bloemen zaaien en verzorgen, laat hen helpen als je de was weglegt, de boodschappen wegstopt, de tafel dekt …
  • Varieer in spelletjes waarbij je kind kan lopen, werpen en vangen, trekken, klauteren en springen. In de tuin of op een nabijgelegen speelpleintje lukt dat meestal beter dan binnen. En ze genieten natuurlijk extra als je even vrijmaakt om samen te spelen.
  • Op deze leeftijd zijn kinderen sterk aangetrokken door beeldschermactiviteiten. Ze kunnen soms vlotter met de televisie en tablet overweg dan mama en papa. Er zijn zeker voordelen om kinderen hiermee kennis te laten maken, maar leer hen ook van jongs af aan dat dit maar één facet is van leren, kiezen en ontwikkelen.

12 tips die je peuter of kleuter in beweging brengen

Als ouder ervoor zorgen dat je peuter of kleuter elke dag voldoende beweegt en niet te veel stilzit? Dat klinkt allemaal heel mooi, maar het is ook makkelijk gezegd. Daarom: 12 handige tips.

Elk kind is natuurlijk anders. De ene tip werkt bij het ene kind beter dan bij het andere. Probeer een paar tips uit en pas toe wat bij jouw kind echt helpt.

Iconen beweging kleuters en peuters

1. Laat de auto staan

Om makkelijk aan de aanbevolen hoeveelheid beweging per dag te komen, laat je de auto best zoveel mogelijk staan. Met een wandeling naar de bakker of een fietstochtje naar school loopt de beweegteller flink op.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters2

2. Zorg voor voldoende variatie

Hou je ogen open voor kansen om minder te zitten en meer te bewegen. Beperk het niet tot de vrije tijd, maar denk er ook aan wanneer je onderweg of thuis bent. Laat je kind proeven van verschillende beweegvormen.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters3

3. Maak kiezen voor beweging makkelijk

Help je kinderen om zoveel mogelijk te bewegen. Kinderen kiezen zelf wat ze willen doen, maar je kan als ouder het kiezen voor actieve activiteiten wel uitlokken. Geef wel grenzen aan om onaanvaardbare risico’s te vermijden.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters4

4. Zorg voor een duidelijke planning, regels en afspraken

Een goede planning kan je gezin helpen om bewegen, sporten, spelen, tv-kijken en computeren de plaats en de tijd te geven die ze verdienen. Regels en afspraken zijn nuttig om de planning samen met je kinderen in te vullen.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters5

5. Steun je kinderen op een praktische manier

Om het bewegen voor je kinderen makkelijker te maken, ondersteun je je kinderen best op een zo praktisch mogelijke manier. Die praktische steun is een belangrijke stimulans en gaat van vervoer en begeleiding tot financiële en logistieke steun.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters6

6. Zorg voor een stimulerende omgeving

Geef je opgroeiende kind een speelse, stimulerende omgeving waar het vlot kan bewegen om zoveel mogelijk uiteenlopende ervaringen op te doen. Grijp daarbij elke kans om te bewegen en om lang stilzitten te beperken.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters7

7. Motiveer je kind en beloon met complimentjes

Plezier maken is de grootste motivatie en beloning. Toon je waardering hiervoor door complimentjes en positieve aanmoedigingen. Beloon eerder met een complimentje of door samen iets leuks te doen.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters8

8. Toon het actieve voorbeeld

Toon het goede voorbeeld. Kinderen zijn échte copycats: ze doen volwassenen graag en veel na. Dus: als jij veel beweegt, zullen zij dat ongetwijfeld ook doen. Zit je lang en veel stil … Dan zullen je kinderen dat ‘voorbeeld’ volgen.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters9

9. Beweeg samen

Als je samen met je kind beweegt of actief van de vrije tijd geniet, geef je het goede voorbeeld maar het werkt ook extra motiverend. Das goed voor de fysieke gezondheid. Én voor jullie band en de positieve sfeer.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters10

10. Praat met je kinderen over beweging, maar luister ook

Kinderen leren in de eerste plaats door te kijken wat jij doet en je na te doen. Een woordje uitleg daarbij helpt: pas je uitleg aan de leeftijd van het kind aan. En neem de tijd om te luisteren naar je kind. Kinderen leren zo hun gedachten en gevoelens te verwoorden.

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters11

11. Betrek kinderen maximaal

Geef kinderen een actieve inbreng en verantwoordelijkheid over beweegmateriaal en de organisatie van beweging. Betrek hen bij dagelijkse huishoudelijke taken, zoals koken, de tafel zetten, boodschappen wegstoppen …

LEES MEER

Iconen beweging kleuters en peuters12

12. Maak van beweging een gewoonte

Bewegen is een belangrijk deel van het dagritme. Beweging stimuleren is ook de kinderen laten meehelpen binnen de vaste dagelijkse structuur van huishoudelijke taken. Maak beweging een deel van jullie leefstijl binnen het gezin.

LEES MEER

Vragen of meer info?