Preventie ondervoeding in woonzorgcentra

In woonzorgcentra is 13% van de Belgische ouderen ondervoed. De helft van de bewoners loopt een risico op ondervoeding. Het draaiboek preventie ondervoeding voor woonzorgcentra wil de gezondheid van jouw bewoners bevorderen. Goed gevoede ouderen hebben minder risico op de fysieke en psychologische gevolgen van ondervoeding die kunnen leiden tot een sneller verlies van autonomie en mobiliteit.

Ben je verbonden aan een Vlaams woonzorgcentrum of werk je er? Ligt preventie van ondervoeding je na aan het hart? Neem dan rustig het draaiboek preventie ondervoeding voor woonzorgcentra door. Dit draaiboek biedt ondersteuning aan organisaties en hulpverleners om een nieuw, gepast preventiebeleid in het woonzorgcentrum te ontwikkelen en te integreren. Of om het bestaand voedingsbeleid te verbeteren.

Het draaiboek bevat een 7-stappenplan dat je helpt om een kwaliteitsvol gezondheidsbeleid uit te werken en zoomt in op drie thema’s: screening, maaltijden en maaltijdomkadering. Het richt zich voornamelijk op bewoners met een risico op ondervoeding, maar zeker ook op bewoners met een goede voedingsstatus, om hun ‘gezonde’ status natuurlijk te kunnen behouden.

Preventie van ondervoeding ook in jouw woonzorgcentrum?

Ben jij ondervoeding mee een stapje voor?

  • Als woonzorgcentrum kan je zelfstandig aan de slag met het draaiboek en de bijbehorende materialen.
    Graag een duwtje in de rug? Volg de vorming Draaiboek preventie ondervoeding in woonzorgcentra.
  • Je kan ook beroep doen op een procesbegeleider via het project ‘procesbegeleiding preventie binnen zorg en welzijn’. Dit project kadert binnen de nieuwe preventieve gezondheidsdoelstelling ‘Gezonder leven’. In eerste instantie zet het project in op vier thema’s: psychofarmaca, mondzorg, ondervoeding en valpreventie

Meer informatie

Contact

Materialen

E-tutorial: ondervoeding in woonzorgcentra

Ga je graag zelf aan de slag? Dat kan! Met onze gratis e-tutorial ontdek je alle basics uit het draaiboek preventie ondervoeding in woonzorgcentra.

E-learning: ondervoeding in woonzorgcentra

Dieper ingaan op het draaiboek preventie ondervoeding in woonzorgcentra? Dat kan met deze uitgebreide e-learning.
Ze richt zich tot medewerkers van woonzorgcentra die een voedingsbeleid willen ontwikkelen of verbeteren.