Een gezondheidsbeleid uitrollen lijkt een hoop werk, maar je staat er als lokaal bestuur gelukkig niet alleen voor. Je kunt namelijk beroep doen op de expertise van de Vlaamse Logo’s en van de andere partners van Gezonde Gemeente.

Coaching door het Logo

15 Vlaamse Logo’s ondersteunen en stimuleren lokale en regionale actoren rond gezondheidsbevordering. Zij werken mee aan de realisatie van het preventieve gezondheidsbeleid en de Vlaamse gezondheidsdoelstellingen. 

Als lokaal bestuur kan je bij je Logo terecht voor coaching over een beleidsmatige aanpak van gezondheid: van een goede analyse van de beginsituatie, bepalen van prioriteiten en doelstellingen, uitwerken en uitvoeren van acties tot het evalueren en bijsturen. Zij gebruiken hiervoor de kadermethodiek van Gezonde Gemeente. Je kan ook bij hen terecht voor advies over projecten, materialen en partners. 

Uit de evaluatie van Gezonde Gemeente blijkt dat 99% van de lokale besturen beroep doet op de ondersteuning van het Logo, en 60% van hen doet dit ook op heel regelmatige basis. 

Voorwoord Foto Schepen Web

“Dankzij de ondersteuning van het Logo komt het gezondheidsaspect in onze gemeente aan bod wat zeer waardevol is. Logo geeft enorm veel advies en ondersteuning aan onze gemeente. Dit is een meerwaarde gelet op het feit dat we binnen de gemeente geen gezondheidsambtenaar hebben.”

Sabrina Coppens, Schepen Sint-Lievens-Houtem

Ondersteunende beleidsinstrumenten

Het stappenplan, de gezondheidsmatrix en de groeimeter zijn drie basisinstrumenten die je helpen bij een kwaliteitsvolle uitbouw van het gezondheidsbeleid in jouw gemeente. 

Inspirerende acties en projecten

Als je op zoek bent naar straffe methodieken en acties om je gezondheidsbeleid in je gemeente vorm te geven, moet je maar eens een kijkje nemen op onze projecten- en themapagina’s.

Je vindt ook een overzicht van alle Vlaamse preventiemethodieken op www.preventiemethodieken.be

Vormingsaanbod

Jezelf of je collega’s een duwtje in de rug geven met een vorming? Dat kan! Neem zeker een kijkje op de opleidingspagina van Gezond Leven. 

In 2016 en 2017 organiseerde Gezond Leven samen met de Vlaamse Logo’s een masterclass rond Gezonde Gemeente. Je leerde er hoe je je lokaal gezondheidsbeleid verdiept en doet uitgroeien tot een succesvol verhaal dat je inwoners aanspreekt en engageert. 
Download de presentaties van de masterclasses van Gezonde Gemeente:

Module 1, 2016

Module 2, 2017

In het voorjaar van 2019 plant Gezond Leven samen met de Vlaamse Logo’s (en VVSG en VAD) een groots Gezonde Gemeente event.

Altijd op de hoogte dankzij de nieuwsbrief

Wil je graag op de hoogte blijven van nieuwe methodieken, ontwikkelingen en vormingen? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Gezonde Gemeente. 

De partners van Gezonde Gemeente