Bouwblok jezelf kunnen zijn

Als leerlingen zich engageren om eigen persoonlijke (leer)doelen te behalen, hebben ze het gevoel dat ze iets voor ‘zichzelf’ nastreven. En dat is heel belangrijk bij ‘jezelf kunnen zijn’.

Een doel kunnen nastreven en bereiken maakt gelukkig. Maar het allerbelangrijkste voor dat geluksgevoel is net niet dat je de eindbestemming bereikt. Wel wat je meeneemt uit de tocht ernaartoe, en wat je zult inzetten op de tocht die nog voor je ligt.

Groeigerichte feedback, ‘groeitaal’, helpt leerlingen om zich te blijven inzetten en zichzelf uit te dagen om doelen te bereiken.

Meer weten over 'jezelf kunnen zijn?

Groeimindset stimuleren? Gebruik groeitaal!

Om je leerlingen te laten groeien, is groeigerichte feedback belangrijk.

Want wanneer leerlingen taal horen die focust op hun ontwikkelingsproces, begrijpen zij dat er een sterke relatie is tussen de ontwikkeling die ze doormaken en de inspanningen die ze daarvoor doen. Wij noemen deze groeigerichte feedback ‘groeitaal’!

Groeitaal zorgt ervoor dat leerlingen willen doorzetten, veerkrachtiger zijn bij tegenslagen én gericht blijven op hun leerproces. Wanneer zij ervaren dat ze een uitdagend leerproces tot een goed einde kunnen brengen, zullen zij later in een nieuw leerproces meer vertrouwen op hun eigen capaciteiten om iets nieuws te leren!

Om je te helpen om meer groeitaal te gebruiken, heeft Platform Mindset (www.platformmindset.nl) héél veel groeitaal voor je op een rij gezet.

Print uit, hang op, oefen en groei.

Verschillende situaties, verschillende taal

Afhankelijk van de situatie zal andere groeitaal beter werken. In de fiche worden volgende situaties onderscheiden:

  1. Wanneer een leerling veel inzet toont, maar het nog niet lukt.
  2. Wanneer een leerling de vaardigheden nog niet heeft om iets voor elkaar te krijgen.
  3. Wanneer een leerling vooruitgang boekt.
  4. Wanneer iets is gelukt door hard werken.
  5. Wanneer een leerling weinig moeite heeft gedaan, maar het wel gelukt is.
  6. Wanneer een leerling weinig moeite heeft gedaan en het niet lukt
Groeitaalsuggesties