In een secundaire school is het stimuleren en ondersteunen van rookstop een belangrijk onderdeel van het rookbeleid voor leerlingen in de tweede en derde graad. Onderzoek toont dat heel wat jongeren willen stoppen met roken en daarvoor hulp nodig hebben. Naarmate jongeren ouder worden, wordt dus bijkomende aandacht voor rookstopondersteuning belangrijk.

Ga het gesprek aan!

Stoppen met roken is moeilijk, ook voor jongeren. Maar dat mag jouw school niet hinderen om het gesprek aan te gaan. Je kan rokende jongeren (ook gelegenheidsrokers) enorm helpen door hen goed te informeren en door te verwijzen naar effectieve rookstophulp. Lees op motiverentotrookstop.be hoe je het gesprek over roken aangaat, leid hen toe naar watwat.be voor de juiste info en zet hen op weg naar gepaste ondersteuning en hulp.

Maak publiciteit

Zet rookstop onder de aandacht in je communicatie naar leerlingen. Maak een vermelding op SmartSchool, hang een affiche van rookstop op, neem dit op in de nieuwsbrief enz.

Infosessie over roken en rookstop

Nodig eens een tabakoloog uit voor een (of enkele) infosessie(s) over roken en rookstop. Een tabakoloog uit jouw buurt helpt je graag verder. Meer info lees je in de infofiche ‘infosessie over roken en rookstop' en hier is een lijst met beschikbare tabakologen.

Rookstopbegeleiding

Zijn er op jouw school rokende jongeren (van 14 tot en met 20 jaar) die een rookstoppoging willen starten onder begeleiding van een rookstopcoach? Organiseer dan rookstop begeleiding op jongerenmaat. De rookstopbegeleiding bestaat uit rookstopsessies begeleid door een erkende tabakoloog en verspreid over een periode van 2 à 3 maanden. Meer info lees je in de infofiche ‘rookstopbegeleiding door een tabakoloog’.