In een secundaire school is het stimuleren en ondersteunen van rookstop een belangrijk onderdeel van het rookbeleid voor leerlingen in de tweede en derde graad. Onderzoek toont dat heel wat jongeren willen stoppen met roken en daarvoor hulp nodig hebben. Naarmate jongeren ouder worden, wordt dus bijkomende aandacht voor rookstopondersteuning belangrijk. Daarom een oproep: maak als school voldoende publiciteit voor het bestaande rookstopaanbod.

Hoe kan je als school rokende leerlingen helpen? Door ze door te verwijzen naar het beschikbare rookstopaanbod en hen aan te moedigen ervan gebruik te maken. 

Rookstop op jongerenmaat: SmartStop

SmartStop helpt jongeren tot en met 20 jaar om te stoppen met roken. Met de eenvoudige SmartStop-app en de begeleiding van een SmartStop-tabakoloog. De app geeft de jongeren een klare kijk op hun rookstop: zo zien ze onder andere hoeveel centen ze ermee uitsparen. En ze kunnen ook in contact komen met andere jongeren die net als hen stoppen. Lees hier meer over de SmartStop-app. 

Tabakologen die met SmartStop werken, kunnen een infosessie over roken en tabak geven op school. De infosessie is bedoeld voor leerlingen van de 2de en 3de graad, zowel voor de niet-rokers als de rokers. 

Hoe je als school SmartStop kan organiseren? Dat ontdek je hier. 

Wil je rokende personeelsleden helpen stoppen? Neem dan een kijkje op gezondwerken.be.