Voor artsen: Stel een verwijsbrief op

Om patiënten door te verwijzen moet je een persoonlijke verwijsbrief maken die de patiënt en de Bewegen Op Verwijzing-coach informeert over welke beweging (niet) mag worden gedaan. Zonder zo’n verwijsbrief kan je patiënt niet bij een Bewegen Op Verwijzing-coach terecht. Je kan zelf een verwijsbrief opstellen of er eentje aanmaken via onderstaande tool.

Wie komt in aanmerking voor een verwijsbrief?

Tijdelijk GEEN verwijsbrief nodig voor Bewegen Op Verwijzing

Om je als huisarts te ontlasten en toch jouw patiënten te ondersteunen en te motiveren om meer te bewegen tijdens deze corona-uitbraak heeft Domus Medica samen met het Vlaams Instituut Gezond Leven beslist dat er tijdelijk geen verwijsbrief nodig is van jou als arts voor dit traject. De Bewegen Op Verwijzing-coach zal hiervoor de volgende werkwijze toepassen:

  1. De coach belt vóór het intakegesprek met jou.
    1. Indien er contra-indicaties zijn of verdere onderzoeken nodig blijken, dan moet deze patiënt eerst bij jou langskomen.
    2. Indien er geen contra-indicaties zijn of verdere onderzoeken nodig blijken, dan kan de patiënt starten met Bewegen Op Verwijzing.
  2. Wanneer de coronacrisis gestabiliseerd is, neemt de patiënt contact op met jou voor de verwijsbrief. De Bewegen Op Verwijzing-coach moet de ondertekende verwijsbrief bewaren.
  3. Tijdens de huidige maatregelen gaat de coaching corona-proof door. De coaching gebeurt veel via telefoon of beeldbellen.

De Bewegen Op Verwijzing-coach blijft jou en je patiënten professioneel bijstaan zodat je patiënten de best mogelijke zorg kunnen krijgen zonder je administratief te belasten. Je blijft zoals gewoonlijk via verslaggeving op de hoogte van het traject dat je patiënt zal afleggen. Natuurlijk kan je nog altijd een verwijsbrief maken tijdens het consult. Jouw impact op de attitude en motivatie van patiënten is van groot belang.

Raad jij al lichaamsbeweging aan bij patiënten met een onderliggende pathologie?

Lichaamsbeweging wordt specifiek aanbevolen bij ziektes zoals overgewicht en obesitas, chronische nek- en rugpijn, diabetes type I & II, depressie, hartfalen... Maar welk soort lichaamsbeweging en hoeveel wordt dan aanbevolen? En welke zijn de diagnosespecifieke beweegaanbevelingen? Antwoorden daarop kan je terugvinden in het werk 'Lichaamsbeweging bij de preventie en behandeling van ziektes'.

Lichaamsbeweging bij de behandeling en preventie van ziektes