De Preventiepeiling

De Preventiepeiling (vroeger indicatorenbevraging) is een driejaarlijkse vragenlijststudie die peilt naar het preventieve gezondheidsbeleid in scholen, bij ondernemingen, steden en gemeenten, kinderopvanginitiatieven en zorg- en welzijnsinstellingen in Vlaanderen en Brussel.

Je kan nu deelnemen aan:

- het 1e (thematisch) luik van de Preventiepeiling bij de CAW-deelwerkingen

- het 2de (algemeen) luik van de Preventiepeiling bij ondernemingen, ouderenzorgvoorzieningen, jeugdhulporganisaties en voorzieningen voor personen met een handicap

Preventiepeiling - deel 1: thematisch preventief gezondheidsbeleid

In het eerste deel van de Preventiepeiling bevragen we hoe organisaties inzetten op de thema's voeding, mondgezondheid, beweging, lang stilzitten, valpreventie, mentaal welbevinden, roken, alcohol en illegale drugs.
Deel 1 van de Preventiepeiling is ondertussen afgelopen voor alle settings behalve CAW's. Klik door op één van onderstaande settings om de resultaten te raadplegen (indien reeds beschikbaar) of om deel te nemen aan de bevraging bij CAW's.

Preventiepeiling - deel 2: algemeen preventief gezondheidsbeleid

In het tweede deel van de Preventiepeiling onderzoeken we hoe organisaties ervoor zorgen dat hun preventieve gezondheidsbeleid succesvol is.
We lanceren het tweede luik van de Preventiepeiling bij de verschillende settings vanaf het najaar van 2023 en publiceren in de loop van 2024 de resultaten. Kies via de tegels hieronder je setting om te zien of de bevraging of de resultaten online staan.

Meer info?

Kies hieronder een setting. Je vindt er meer informatie over de lopende en geplande bevragingen en kan er de resultaten van de huidige (indien reeds beschikbaar) en vorige editie (2019-2020) raadplegen.


Gezond Leven vzw voert de Preventiepeiling uit in opdracht van het Departement Zorg en samenwerking met verschillende partners: Vlaams Expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD), Expertisecentrum Val- en Fractuurpreventie Vlaanderen, Vlaams Instituut Mondgezondheid, de Vlaamse Logo's en The Human Link.

Banner partners preventiepeiling Human Link

Heb je vragen? Op zoek naar specifieke resultaten? Of interesse in een samenwerking? Contacteer ons via preventiepeiling@gezondleven.be.