Je brengt heel wat uren door op je werk, en van werken krijg je … honger. De verleidelijke snoeprepen in de automaat, de dagelijkse frieten in het personeelsrestaurant of het stuk taart van je jarige collega: snoepen op het werk is haast niet te vermijden.

Met deze gezondheidstips ga jij de uitdaging aan om elke dag gezond te eten op het werk.

Gezond eten op het werk begint aan je bureau

Infographic Voeding Werk 2

De kat bij de melk zetten, doe je beter niet. Hou dus ook geen pakje koeken of andere ongezonde tussendoortjes binnen handbereik. Een stuk fruit leg je beter wel in je gezichtsveld: zo vergeet je het zeker niet op te eten.

Lonkt die snoepbokaal op kantoor de hele dag naar jou? Vervang hem door een gesloten, ondoorzichtig exemplaar. En zet hem op minstens 1,8 meter van jouw werkplaats. Of beter nog: verstop hem in een kast en haal hem zo weinig mogelijk boven. Ga je helemaal voor gezond? Raap dan al je moed bij elkaar en vraag je collega's om de bokaal niet langer bij te vullen.

Water blijft de dorstlesser bij uitstek. Maar wist je dat jij heel gemakkelijk doodgewoon kraantjeswater omtovert in een smaakvol en gezond drankje? Water pimpen, hoe doe je dat? Voeg wat schijfjes sinaasappel, limoen of komkommer toe. Ook blaadjes munt of basilicum zijn goede smaakmakers. Wil je tegelijk aan de teamgeest werken? Spreek met je collega's af dat ieder om de beurt het water pimpt met zijn of haar favoriete smaakje. Succes verzekerd!

Is regelmatig en voldoende drinken voor jou een echte opgave? Zet dan een fles water op je bureau. Drank zien, doet drinken.

Blijf niet de hele dag aan je bureau zitten en maak tijd voor een gezond tussendoortje in de koffieruimte.

Vervangboodschap frisdrank

Ga voor een gezonde lunch op het werk

  • Bereid je lunch dan ook thuis voor na de avondmaaltijd of 's morgens na het ontbijt. Zo eet je minder en vooral gezonder.
  • Blijf voor de lunch niet aan je bureau zitten, maar strek even de benen en geniet van je middagmaal in de koffiekamer.
  • Zit je vaak op restaurant voor een zakenlunch? Lees dan zeker deze gezondheidstips. Je doet er ongetwijfeld inspiratie op voor een gezond zakendiner.
  • Hoe een gezonde lunch is samengesteld vind je hier.

Laat je niet verleiden door snoep- en drankautomaten!

Ze staan in bijna elk bedrijfsgebouw, worden gretig bezocht en bevatten zelden iets gezonds: snoep- en drankautomaten brengen je dan ook snel in verleiding. De beste manier om eraan te weerstaan? Neem een gezond tussendoortje mee van thuis. Enkele suggesties:

  • stuk fruit
  • potje yoghurt
  • handjevol ongezouten noten

Vermijd de route langs snoep- en drankautomaten op weg naar een collega of het toilet. Neem een andere weg, zo zie je de automaten niet staan en heb je nog wat extra beweging: dubbele winst!

Voorziet je werkgever (gratis) fruit? Laat deze gezonde snack dan niet aan je voorbijgaan!

Hoe kan je gezond eten tijdens ploegenarbeid?

Ploegenarbeid kan een grote impact hebben op je voedingspatroon. Daarom is het belangrijk om veel aandacht te hebben voor je voedingsgewoonten als je ploegenarbeid verricht. Lees hier tips om je te helpen om gezond te eten tijdens ploegenarbeid.

Gezond eten op het werk: wat doet de werkgever?

Werknemers die gezond eten en bewegen, worden minder snel ziek. En dat is ook voor de werkgever goed nieuws. Het thema ‘gezond eten op het werk’ ligt hem dan ook nauw aan het hart.

Hoe helpt je werkgever jou om gezond te eten op het werk?

Graag inspiratie voor een lekkere en gezonde lunch? Ga aan de slag met het kant- en-klare draaiboek kookworkshop gezonde (broodjes)lunch of schakel een diëtist in uit de lesgeverspool van het Logo uit jouw regio. Kijk voor meer informatie op Draaiboek kookworkshop gezonde (broodjes)lunch | Gezond Leven.