Hoe maak je werk van een gezond woonbeleid?
Als lokaal bestuur kan je heel wat verschillende acties ondernemen om je inwoners gezonder te laten wonen. Zoals: mensen sensibiliseren rond het belang van een gezonde binnenlucht, hen ondersteuning bieden om hun woningkwaliteit te verbeteren, de woningkwaliteit van het eigen patrimonium garanderen, inzetten op een duurzame ruimtelijke ordening … Veel mogelijkheden dus. En je staat er niet alleen voor.
Gezonde Gemeente helpt je om stap voor stap te evolueren van losse acties rond gezond wonen naar een samenhangend beleid, rekening houdend met een aantal succesfactoren.
Doe mee aan de jaarlijkse actieweek Gezond Wonen
Elk najaar organiseert Gezond Leven in nauwe samenwerking met de Vlaamse Logo’s en dankzij middelen van het agentschap Zorg en Gezondheid een actieweek ‘Gezond Wonen’ om dit thema op de agenda te zetten. Laat je gerust inspireren door acties van de afgelopen edities! De Vlaamse Logo’s ondersteunen je graag hierbij.
In 2021 zal de actieweek doorgaan van 15 november t.e.m. 19 november.
Laat je inspireren
Al heel wat lokale actoren zoals sociale huisvestingsmaatschappijen (SHM’s), OCMW's, huisvestingsdiensten en intercommunales zetten acties op, al dan niet op basis van het aanbod uit de menukaart. In deze inspiratielijst vind je een aantal van deze acties.
Begeleidingstrajecten:
- Condensatieduo’s, SHM Nieuwdak
- Bewonersbijeenkomst, SHM De Mandel
- Huisbezoeken, SHM Ons Onderdak
- Bemoeizorg, Gemeente Beveren, Kruibeke en Temse; Gewestelijke Maatschappij voor Huisvesting Beveren en Woonanker Temse
- Premiebezoeken, Huisvestingsdienst regio Izegem
- Screening woningen op woningkwaliteit, wooncomfort en zorgnood, intergemeentelijke samenwerking Woonwinkel West
- Huurbegeleidingstraject om vocht en schimmel aan te pakken, SVK Noord-Limburg
- Begeleidingstraject woningvervuiling, stad Turnhout
Vorming:
- Opleidingsaanbod voor thuiszorgdiensten over gezond wonen en energie, intergemeentelijk wooninfopunt Hartje Hageland
- Vorming en checklist voor medewerkers, Vlaamse Logo’s en Vlaams Instituut Gezond Leven
- Vormingsmoment in samenwerking met buurtcentra, SHM Dijledal en Leuvense buurcentra
Sensibiliseren en informeren:
- Bannertentoonstelling over woonkwaliteit en gezond binnenmilieu, intergemeentelijke samenwerking Woonplus Laarne, Wetteren, Wichelen
- Demonstratiewoning gezond (t)huis, Vlaamse Logo’s en Vlaams Instituut Gezond Leven
Woningonderzoeken
Via het Binnenmilieubesluit (2004) (uitvoeringsbesluit bij het Preventiedecreet van 2003) kan je bij de medisch milieukundigen van het Logo een onderzoek naar het binnenmilieu van een woning of publiek toegankelijk gebouw aanvragen.
Aan de slag met de instrumenten van Gezonde Gemeente
Gezonde Gemeente biedt drie instrumenten aan die op elk gezondheidsthema toepasbaar zijn. Dus ook op gezond wonen:
- De gezondheidsmatrix
- De stappen naar een gezondheidsbeleid
- De groeimeter: succesfactoren voor een gezondheidsbeleid
De komende maanden werkt Gezond Leven, samen met de Logo’s en het agentschap Zorg en Gezondheid, verder aan praktische instrumenten die je zullen helpen om een beleid uit te bouwen voor gezond wonen. Denk bijvoorbeeld aan een uitgewerkte gezondheidsmatrix met inspirerende acties. Sommige Logo’s hebben al zo’n gezondheidsmatrix. Contacteer hen gerust.
Laat je ondersteunen
Je staat er niet alleen voor. Het Logo uit jouw regio helpt je graag bij het uitbouwen van een gezondheidsbeleid. Neem contact op met het Logo om te horen hoe zij jou kunnen helpen bij het thema gezond wonen.
Contact
Voor ondersteuning bij het gebruik van en vragen over de modal shift tool kan je terecht bij lize.vandyck@gezondleven.be (of bel naar: 02 422 49 68).