Aanpassingen in de werkroutine en omgeving
Kleine aanpassingen in je werkroutine of werkomgeving zijn vaak gemakkelijk te realiseren en hebben het gewenste effect. Denk bijvoorbeeld aan wisselwerken. Dat is elk half uur even rechtstaan in, op en rond je werkplek. Probeer ook eens even te bewegen tijdens deze onderbrekingen. Tussendoor bewegen houdt je scherp, geeft je meer energie en versterkt de interne samenwerking.
Sta (elke 20 tot 30 minuten) even recht
De bewegingsdriehoek beveelt aan om elk half uur even recht te staan. Test volgende tips even uit en bekijk welke voor je onderneming nuttig zijn.
- Heb je een draagbare telefoon? Stel je even recht tijdens het gesprek.
- Integreer pauzesoftware als optie in het IT-systeem van je onderneming. Of maak een reminder voor jezelf. Kleef een post-it op je scherm, stel een herinnering in op je gsm, of vraag collega’s om je in beweging te zetten.
- Beperk het aantal interne mails: wil je een collega of medewerker iets vragen? Sta recht en stap er even naartoe.
- Plaats printers en prullenbakken meer centraal zodat je moet rechtstaan om iets af te drukken of weg te gooien.
- Vul een glas in plaats van een kan met water. Zo zal je vaker moeten rechtstaan om je glas te vullen.
- Voorzie een vergaderruimte met hoge tafels (bijvoorbeeld receptietafels) om staand vergaderen aan te moedigen.
- Plaats de drankjes niet op de vergadertafel maar in de hoek van de ruimte. Zo moeten deelnemers regelmatig rechtstaan.
- Ontvang klanten of bezoekers staand of bied hen deze gezonde mogelijkheid.
Rechtstaan tijdens overlegmomenten
Ook tijdens overlegmomenten hoef je niet te blijven zitten. Op de pagina's gezondvergaderen vind je naast de nodige inspiratie ook kant-en-klare materialen om te werken aan gezonde overlegmomenten met aandacht voor het zitgedrag. Bestel ook de box ‘Gezond vergaderen’ die bestaat uit een doos met wikkel, checklists, bladwijzers, tafelstaanders en stickers.
En stap even rond
De bewegingsdriehoek illustreert ook dat ‘elke stap telt’. Even stappen is een eenvoudige manier om lang zitten te beperken en te onderbreken. Iedereen die regelmatig langer dan een half uur achterelkaar zit, is gebaat bij (korte) beweegmomenten – bewegingstussendoortjes. Het geeft je in no time meer energie!
Om te overleggen is het niet altijd nodig een vergaderzaal te reserveren. Neem eens iemand mee naar buiten om iets te bepreken. Wedden dat de route, de buitenlucht en bovenal de beweging inspirerend werken? Lees hoe je een wandelvergadering aanpakt.
Ook de middagpauze is een ideale gelegenheid om even de benen te strekken. Blijf niet zitten, praat al staand even bij na je maaltijd. Of las een lunchwandeling in en ga na de middag met een fris hoofd weer aan de slag.
Je stappen tellen is een handig trucje om lang zitten te onderbreken en meer te stappen. Een app, een activitytracker of een klassieke stappenteller … Er is keuze genoeg. Wist je dat een app die stappen telt minder betrouwbaar is dan een goede stappenteller of activitytracker. Ontdek de verschillende methoden met hun voor- en nadelen.
10.000 stappen per dag (8.000 stappen voor 65-plussers) is ideaal om je gezondheid te stimuleren. Het project 10.000 stappen helpt mensen om meer te bewegen en dat doel te bereiken. 10.000 stappen zet niet alleen aan om meer te bewegen. Studies tonen aan dat dit project Vlamingen ook minder uren doet zitten. Lees meer over 10.000 stappen op het werk en de projectmaterialen.