Bij je thuis lonkt je bed, de zetel, de hangmat, … Toch is het een kwestie van eraan te weer¬staan en meer te bewegen en niet te lang stil te zitten. Met onderstaande tips lukt dat vast!

Hoe beperk je het stilzitten?

  • Zit je voor tv? Zit dan niet te lang ononderbroken stil: strek je benen tijdens de reclame of leg de afstandsbediening wat verder zodat je regelmatiger rechtstaat. Is er niets interessants op de beeldbuis? Ga dan wandelen, de frisse lucht zal je deugd doen.
  • Ga regelmatig een glas fris water halen. Zo ben je in beweging én kom je aan je aanbevolen portie water van 1,5 liter per dag.
  • Telefoneer je of werk je met de tablet? Dan hoeft dat niet per se al zittend. Staand – en zelfs wandelend – lukt ook prima.
  • Praktische zaken regelen, zoals onlinebankieren, doe jij misschien aan tafel. Wat dacht je ervan om ondertussen recht te staan? Zet je pc op een hoge kast en hup … je bent vertrokken.

Weetje

Oplichtende schermen van tv’s, smartphones en tablets stimuleren je hersenactiviteit. Leg ze een uur voor bedtijd aan de kant, anders wordt het moeilijk om de slaap te vatten

Hoe vermeerder je jouw beweegmomenten?

  • Huishoudelijke buitenklusjes brengen vanzelf een dosis beweging met zich mee. Ramen lappen, terras schuren, auto wassen, …: met je favoriete muziek erbij wordt het een fijne work-out. Bovendien spaar je geld uit door het zelf te doen.
  • Tuinieren is een prima beweegmoment. Steek dus je handen uit de mouwen in je moestuin, op je balkon, in de volkstuin, … En hark en spit dat het een lieve lust is.
  • Eropuit trekken in de natuur is altijd een goed idee. Ga wandelen met de hond. Of ravot met je (klein)kinderen in de speeltuin, het bos, thuis, ... Laat je alvast inspireren voor groene speelplekken.
  • Ook van je tv-moment maak je een beweegmoment. Hef gewichtjes, doe BBB-oefeningen, trap op je hometrainer, … Mogelijkheden zat!
  • Geef je diepvriezer een plaats in een koele ruimte in plaats van de keuken. Zo zet jij meer stappen op weg naar de diepvriezer en bespaar je op energieverbruik, doordat het toestel in een koudere ruimte staat.

Gezonde Thuis

Via onze interactieve tool Gezonde Thuis ontdek je welke (kleine) aanpassingen je kan maken in je eigen woning om gezond eet- en beweeggedrag makkelijker te maken.