Beweeg jij regelmatig? Of net niet en wil je vaker bewegen? Dan doe je er goed aan om jezelf te informeren rond blessures. Voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Ga dus aan de slag met onze blessurepreventietips.

Blessures omzeilen doe je zo:

  • Begin niet te snel en intensief. In de beginperiode ben je het kwetsbaarst voor kleine spier- en gewrichtsletsels, zeker wanneer je lang weinig hebt bewogen. Gun je spieren en gewrichten de tijd om weer te wennen aan die grotere belasting.
  • Bereid jezelf goed voor op elke bewegingssessie – met een rustige en verantwoorde opwarming. Zo stoom jij je spieren en gewrichten klaar voor wat komt. Je maakt ze soepeler, stimuleert de doorbloeding waardoor ze warm worden, en verhoogt je stofwisseling. Ook mentaal ben je er nu klaar voor. Een goede opwarming is bijvoorbeeld een paar minuten wandelen of fietsen.
  • Bouw na de inspanning af met een afkoelsessie. Bol uit door een paar minuten rustig te huppelen, wandelen of lopen. En doe daarna wat lichte stretchoefeningen. Laat ook je geest weer tot rust komen, bijvoorbeeld met een warme douche.
  • Train je been-, buik- én rugspieren. Die laatste zorgen voor je rompstabiliteit en vangen zo de grootste schokken op. Zonder stevige spieren loop je meer kans op blessures.
  • Gooi je spieren geregeld los met wat lenigheidsoefeningen. Wie lenig is, zal niet snel blessures krijgen.
  • Kies voor, tijdens en na je bewegingssessies voor gezonde voeding.
  • Rust voldoende uit na je inspanningen. Zo recupereer je sneller.
  • Gebruik alleen geschikt materiaal en dito uitrusting. Kies bijvoorbeeld voor aangepaste sportschoenen.

Ben je ouder dan 45, beweeg je al lang niet veel of twijfel je of je medisch fit bent om te sporten? Contacteer dan je huisarts.

Toch een blessure opgelopen? Ga ook dan naar je huisarts en engageer je voor een snelle en juiste behandeling. Sla pas opnieuw aan het sporten wanneer je volledig bent hersteld.

Meer weten? Ontdek de basisprincipes van slim sporten en gezond sporten.