Benieuwd hoe anderen het aanpakken om meer te bewegen in hun leven? Ontdek de verhalen van onder andere Kim, Adnan en Ellen. Stuk voor stuk heel verschillende mensen met diverse leeftijden, achtergronden en elk hun eigen uitdagingen. Maar drie dingen hebben ze gemeen: een goed (beweeg)plan, kleine maar fijne veranderingen die passen bij hun leven, en een duwtje in de rug van vrienden, familie of andere sleutelfiguren.

Eva*, 40 jaar

Categ physact social3b

“Als alleenstaande mama is het altijd puzzelen om m’n werk als loketbediende en tijd met m’n dochter Fien te combineren. Tegen dat Fien klaar is met haar huiswerk en we gegeten hebben, is het al snel 19 u. En dan kruipen we meestal in de zetel. De laatste tijd zat ik niet lekker in m’n vel en had ik geen energie meer. M’n huisarts raadde me aan om wat meer actief te zijn om zo ook beter te kunnen ontspannen. Ik ging op zoek naar betaalbare manieren om meer te bewegen. Fien wou vaker met de fiets naar school, dus dat doen we nu elke woensdag (dan werk ik een halve dag). Het vraagt een beetje meer planning, maar tot nu toe lukt het en voelt het goed!” Ontdek hoe Eva het aanpakt en laat je inspireren.

(*) Eva is een fictief personage.

Kim*, 42 jaar

Kim

Onlangs kreeg ik de diagnose diabetes type 2, een ziekte die ook mijn ouders trof ... Ik weet wat dat kan aanrichten en wil er iets aan doen! Volgens mijn huisarts is meer bewegen goed voor m’n diabetes en overgewicht. Maar als dossierbeheerder zit ik veel uren. Ik probeerde al vaak meer te bewegen, maar hield nooit vol door te hoge verwachtingen, te intensief starten, te dure activiteiten ... Vorige maand stelde ik samen met een Bewegen Op Verwijzing-coach een plan op maat op. M’n coach Dempsey denkt nu mee over haalbare doelen en motiveert me, ook als het even minder gaat. De coaching wordt grotendeels terugbetaald, dus da’s mooi meegenomen. Ontdek het plan van Kim en laat je inspireren.

(*) Kim is een fictief personage.

Adnan*, 34 jaar

Adnan

Door een autoaccident belandde ik 5 jaar geleden in een rolstoel. Het eerste jaar liet ik de moed helemaal zakken … Ik was voor veel dingen afhankelijk van anderen. Ik wilde graag sporten, maar ik durfde de stap naar een club niet te zetten. Mijn verpleegster gaf me een folder over rolstoelbasketbal en zo leerde ik Buurtsport kennen. De eerste proefles gaf me zo’n goed gevoel. Sindsdien heb ik er al veel leuke mensen ontmoet. De sociale contacten houden me mentaal gezond en de extra beweging natuurlijk ook! Plezier is er belangrijker dan competitie. Ontdek hoe Adnan een actiever leven start en laat je inspireren.

(*) Adnan is een fictief personage.

Nadia*, 75 jaar

Nadia

Ik ben mijn man Roger verloren toen ik 70 was en woon sindsdien alleen thuis. Tot een paar jaar geleden kon ik alles alleen. Maar door een probleem aan mijn heupen en een slecht zicht ben ik een paar keer gevallen. Nu heb ik hulp nodig in het huishouden. Ik krijg maaltijden aan huis van het OCMW en Farah van thuiszorg komt 1 keer per week langs. Ik probeer haar dan zoveel mogelijk te helpen, want ik ben eigenlijk wel graag bezig in huis. Veel vrienden en familie heb ik niet meer, dus het babbeltje tussendoor met Farah is welkom. Mijn kinesist zei dat meer beweging goed voor me is. Daarom probeer ik ook wat vaker uit de zetel te komen. Ontdek het verhaal van Nadia (en haar hond Teddy) en laat je inspireren.

(*) Nadia is een fictief personage.

Ellen, 29 jaar

Ellen

Mijn vriend Vincent en ik verwachten ons eerste kindje. Alles is nieuw voor ons, en mijn grootste zorg was hoe je ervoor zorgt dat de baby gezond is tijdens de zwangerschap. Ik kreeg wel goedbedoelde raad (bv. “je moet weinig bewegen en veel rusten”), zocht op het internet … Maar was die informatie betrouwbaar? Dat maakte me onzeker. Gelukkig krijgen we van mijn gynaecoloog ook duidelijke richtlijnen voor gezonde beweging en voeding. Zij zegt dat regelmatig bewegen net heel belangrijk is voor mij én voor de groei van mijn kindje. Vincent en ik gaan wekelijks wandelen of rustig zwemmen in Rooigem-bad: nog even qualitytime voor onszelf, voor we met drie zijn 😊. Soms voel ik me ‘s morgens nog misselijk of te moe, maar op mijn ‘goede dagen’ bewegen we wat meer. Ontdek Ellens nieuw leven en laat je inspireren.

(*) Ellen is een fictief personage.