Meer beweegkansen: je hoeft ze niet altijd ver te zoeken. Kleine aanpassingen in je dagelijkse bezigheden kunnen al een gróót verschil maken.

Laat de auto staan

Om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid beweging te komen bij je kind is er vaak meer nodig dan (al of niet georganiseerde) sport- en spelactiviteiten. Een wandeling naar de bakker, een fietstochtje naar school, familie of vrienden kan de beweegteller flink doen oplopen. Laat dus zoveel mogelijk de auto staan.

Het lijkt allemaal erg simpel om de wagen thuis te laten voor kleine dagelijkse verplaatsingen, maar met een druk gezinsleven is dat niet altijd evident. We geven toch graag enkele mogelijke oplossingen en tips. Wat is jouw hindernis om je verplaatsingen met de fiets of te voet te doen?

 • Het is te gevaarlijk op de weg om te stappen of fietsen met kinderen.

  De veiligheid is een zeer terechte bezorgdheid van vele ouders. Het verkeer in de buurt van scholen is bijvoorbeeld vaak een ware heksenketel. Als je zelf daarom elke dag de wagen blijft nemen, los je het probleem natuurlijk niet mee op. Hoe meer ouders en kinderen zich te voet of met de fiets verplaatsen, hoe kleiner de verkeerschaos en hoe veiliger de schoolbuurt wordt.
  Heel wat organisaties zijn zich bewust van het veiligheidsprobleem en doen er alles aan om kinderen, al dan niet samen met hun ouders, te helpen zich veilig in het verkeer te begeven met de fiets of te voet. Over één punt zijn ze het allemaal eens: kinderen leren best van jongs af aan het verkeer en de mogelijke risico’s kennen. Niet voor niets doen heel wat scholen veel inspanningen om kinderen behendig te maken op de fiets via proeven en fietsexamens. Maar ook als ouder kan je je kinderen veel leren in het verkeer. Ga de baan op, zoek samen de veiligste route en leer je kind de verkeersregels.

 • Mijn kinderen zeuren altijd als we met de fiets of te voet gaan.
  Misschien is dit wel de moeilijkste hinderpaal. Niet altijd staan kinderen ’s morgens enthousiast klaar om te voet of met de fiets naar school te gaan. En zeurende en treuzelende kinderen, daar heb je tijdens de drukke ochtendspits echt geen zin in.
  Hier is je voorbeeldrol als ouder waarschijnlijk het meest succesvol. Neem je zelf voor kleine afstanden (< 5 km) de wagen, dan zullen je kinderen niet begrijpen waarom je hen plots niet meer naar school wil brengen. Toon dat je fietsen en stappen belangrijk vindt en leg hen uit waarom. Niet alleen jullie gezondheid, maar ook het milieu en de portemonnee varen er wel bij. Neem voor gezamenlijke uitstapjes, bijvoorbeeld naar de speeltuin of een bezoekje aan vriendjes ook eens samen de fiets.
  Moedig hen aan en maak goede afspraken. Uiteraard zullen kinderen beter gemotiveerd zijn als ze een goede fietsuitrusting hebben.

 • Het weer laat het vaak niet toe om met de fiets of te voet te gaan.

  Het is natuurlijk geen pretje om door de regen te wandelen of te fietsen. Maar regen is eigenlijk geen excuus om het niet te doen: goede regenkledij voorzien is belangrijk.
  Maar al bij al lijkt het in ons schijnbaar regenachtige land best mee te vallen. Weet je dat het in Vlaanderen 90% van de tijd droog blijft?

 • We hebben echt geen tijd om ’s morgens met de fiets of te voet te gaan.

  Het is ’s morgens vaak een race tegen de tijd om iedereen op bestemming te krijgen. Begrijpelijk als je echt niet ziet hoe het zou lukken als je eerst nog moet fietsen of lopen! Maar probeer het eens. Je bent misschien wat langer onderweg, maar die tijd win je zo terug omdat je files rond de school omzeilt.
  M
  isschien loont het wel de moeite om hier tien minuutjes vroeger voor op te staan. Een goede planning helpt echt. Je kan bijvoorbeeld de ontbijttafel en lunchpakketten de avond voordien al klaarzetten. Zo win je ’s morgens tijd en kan je wat vroeger de deur uit. En je hoeft ’s avonds geen of minder tijd uit te trekken om nog naar de sportclub te gaan.
  Denk ook eens aan fiets- of voetpoolen. Spreek met andere ouders een beurtrol af om een groepje kinderen naar school te brengen. Zo win je de dagen dat je niet moet gaan, ook weer tijd.
  F
  ietsen en wandelen is natuurlijk de vrijetijdsactiviteit bij uitstek. Heb je geen tijd om naar school te fietsen, dan kan een fiets- of wandeltochtje ’s avonds of in het weekend heel ontspannend zijn.

 • We wonen te ver van de school en/of de winkels om te voet of met de fiets te gaan.

  Niet iedereen woont op loop- of fietsafstand van de school of het winkelcentrum. Soms moet je echt de auto of bus nemen. Maar parkeer dan een blokje verder of stap een halte eerder af en stap het laatste stuk. Je vermijdt zo ook het aanschuiven aan de schoolpoort.
  J
  ongeren die alleen met de bus naar school gaan, kan je stimuleren om een halte vroeger, bijvoorbeeld waar een vriend of vriendin woont, uit te stappen. Ze kunnen dan nog even samen tijd doorbrengen en zo doet je kind het laatste stuk te voet.

Meer weten over actieve verplaatsingen?

 • www.knooppunter.com is een handige site om fietstochtjes te plannen.
 • Het Octopusplan is een project dat zoveel mogelijk kinderen op een actieve wijze naar school wil doen komen. Met het Octopusplan wil men de route naar school en de buurt van de school veiliger maken.
 • www.fietsersbond.be is een organisatie die ijvert voor de belangen van mensen op de fiets. Ook op deze site vind je veel algemene info rond verkeersveiligheid.
 • Fiets- en voetpoolen: in groepjes te voet of op de fiets naar school.

Zitonderbrekingen en zitten beperken

Kinderen spenderen vaak véél tijd aan tv-kijken, gamen en computeren, tablet of smartphone ... ook wel ‘schermtijd’ genoemd. Meestal gaan die activiteiten gepaard met lang en ononderbroken zitten, wat negatieve gevolgen heeft voor de lichamelijke en mentale gezondheid van het kind. Als ouder hou je deze schermtijd dagelijks best binnen de perken.

Dit kan je doen door lang stilzitten te onderbreken of te vermijden:

 • Sta tijdens zittende activiteiten om het half uur eens recht: doe een beweegoefening tijdens de reclame, haal een glas water, ga naar het toilet, doe je pyjama aan …
 • Vervang zittende activiteiten: kies voor actieve games of computer rechtstaand, ga buiten spelen of zoek je vrienden op in plaats van voor tv te hangen, ga met je vrienden wandelen in plaats van op de kamer te zitten …

Van binnen naar buiten

Kinderen spelen graag buiten. En dat is goed, want buiten spelen is supergezond. Niet alleen voor de frisse lucht, maar ook omdat kinderen er heel vrij kunnen bewegen. Kinderen die buiten spelen bewegen intenser en leven zich volop uit.

Jongeren aanmoedigen om naar buiten te gaan is vaak moeilijker. ‘Buiten spelen’ is niet meer voor hen, vinden ze. Maar, er zijn heel wat activiteiten waarbij jongeren bewegen en een frisse neus halen. Zoals wandelen naar/met vrienden, sporten op het speelplein in de buurt, skaten op straat, de auto of hun fiets wassen … Verkies deze activiteiten boven tv-kijken! En heb je als ouder in het weekend meer tijd? Trek eropuit met je gezin, de natuur in.