Het is belangrijk dat baby’s bewegen, niet te lang aan een stuk stilzitten of -liggen en genoeg slapen. Voor een gezond gewicht, goede groei en dito ontwikkeling. Beweging verbetert ook het mentaal welbevinden van kinderen. Maar hoeveel beweegt en slaapt een baby best? Dat ontdek je meteen.

De aanbevelingen hiernaast zijn van toepassing op álle baby’s (0 tot 1 jaar) en staan los van geslacht, cultuur, religie, achtergrond … Ook voor kindjes met een beperking zijn ze relevant. Ouders en andere opvoeders van kinderen met een medische aandoening kunnen bij de huisarts of specialist extra advies vragen.

Waarom is voldoende bewegen en slapen belangrijk voor baby’s?

Baby’s die voldoende bewegen, het stilzitten beperken en genoeg slapen, plukken daar de vruchten van. Fysiek en mentaal! Álle voordelen van beweging en slapen op een overzichtelijk rijtje? Je vindt ze hier.

Elk stapje telt voor een gezonde groei: aanbevelingen voor baby’s

Voor een gezond leven is een gezonde mix van bewegen, zitten en slapen belangrijk. En dat élke dag. Ga je helemaal voor de aanbevelingen hieronder voor slaap, stilzitten en beweging? Elke stap die je zet is er eentje vooruit, een overwinning op zich. Zo bouw je stilletjes aan de gezondheid van jouw baby.

Geraakt je kindje niet aan onze aanbevelingen, omdat zijn gezondheid dat bijvoorbeeld niet toelaat? Stimuleer het kind dan toch nog om zoveel mogelijk te bewegen binnen zijn eigen kunnen. De belangrijkste les? Klein beginnen en stap per stap opbouwen geeft je meer kans op succes.

Hoeveel slaap heeft een baby nodig?

Baby’tjes van 0 tot 3 maanden oud slapen best zo’n 14 tot 17 uur per dag. Vanaf 4 maanden tot 11 maanden is dat wat minder: 12 tot 16 uur. Ook dutjes rekenen we daarbij!

Kan een baby lang blijven stilzitten?

Baby’s zitten vaak stil in hun Maxi-Cosi, buggy, kinderstoel. Daar is natuurlijk niets mis mee. Toch waak je er beter over dat ze niet te lang in dezelfde positie blijven zitten of liggen. Enkele tips:

  • Baby’s zitten beter niet langer dan één uur aan een stuk stil, zoals in de kinderwagen of kinderstoel.
  • Tv-kijken raden we af. Ook lang kijken naar andere beeldschermen doet je baby liever niet. Uit studies weten we dat de nadelen hiervan groter zijn dan de voordelen.
  • Zit of ligt je baby’tje dan best helemaal niet neer als hij wakker is? Natuurlijk niet! Heel wat zittende activiteiten zijn goed voor zijn of haar ontwikkeling. Zoals verhalen voorlezen of vertellen, knutselen, muziek maken …
Icoon baby

Hoeveel beweegt een baby best?

Je spruit is misschien nog piepklein, toch heeft hij of zij al elke dag een gezonde portie beweging nodig.

  • Geef hem of haar de nodige ruimte en kansen om te bewegen, op een veilige manier. Dat vraagt niet veel extra: je kan de beweegmomentjes perfect inpassen in dingen die je sowieso elke dag doet. Met de benen ‘fietsen’ op het verschoonkussen, de armen bewegen bij het knuffelen … Laat je baby ook op de grond spelen, da’s goed voor de ontwikkeling. En hou intussen zelf een oogje in het zeil.
  • Baby’s die nog niet kruipen, bewegen best minstens 30 minuten in buiklig, verspreid over de hele dag.
  • Waak erover dat je baby niet ‘vastroest’ in zijn houding. Draag hem of haar bijvoorbeeld op verschillende manieren en zorg dat je baby niet altijd op dezelfde wijze zit bij het eten of spelen. Elke beweging, hoe klein ook, telt!

Vragen over opvoeden en opgroeien?

Een baby groeit zo ontzettend snel. En elke fase heeft haar charmes, uitdagingen én vooral: vragen.

Mijn kind kruipt nog altijd niet, is dat een probleem?
Welke spelletjes kan mijn kind al?
Kan ik al tekenfilmpjes van bijvoorbeeld YouTube tonen aan mijn baby?

Die vragen beantwoorden, vraagt flink wat expertise. Daarom verwijzen we vanuit Gezond Leven graag door naar onze collega’s van Kind en Gezin (Agentschap Opgroeien).