Als kinderen hun zegje mogen doen over beweegactiviteiten en dagelijkse taken, voelen ze zich gehoord en begrepen. Ze merken dat je rekening houdt met hen en da’s goed voor de ontwikkeling van een positief zelfbeeld en een hoger welbevinden. Ook zullen ze zich medeverantwoordelijk voelen, en zullen ze de afspraken die ze zelf maakten meer respecteren.

Hoe geef je jonge kinderen een actieve inbreng? Enkele voorbeelden:

  • Laat je kind helpen bij het opstellen, opruimen of proper maken van het (speel)materiaal.
  • Vraag je kind zijn mening bij het bedenken, opbouwen en inrichten van speelmateriaal.
  • Laat je kind zelf kiezen welk muziekje of lied hij wil horen, of welk verhaaltje voorgelezen wordt.

Betrek de kinderen bij dagelijkse, huishoudelijke taken:

… aan tafel:

Laat je kind helpen met de borden en het bestek op tafel te zetten, laat hen hun bordje opscheppen, na het eten hun slabbetje in de wasmand doen …

… in de keuken:

Misschien vragen je kinderen vaak of ze mogen helpen in de keuken. Er zijn véél leuke taakjes die ze kunnen doen: groenten wassen, in de saus roeren, iets snijden … Hoe beperkt hun inbreng ook is, kinderen voelen zich zo (mee) verantwoordelijk voor het eindresultaat. Het vraagt misschien in het begin wat extra tijd, maar je kind leert veel en geniet ervan om samen dingen te doen.

… in de moestuin:

Jonge kinderen telen graag zelf groenten. Enkele grote bloempotten zijn al genoeg om kerstomaatjes, sla, radijsjes, waterkers, bieslook … te kweken. Ze zijn bezig met gezonde voeding, en tegelijkertijd actief!

… bij de boodschappen:

Veel ouders doen hun boodschappen liefst zonder kinderen. Om gezeur, allerlei zoets in de kar en vervelende situaties te voorkomen. Maar het betrekken van kinderen is ook hier een kans. Laat je kinderen in de winkel zoeken naar wat op jullie lijstje staat. Maak er een ontdekkingstocht van!

… bij de was en de plas:

Laat je kind helpen de was in en uit de wasmachine te laden, de was op te hangen, te stofzuigen, het stof afdoen …