Praktische steun van ouders is een belangrijke stimulans om kinderen te laten bewegen. Dat gaat van vervoer en begeleiding tot financiële en logistieke steun. Denk aan: lidgeld betalen, beweeg- en sportmateriaal kopen, speelruimte creëren …

Taxi mama en papa

De iets oudere kleuters starten soms al met beweegactiviteiten buitenshuis, in bewegingsscholen, sportclubs … Het vraagt veel inspanning van jou om je kinderen altijd overal naartoe te brengen. Hou er bij het kiezen van een activiteit rekening mee waar je kind de hobby kan uitoefenen.

Wil je het rondrijden beperken, dan vind je misschien ouders met wie je een beurtrol kan afspreken.

Je kan het heen-en-weer-gerij ook anders bekijken. Het is een manier om je kind te steunen in wat het doet. Probeer te blijven kijken als je je kind afzet in plaats van meteen weg te rijden. Zo zie je of je kind het daar leuk vindt of net niet.

Breng je je kind altijd met de wagen overal heen? Probeer die gewoonte te doorbreken: ga met de fiets of te voet. Zo leren kinderen de weg en de goede gewoonte. Eens ze wat groter zijn, kunnen ze het traject vaker alleen doen en kan je je taxi-job weer inruilen voor wat vrije tijd voor jezelf.

Wat moet dat kosten?

Kinderen zijn graag actief bezig. Als je ze af en toe iets nieuws wil aanbieden heeft dat meestal wel een kostenplaatje.

Wil je kind sporten in clubverband, dan moet je lidgeld betalen. Voetbal, zwemmen, paardrijden, atletiek … De prijs verschilt sterk van sport tot sport. Informeer zeker bij je ziekenfonds over mogelijke terugbetalingen van inschrijvingsgelden voor sportclubs of kampen voor kinderen. En voor de meeste sporten heb je ook materiaal nodig.

Is je kind niet zo’n fan van sportclubs? Investeer dan thuis in een coole ‘beweeg-plek’ met een trampoline, glijbaan, voetbaldoel, ballen … Wil je vaker met de fiets naar school, dan kan je niet om een fiets, veilige helm en degelijke regenkledij heen.

Natuurlijk moet je niet overdrijven in al die dingen, je kan je uitgaven beperken. Hou promoties in de gaten, doe duurdere aankopen tijdens de solden … Of surf eens op tweedehandssites.

Hoe vaak zoek je geen leuk geschenkje voor de verjaardag van een kind of voor een andere gelegenheid? Verras kinderen eens met een uitrusting voor hun favoriete sport, of uitdagend speelgoed om zowel binnen als buiten actief te spelen.

Heb je alleen een koertje of wil je geen attractiepark in je tuin? Misschien is er een tof recreatiedomein, park, (speel)pleintje … in de buurt om regelmatig naartoe te trekken:

  • Heel wat gemeentes beschikken over mooie sportinfrastructuur (zwembad, sportterreinen, sporthal …) die je vrij of tegen een kleine vergoeding kan gebruiken. Zoek eens via Sport Vlaanderen of op de website van je gemeente.
  • Zoek speeltuinen en zwembaden op provincie en op plaats.
  • Ook op Groenspeelweefsel.be vind je groene speelkansen in je buurt.
  • Zoek zelf leuke ideeën voor actieve uitstappen met het gezin.

Of: ga zelf aan de slag met goedkope materialen!

  • Wat absoluut niet mag ontbreken in een ‘actieve’ spelkoffer zijn een bal, wat kleine balletjes, springtouw, krijt voor hinkelparcours, ringen, doeken en touwen voor een kamp …
  • Wil je echt een ‘beweeg’tuin? De trampoline scoort meestal erg goed. En een schommel en glijbaan nodigen ook uit tot beweging. Te duur? Met wat oude balken en planken, banden, takken en touwen knutselen kinderen graag zelf (of met jouw hulp) een leuk hindernissenparcours, kamp of boomhut in elkaar. Goed voor urenlang buitenspelplezier!
  • Inspiratie nodig om een eigen boomhut, insectenhuis of avontuurlijk speeltuig te maken?