Laat de auto vaker staan

Om aan de aanbevolen 3 uur beweging per dag te komen heeft je kind vaak meer nodig dan spelactiviteiten. Een wandeling naar de bakker of een fietstochtje (of loopfiets van kleuters) naar school kan de beweegteller flink doen oplopen. Daarom: laat de auto zoveel mogelijk staan.
Probeer je kleuter op tijd uit de wandelwagen te halen bij je dagelijkse tochtje. Vanaf 3 jaar laat je de buggy beter thuis.

Ooit zullen je kinderen er met de fiets of te voet alleen op uit trekken. De ervaring die ze met jou opgedaan hebben, zal hen dan zeker helpen om zich veilig in het verkeer te begeven.

Het lijkt simpel om de wagen thuis te laten voor kleine verplaatsingen, maar met een druk gezinsleven is dat niet altijd evident. Toch geven we graag enkele mogelijke oplossingen en tips. Wat verhindert jou om je elke dag met de fiets of te voet te verplaatsen?

  • Het is te gevaarlijk op de weg om te stappen of fietsen met jonge kinderen.

    Veel ouders maken zich zorgen om de veiligheid van hun kinderen. En dat is heel terecht. Het verkeer in de buurt van scholen is bijvoorbeeld vaak een ware heksenketel. Als je daarom elke dag de wagen blijft nemen, los je het probleem natuurlijk niet mee op. Hoe meer ouders en kinderen stappen of fietsen, hoe kleiner de verkeerschaos en hoe veiliger de schoolbuurt.
    Heel wat organisaties zijn zich bewust van het veiligheidsprobleem en doen er alles aan om kinderen, al dan niet met hun ouders, te helpen zich veilig in het verkeer te begeven met de fiets of te voet. Over één punt zijn ze het allemaal eens: kinderen kunnen het best van jongs af aan het verkeer en de mogelijke risico’s leren kennen. Niet voor niets doen heel wat scholen veel inspanningen om kinderen vertrouwd te maken op de fiets via fietsbehendigheidsproeven en fietsexamens. Maar ook als ouder kan je je kinderen veel leren in het verkeer. Ga de baan op, zoek samen de veiligste route en leer je kind de verkeersregels.
  • Mijn kinderen zeuren altijd als we met de fiets of te voet gaan.

    Kinderen staan ’s morgens niet altijd enthousiast klaar om te stappen of fietsen naar school. En zeurende en treuzelende kinderen, daar heb je tijdens de drukke ochtendspits echt geen zin in.
    Hier is je voorbeeldrol als ouder waarschijnlijk het meest succesvol. Neem je zelf voor kleine afstanden (< 5 km) de wagen, dan zullen je kinderen niet begrijpen waarom je hen plots niet meer naar school wil brengen. Toon dat je stappen en fietsen belangrijk vindt en leg hen uit waarom. Jullie gezondheid, het milieu én jullie portemonnee varen er wel bij. Neem voor gezamenlijke uitstapjes, bv. naar de speeltuin of naar vriendjes ook samen de fiets.
    Moedig kinderen aan en maak goede afspraken. Uiteraard zullen kinderen meer gemotiveerd zijn als ze een goede fietsuitrusting hebben.
  • Het weer laat het vaak niet toe om te fietsen of te wandelen.

    Regen is eigenlijk geen excuus om niet te fietsen of te wandelen. Goede regenkledij is de oplossing. Maar het lijkt in ons ‘regenachtige’ land nog best wel mee te vallen. Wist je dat het in Vlaanderen 90% van de tijd droog blijft?
  • We hebben echt geen tijd om ’s morgens met de fiets of te voet te gaan.

    Het is ’s morgens vaak een race tegen de klok om iedereen op tijd op bestemming te krijgen. Begrijpelijk dat je niet echt ziet hoe je eerst nog zou moeten fietsen of wandelen. Maar probeer het eens. Wellicht ben je wat langer onderweg, maar die tijd win je terug omdat je zo de files rond school omzeilt.
    Misschien loont het de moeite om hier tien minuutjes vroeger voor op te staan. Een goede planning helpt echt. Zet bijvoorbeeld de ontbijttafel en lunchpakketten al de avond voordien klaar. Zo win je ’s morgens tijd en ben je rapper weg.
    Denk ook aan fiets- of voetpoolen en spreek met andere ouders een beurtrol af om een groep kinderen naar school te brengen. Zo win je de dagen dat je niet moet gaan tijd.
    Fietsen of wandelen is natuurlijk de vrijetijdsactiviteit bij uitstek. Geen tijd om naar school te fietsen? Dan kan een fiets- of wandeltochtje ’s avonds of in het weekend je erg ontspannen!
  • We wonen te ver van de school en/of de winkels om te voet of met de fiets te gaan.

    Niet iedereen woont op loop- of fietsafstand van de school of winkels . Soms moet je de auto of bus nemen. Parkeer dan een blokje verder of stap een halte eerder af en doe het laatste stukje te voet. Zo vermijd je ook het aanschuiven aan de schoolpoort.
  • Mijn kind is nog te klein om alleen te fietsen of te stappen.

    Dan kan hij mee in een wandelwagen, fietsstoeltje of fietskar! Ook al zijn ze zo zelf nog niet actief, ze leren alvast van jou dat je voor korte afstanden de fiets neemt of wandelt. Zelfs als je kind in een stoeltje zit, kan je hem al wijzen op verkeerssituaties: samen kijken of het veilig is om over te steken, groen en rood licht leren kennen ...
    Stel het moment om je kind actief mee te laten stappen en fietsen niet te lang uit. Peuters en kleuters blijven soms onnodig lang in wandelwagens zitten. Laat je kind stilaan zelf stukken van de weg afleggen. Stimuleer hem/haar om zoveel mogelijk zelf te stappen. Om te fietsen zijn er handige aanhangfietsen en fietsstangen zodat je kind actiever kan meefietsen zonder het helemaal ‘los te laten’.

Meer weten over actieve verplaatsingen?

  • www.knooppunter.com is handig om fietstochtjes te plannen.
  • Het Octopusplan wil zoveel mogelijk kinderen op een actieve wijze naar school doen komen. Het Octopusplan maakt de route naar school en de buurt van de school veiliger.
  • www.fietsersbond.be is een organisatie die ijvert voor de belangen van mensen op de fiets. Op hun site vind je veel info rond verkeersveiligheid.
  • Kind en Gezin vertelt hoe je kinderen veilig mee op de fiets krijgt.

Zitonderbrekingen en zitten beperken

Kinderen spenderen vaak heel wat tijd aan tv-kijken, tablet of smartphone... ook wel ‘schermtijd’ genoemd. Meestal gaan deze activiteiten samen met lang en ononderbroken zitten, wat negatieve gevolgen heeft voor de fysieke en mentale gezondheid van het kind. Als ouder is het dus belangrijk dat je lang stilzitten (en dus deze schermtijd) beperkt.
Dat doe je door:

  • het lang stilzitten te onderbreken om het half uur:
    • eens rechtstaan
    • een beweegoefening tijdens de reclame doen
    • naar toilet gaan
    • glas water halen
  • langdurig zittende activiteiten vervangen:
    • door (buiten)spelen
    • doe je zittende activiteiten gewoon rechtstaand

Is je peuter of kleuter minder mobiel? Zit hij of zij in een rolstoel? Probeer dan de aanbevelingen te volgen in functie van wat je kind fysiek kan. Laat je kind bijvoorbeeld – als dat mogelijk is – geregeld rechtstaan of activiteiten al staande uitvoeren. Of een deeltje van een traject met de rolstoel in plaats van met de auto afleggen. Ook een actief spel is interessant, of bewegingstussendoortjes binnen én buiten (bv. shaken op muziek …).

Van binnen naar buiten

Kinderen spelen graag buiten. En da’s goed, want het is supergezond. Voor de frisse lucht, maar ook omdat kinderen er heel vrij kunnen bewegen. Kinderen die buiten spelen, bewegen intenser en leven zich helemaal uit. Veel beter dan tv-kijken! Heb je als ouder in het weekend meer tijd? Trek eropuit met je gezin, de natuur in.