Zou het niet fantastisch zijn mocht er een ‘medicijn’ bestaan dat jou én je naasten door deze moeilijke COVID-19-tijden helpt? Een ‘medicijn’ dat:

  • je stress vermindert én doet ontspannen;
  • je immuunsysteem versterkt én
  • chronische aandoeningen en overgewicht vermijdt.

Goed nieuws: zo’n ‘medicijn’ bestaat al. Het is niét duur, geen gesofisticeerd apparaat, noch mirakelvoeding. En je krijgt het makkelijker te pakken dan je denkt. Je leest het goed: er is één recept dat al die voordelen oplevert, en daar zijn wetenschappelijke bewijzen voor.

Te mooi om waar te zijn? Toch niet. Miljoenen mensen gebruiken dit ‘recept’ al. Namelijk: elke dag bewegen. Dat kan overal én gratis: denk maar aan wandelen en fietsen.

Bewegen beschermt je mentaal welbevinden

Hartje Blij

Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat bewegen je fysiek én mentaal versterkt. En die heeft de Wereldgezondheidsorganisatie netjes voor jou opgelijst.

Zo is er sterk bewijs dat beweging het risico op depressie vermindert, en dat beweging de symptomen van depressie minder erg maakt. Zowel bij kinderen en jongeren als bij volwassenen en ouderen. Beweging beschermt volwassenen ook tegen en bij angstgevoelens. En dat is niet alles: bewegen verbetert je levenskwaliteit én je slaap ’s nachts. Ook dat zijn 2 belangrijke puzzelstukken om je goed in je vel te (blijven) voelen. Lang verhaal kort: blijf dus bewegen. Zo zorg je voor je lijf én voor je geest.

Nog wat tips voor éxtra positieve vibes? Beweeg in een natuurlijke omgeving, zoals een park, groene paden en trage wegen, in de omgeving van water … De natuur doet altijd goed. Samen bewegen (in je bubbel of op afstand) geeft ook meer energie. En als beweging deel is van je dagelijkse routine en vrije tijd, dan behoud je langer je veerkracht. Ook in moeilijkere tijden. Ook nu dus.

De COVID-19-maatregelen stellen ons mentaal welbevinden erg op de proef. Maar gelukkig kunnen we onszelf wapenen en beschermen door actief te blijven. Verspreid mee de positieve boodschap over de beschermende krachten van beweging! Wil je meer tips en hulp om mentaal fit te blijven? Bekijk zeker Check jezelf.

Bewegen versterkt je immuunsysteem

Corona

Kan beweging verhinderen dat we ziek worden bij een COVID-19-besmetting? Dat is nog niet specifiek onderzocht. Maar op basis van onderzoek bij andere (luchtweg)infecties is het effect van beweging wél veelbelovend. Zo werd het al veelvuldig aangetoond dat actievere mensen minder risico’s op infecties lopen. En als ze toch een infectie krijgen, zijn ze minder lang ziek en hun symptomen milder. Dat komt omdat beweging onze immuuncellen versterkt. Ze sporen sneller een binnenkomende infectie op en kunnen die ook beter vernietigen. Daarnaast is er een hogere hoeveelheid antilichamen in het speeksel te vinden. Deze combinatie maakt dat beweging helpt om infecties tegen te gaan. En het gaat niet over extreem veel bewegen. De beste resultaten liggen bij de groep mensen die de aanbeveling voor beweging haalt: 150 minuten matig of intensief bewegen per week. Maar ook zij die de aanbeveling nog niet halen, maar toch regelmatig bewegen hebben een voordeel ten opzichte van de mensen die zeer weinig bewegen.

Bewegen om belangrijke risico’s op COVID-19 te vermijden

Bov Hoe 5

Mensen met overgewicht, obesitas, hoge bloeddruk, diabetes, een hart- en vaatziekte of cerebrovasculaire aandoeningen zijn vatbaarder voor het krijgen van COVID-19. Er wordt geschat dat mensen met obesitas 113% meer kans hebben om opgenomen te worden in het ziekenhuis bij een COVID-19-besmetting en dat 48% meer kans heeft om te sterven aan de gevolgen ervan. Dat blijkt uit verschillende studies.

Voldoende beweging beschermt tegen al deze risicofactoren. Ook al heb je last van overgewicht, hoge bloeddruk, diabetes … dan nog is voldoende lichaamsbeweging hét advies. Beweging kan helpen om deze aandoeningen te behandelen en misschien zo ook het risico op het krijgen en de ernst van COVID-19 verkleinen. De positieve bijwerkingen van beweging, krijg je er gratis bij.

Gouden tip: bouw wel rustig op. Als je hier hulp of extra motivatie voor zoekt, kan je zelf aan de slag op mijngezondleven.be of kan je de professionele hulp van een Bewegen Op Verwijzing-coach inschakelen. Hij of zij helpt je stap voor stap én op jouw tempo naar een actiever leven. Normaal is het je huisarts die je doorverwijst naar zo'n coach. Maar aangezien artsen nu hun handen overvol hebben door het coronavirus, is dat tijdelijk niet nodig. Dus: wie nood heeft aan meer beweging en daarbij een (van op afstand, hé) duwtje in de rug nodig heeft: ’t is het moment. De coaching gebeurt corona-veilig en wordt grotendeels gefinancierd door de Vlaamse overheid.

Blijven bewegen: nog nooit zo belangrijk

Blijven bewegen is − nu meer dan ooit − belangrijk om gezond en sterk te blijven. Elke stap telt, élke dag! Lees hoe je dit aanpakt.