Samen bewegen en spelen

Kinderen die hun ouders vaak zien bewegen, zullen dat zelf ook meer doen. Toch is het niet omdat je zelf ’s avonds een wandeling doet of naar de fitnessclub trekt, dat je kind meteen ook meer gaat fietsen en een potje gaat voetballen. Als je samen met je kind beweegt, geef je het goede voorbeeld. Samen bewegen geeft bovendien extra motivatie aan je kind.

Vooral jongere kinderen vinden het fijn om samen met hun ouders bezig te zijn: samen de hond uitlaten, met de fiets boodschappen doen, naar het park stappen om te spelen, in de tuin werken …

Niet alleen voor een goede gezondheid

Samen bewegen en spelen kan de onderlinge band tussen ouders en kinderen versterken. Het draagt bij tot een positieve sfeer in het gezin. Bovendien betekent dit dat je er niet alleen voor staat. Door samen te bewegen kan je elkaar aanmoedigen en zo geef je elkaars zelfvertrouwen een echte boost.

Tijdens een wandel- of fietstochtje heb je vaak spontaner een leuk gesprek met je kinderen. Je hebt tijd voor mekaar en kan luisteren naar verhalen en de dagelijkse dingen die hen bezighouden. Op die manier kan je jouw kids helpen bij het omgaan met problemen en kunnen ze leren hoe ze met andere mensen en situaties kunnen omgaan.

Wanneer je regelmatig de tijd neemt om mee tikkertje te spelen of te springen op het bed, laten je kinderen je nadien ook meestal makkelijker verder oen met bijvoorbeeld je huishoudelijke werk.

Plezier voor twee

Het enthousiasme van je kinderen wordt vanzelf groter als je als ouder meedoet. Kiest je kind steeds voor rustig spel, dan kan je de rollen eens omkeren en zelf het initiatief nemen: duik zelf de ‘actieve’ spelkoffer in en nodig je kind uit om mee te doen. Samen met jou beleeft je kind misschien wel weer plezier aan het speelgoed waar hij wat op uitgekeken was.

Actieve vrije tijd met het gezin

Ga je met het gezin op stap, dan kan de dag, of minstens een deel van de dag in het teken staan van actie. En op vakantie? Vaak is dat een periode bij uitstek om, naast het rusten, ook actief bezig te zijn. Wanneer kinderen mee de bestemming en/of de activiteiten ter plaatse kiezen, zullen ze vast spel en sport op de agenda willen.

Ga zelf op zoek naar leuke ideeën voor actieve uitstappen met het gezin:

  • www.uitstappen.be: zoek onder de rubrieken ‘uitstappen met kinderen’ en ‘actieve uitjes’.
  • Misschien vinden jullie leuke activiteiten tussen de recreatieparken en recreatiedomeinen.
  • Meer tips over hoe je vakantietijd en vrije tijd samen met de kinderen kan plannen en doormaken lees je in het dossier Vakantie op Groeimee.be.
  • Bewegen met het gezin, dat kan ook met de Gezinssportfederatie (GSF), de sportdienst van de Gezinsbond. De slogan van GSF is niet voor niets 'Wij doen gezinnen gezond bewegen'.

Maak van een gewone familiewandeling een spannende zoektocht.

  • Heb je een smartphone met GPS-functie of een hand-GPS, dan is www.geocaching.be een fijn spel om te ontdekken. Met een GPS kan je zoeken naar een schat die iemand verstopte. De coördinaten vind je via de website, net als tips van vorige zoekers. De schat mag je meenemen, op voorwaarde dat je er weer iets anders in stopt. Het plezierige aan geocaching is dat diegene die de schat verstopte je laat kennismaken met mooie plaatsen, natuurgebieden, bezienswaardigheden enz. die je anders misschien nooit zou ontdekken. En de kinderen hebben een doel waardoor het stappen meteen veel leuker wordt.
  • Een hand-GPS kost al gauw een paar honderd euro, maar als je veel wil wandelen en je kinderen op een actieve manier wil betrekken, heb je er deze investering misschien voor over. Maar ook met de GPS op een smartphone kan je je weg vinden.
  • Via de website van je gemeente of provincie of door te googelen kan thematische wandelingen zoeken.